נשיא איראן החדש אברהים ראיסי שוחח היום (שני) עם מקבילו הצרפתי עמנואל מקרון, והשניים דנו על המשך שיחות הגרעין בווינה.
"על ארה"ב והאירופאים לעמוד בהתחייבויותיהם תחת (הסכם הגרעין) ה-JCPOA. בכל משא ומתן, הזכויות והאינטרסים של האומה האיראנית צריכות להיות מכובדים", כך אמר ראיסי בשיחת טלפון שלפי דיווחים מקומיים ארכה כשעה.
בנוסף התייחס ראיסי, אשר הושבע לתפקיד בשבוע שעבר, לסחר הבילטרלי בין שתי המדינות ובהקשר זה אמר כי איראן תקבל בברכה את הרחבת הקשרים עם צרפת, אשר מבוססים על כבוד ואינטרסים הדדיים. "איראן רצינית מאוד לגבי הספקת הביטחון וההתרעה במפרץ הפרסי ובמפרץ עומאן ותתעמת מול אלו המנסים לערער את הביטחון באזור", אמר ראיסי.
השיחה התקיימה על רקע רמיזות עבות אודות חידוש אפשרי של המשא ומתן הגרעיני בבירה האוסטרית אשר הופסק ביוני שעבר לאחר שישה סבבים לא מוצלחים. "אנו מחפשים פתרון לנושא זה ואנו מקווים שהמשא ומתן יתחיל מחדש בקרוב", אמר מקרון.
בתוך כך, שני המנהיגים דיברו על המתיחות במפרץ אשר התרחשה בשבועות האחרונים בזירה הימית עם שתי תקריות נגד אוניות מערביות - הראשונה נגד מיכלית הנפט "Mercer Street" קרוב לעומאן, בה נהרגו אזרח רומני ואזרחי בריטי כתוצאה מתקיפת כטב"ם, וניסיון החטיפה של האונייה Asphalt Princess שהייתה בדרכה למפרץ הורמוז.
במקביל, מזכיר המדינה האמריקאי אנטוני בלינקן התייחס מוקדם יותר לתקיפת האונייה Mercer Street ובפנייה למועצת הביטחון של האו"ם הפנה אצבע מאשימה כלפי המשטר בטהרן: "אנו מאמינים כי איראן הובילה תקיפה בלתי מוצדקת על אניית ה-Mercer Street".
בנוסף, מכתב החתום בידי מספר חברי פרלמנט אירופאים נשלחה בשני לשר החוץ של האיחוד ז'וזפ בורל במחאה על השתתפותו הממונה על שיחות הגרעין מטעם האיחוד האירופי אנריקה מורה, לטקס ההשבעה של "התליין מטהרן". "לשלוח נציג בכיר כל כך להשבעה של נשיא עם עבר חושך כל כך בזמן הרגיש הזה, נוגד את ההתחייבויות האירופאיות של תמיכה בזכויות אדם", כתבו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו