"דוחים כל תכתיב חיצוני": התשובה של מפקד צבא סודאן לנתניהו

הדברים של עבד אל-פתאח בורהאן נאמרים בהקשר למפה שהציג ראש הממשלה בתדרוך ביטחוני שהעביר השבוע • המפה מציגה את שני הצדדים במלחמת האזרחים האכזרית במדינה כפוטנציאל לבריתות עתידיות עם ישראל • לפני המלחמה, הוביל אל-בורהאן תהליך של נורמליזציה עם ישראל, שהוקפא מאז ולא חודש

נתניהו ועבד אל-פתאח אל-בורהאן, מפקד צבא סודאן | צילום: רויטרס, רשתות ערביות

רמז לישראל? מפקד הצבא בסודאן, עבד אל-פתאח אל-בורהאן, אמר היום (רביעי) בנאום לתומכיו: "אנחנו דוחים כל תכתיב חיצוני בנוגע לשלטון בסודאן".

דברים אלה נאמרים לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו הציג מפת בריתות אזוריות כחלק מתדרוך בעניין דוקטרינת הביטחון. במפה זו חולקה סודאן לשני חלקים: חלק אחד בשליטת הצבא של אל-בורהאן, הוגדר כחלק מ"היהלום הסוני שנחשב ידידותי" (ירוק בהיר). חלק נוסף בדרום-מערב סודאן, שנמצא בשליטת מיליציית ה-RSF (כוחות הסיוע המהיר), הוגדר כחלק מ"היהלום הידידותי לישראל ולאיחוד האמירויות" (תכלת). המפה פורסמה במקור במאי 2026 על ידי החוקרים מארק סקאסר ומרקוס שניידר.

ראש הממשלה בהתייחסות לאיום הגרעיני %3A"נפעל באופן עצמאי" %2F%2F משרד רה"מ

בנאומו, הגנרל הסודאני טען כי מיליציית ה-RSF, שמצויה במלחמת אזרחים נגדו, "עומדת בפני כניעה או מוות". לטענתו, "אין מקום לבוגדים או לסוכנים או לשכירי חרב בסודאן". כמו כן, הוא דחה כל משא ומתן והצהיר כי המלחמה תימשך עד לדיכוי המרד. לדבריו, "הדלתות של סודאן פתוחות לשיבתם של כל מי שמעוניין בשלום ובדיאלוג. לעם הסודאני בלבד יש את הזכות לקבוע את גורלו ולבחור את שליטיו". בהמשך לכך, אל-בורהאן האשים את יריביו הפוליטיים האחרים ב"הסתה נגד סודאן". עוד ציין אל-בורהאן כי ראש הממשלה לשעבר עבדאללה חמדוק לא ימשול יותר בסודאן, והשליט הבא "חייב להתמנות באמצעות הליך בחירות".

מלחמת האזרחים הנוכחית בסודאן פרצה באפריל 2023 בין הצבא תחת פיקודו של אל-בורהאן לבין מיליציית ה-RSF תחת פיקודו של הגנרל מוחמד חמדאן דקלו. שני הגנרלים שיתפו פעולה בעבר ועמדו בראש שלטון המעבר אחרי הדחתו של הדיקטטור עומר אל-בשיר ב-2019. הסכסוך ביניהם פרץ על רקע ניסיון לשלב את מיליציית ה-RSF בשורות הצבא. בשנים האחרונות נהרגו במלחמת האזרחים יותר מ-150 אלף בני אדם, ולפי הערכות מאות אלפי ילדים מתו מרעב. מיליוני תושבים נעקרו מבתיהם ומיליונים אחרים הפכו לפליטים. שני הצדדים לסכסוך ביצעו פשעים נגד האנושות, כולל מעשי טבח ואונס.

מפת סודאן שהציג נתניהו במהלך התדרוך | צילום: .

על פי דיווחים בכלי תקשורת במערב, איחוד האמירויות סייעה במהלך המלחמה למיליציית ה-RSF - פרסומים שהוכחשו על ידה. בה בעת, דווח על מגעים לסחר בנשק בין אל-בורהאן למשטר האיראני. לפני המלחמה, ישראל ושלטון המעבר הסודאני בהנהגת אל-ובורהאן היו בעיצומו של תהליך נורמליזציה. במסגרת זאת, הוסכם על ביטול חוק החרם על ישראל. עם פרוץ מלחמת האזרחים, התהליך הוקפא ולא חלה התקדמות ממשית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...