משרד החוץ הטורקי קיים היום (שלישי) לא פחות מעשר שיחות נזיפה לשגרירים זרים, בעקבות ביקורת שמתחו אתמול נגד אנקרה במסגרת יום השנה הרביעי למעצרו בנמל התעופה באיסטנבול של איש העסקים והפילנתרופ, עוסמאן קבאלה, שסייע למחאת פארק גזי ב-2013 נגד ארדואן. מדובר בשגרירי ארה"ב, קנדה, צרפת, פינלנד, דנמרק, גרמניה, הולנד, ניו זילנד, נורבגיה ושבדיה שפרסמו הודעה משותפת חסרת תקדים שקוראת לשחרור את האסיר הפוליטי.
"אנחנו דורשים פתרון ברור ומיידי לתהליך המשפטי נגד קבאלה", דרשו השגרירים. "העיכובים בתהליך המשפטי הנוגע אליו מעלים תהיות בנוגע לכיבוד הדמוקרטיה, שלטון החוק ושקיפות מערכת המשפט הטורקית". לדבריהם, "אנחנו מאוחדים בדרישה לשחרורו המיידי של קבאלה. ההחלטה בנוגע אליו חייבת לכבד את ההתחייבויות הבין-לאומיות של טורקיה ואת חוקיה של טורקיה עצמה".
מנגד, מאנקרה מסרו בזעם כי "מדובר בניסיון להתערב בסמכות השיפוט של טורקיה ובפוליטיזציה של הליכים משפטיים". ממשרד החוץ הטורקי עוד נמסר כי "ההודעה של השגרירים היא בלתי מתקבלת על הדעת ומנוגדת למשטר החוק, לדמוקרטיה ולחירות מערכת המשפט, סוגיות שהשגרירים מתיימרים להגן עליהן". במהלך שיחת הנזיפה לשגרירים, אנשי משרד החוץ באנקרה אמרו להם: "טורקיה היא מדינה דמוקרטית וחוקתית שמכבדת את זכויות האדם. מערכת המשפט שלנו לא תושפע מהצהרות מסוג זה".
"ארדואן קושר את קבאלה כאחראי מספר 1 למחאת פארק גזי", אמר ל"ישראל היום" ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, חוקר טורקיה המודרנית במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון ובמרכז משה דיין באוניברסיטת ת"א. "נשיא טורקיה רואה במחאת פארק גזי בתור ניסיון הפיכה אזרחית. קבאלה, בסופו של דבר, נתפס בעיני ארדואן בתור המממן העיקרי של מחאת גזי. עשר המדינות שספגו את שיחות הגינוי מעניקות תמיכה לקבאלה, לאחר שבעבר משרד החוץ האמריקני דרש באופן רשמי ברשת הטוויטר לבדו את שחרורו של הפילנתרופ".
לדבריו, "כעת, כל המדינות שילבו ידיים בהפעלת לחץ חסר תקדים נגד טורקיה במסגרת הדרישה לשחרור האסיר הפוליטי עוסמאן קבאלה. עצם העובדה שממשלת טורקיה מרכזת את המדינות לשיחת נזיפה משותפת נגרמת מהפעולה המשותפת של אותן המדינות נגד אנקרה. ההודעה המשותפת של עשרת המדינות ושיחת הנזיפה יוצאת הדופן ממחישות את עומק הקרע בין טורקיה לבין מדינות המערב".
"התגובה המביכה של משרד החוץ הטורקי לצעד של עשרת השגרירים ממחישה כי ממשלת טורקיה עדיין פועלת במנטליות ארכאית שחושבת כי למדינות לאום יש סמכות בלתי מוגבלת להפעיל כוח נגד אזרחיהן, תוך התעלמות מוחלטת מהנורמות הבינלאומיות", אמר ל"ישראל היום" אייקן ארדמיר, חבר הפרלמנט הטורקי לשעבר מטעם מפלגת העם הרפובליקנית (CHP) והמנהל הבכיר של תוכנית טורקיה בקרן להגנה על הדמוקרטיות (FDD).
לדבריו, "כפי שלטורקיה ולקהילה הבינלאומית יש את הזכות הלגיטימית למחות נגד ההפרות המחרידות של זכויות האדם על ידי משטר אסד בסוריה, לבנות בריתה המערביות של טורקיה יש זכות להזכיר לאנקרה את התחייבויותיה לפי הסכמים בינלאומיים לכיבוד שלטון החוק וקיום זכויות וחירויות יסוד".
ארדמיר הוסיף כי "זה אירוני שאנקרה מאישמה את הדיפלומטים המערביים בפוליטיזציה של הליכים משפטיים, משום שארדואן וחברי ממשלתו עמדו בחזית ההשמצות והכפשת קבאלה. הם מנעו כל סיכוי למשפט חופשי והוגן בבתי המשפט הפוליטיים בטורקיה. אזרחיה שוחרי הדמוקרטיה של טורקיה לא רק שקיבלו בברכה את קריאת בנות הברית המערביות, אלא גם מצפים מבנות ברית דמוקרטיות אחרות להפגין את הסולידריות שלהן עם העם הטורקי שסובל בידי ממשלה סמכותנית".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו