"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X
תצלומי לווין חושפים

ביצורים, מנופים ומעטה חשאיות: כך איראן משקמת את מתקן פרויקט הגרעין

תצלומי לוויין מ-13 בספטמבר חושפים עבודות אינטנסיביות ב"טלגאן 2", הממוקם במתחם בפרצ'ין • יריעה נפרשה מעל המבנה שהופצץ פעמיים כדי להסתיר את העבודות • משאיות, דחפורים, משאבות בטון, מערבלים ומנופים פועלים בשטח כדי לבנות את המתקן מחדש • במקביל, ב"הר המכוש" מתחזקת ההערכה כי המתקן משמש לאחסון ציוד אך אינו פעיל בשלב זה

| עודכן:
0השמעה
צילומי לווין מתעדים עבודות במתקן "טלגאן 2" באיראן , .
יריעה מעל המבנה הקבור וההרוס כדי להסתיר את העבודות | צילום: .

איראן מקדמת במהירות את שיקומו של מתקן "טלגאן 2" במתחם הצבאי פרצ'ין, המזוהה עם פרויקט הנשק הגרעיני שלה, כך עולה מדוח שפרסם היום (חמישי) המכון למדע ולביטחון בינלאומי (ISIS). לפי תצלומי לוויין מ-13 בספטמבר, האיראנים פרשו יריעה מעל המבנה הקבור וההרוס, במטרה להסתיר את העבודות המתנהלות תחתיה.

מתחם פרצ'ין, כ-30 קילומטר דרום-מזרחית לטהרן, מזוהה עם "קבוצת הנשק" בפרויקט הגרעין האיראני, ו"טלגאן 2" הוא המתקן המרכזי שבו. לפי הערכות מערביות בוצעו שם ניסויים בחומרי נפץ במסגרת "פרויקט עמאד", תוכנית הנשק הגרעיני החשאית שאיראן הפסיקה לכאורה ב-2003, וכן עבודה על מנגנון ההדק של הפצצה ועל עיצוב ליבת האורניום.

לפי הערכות מערביות: במתקן בוצעו ניסויים בחומרי נפץ

בדוח חמור שפרסמה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ב-2011, נכתב כי איראן בנתה במקום חדר מבוצר גדול לניסויים בחומרי נפץ, שנועדו להביא לפיצוץ ליבת האורניום, ופקחי הסוכנות מצאו באתר עקבות אורניום, עדות לפעילות גרעינית לא מוצהרת.

לפי המכון, העבודות באתר נרחבות. משאיות, דחפורים, משאבות בטון, מערבלים ומנופים פועלים בשטח כדי לבנות את המתקן מחדש. עבודות השיקום החלו ביוני, תחילה בסגירת חורי הפגיעות שנוצרו מהפצצות חודרות הבונקרים שהוטלו על המתקן ובכיסוים בבטון. מאז נבנו גם ביצורי בטון בצדו הימני של המתקן, ואילו אלה שבצד שמאל, שתועדו בדוח קודם של המכון ביולי, נראים כעת מוגמרים. לפי המכון, מטרתם להעניק הגנה נוספת מפני הדף במקרה של תקיפה אווירית.

הביצורים וכיסויי הבטון בצדי המתקן נראים כעת מוגמרים | צילום: .

טהרן נותרה מחויבת לשיקום המתקן

המתקן הותקף עד כה פעמיים. הפעם הראשונה הייתה באוקטובר 2024, והשנייה בתחילת מרץ השנה, לאחר שנבנה מחדש כמתקן מבוצר וקבור באדמה. בתקיפה השנייה ספג האתר כמה פצצות חודרות בונקרים שהרסו את המבנה הפנימי וגרמו לקריסת מבנים סמוכים.

עוד עולה מהדוח כי במהלך הבנייה מחדש שהחלה במאי 2025 זיהה המכון התקנה של מבנה גלילי במקום, שייתכן ששימש מתקן לניסויים בחומרי נפץ. לנוכח דיוק התקיפה במרץ מעריכים במכון כי גם הוא הושמד.

במכון מציינים כי נותרות שאלות משמעותיות באשר לכוונות איראן ביחס למתקן, ובראשן מדוע היא שבה ובונה אותו מחדש. מה שברור, נכתב בדוח, הוא שטהרן נותרה מחויבת לשיקומו, התפתחות שהמכון מגדיר כמדאיגה מאוד לנוכח פעילות המחקר והפיתוח בתחום הנשק הגרעיני, שהתנהלה שם לאורך השנים.

התפתחות מדאיגה | צילום: .

"הר המכוש" משמש בעיקר לאחסון בשלב זה

העבודות בטלגאן 2 מתנהלות על רקע מזכר ההבנות שעליו חתמה איראן מול ארה"ב ביוני, ובו התחייבה לשמור על המצב הקיים בתוכנית הגרעין שלה. השאלה אם טהרן עומדת בהתחייבות הזו עלתה כבר ביולי, עם פרסום הדוח הקודם של המכון.

במקביל עדכן המכון היום כי ב"הר המכוש", מתחם המנהרות התת-קרקעי הסמוך לנתנז, עדיין חוסמות סוללות עפר את גישת כלי הרכב לפתחי המנהרות המערביים. לפי תצלומי לוויין מ-11 בספטמבר, הגבלת הגישה הזו מחזקת את ההערכה שהמתקן אינו משמש כרגע לפעילות, אך שמאוחסנים בו ציוד או חומרים בעלי ערך.

במכון מציינים כי החסימות בולטות לעין, ולכן חידוש הפעילות בפתחים המערביים יזוהה בקלות במודיעין האמריקני וגם בתצלומי לוויין מסחריים. יחד עם הפתחים המזרחיים, שנחסמו עוד קודם לכן, יצרו סוללות העפר מעין קיפאון בתוך המתקן מתחילת אוגוסט. עוד נערמה אדמה מעל אחד הפתחים המערביים ומעל מקבץ פתחים סמוך שנבנה ב-2007 והורחב בשנים האחרונות, כדי לעבות את שכבת הכיסוי ולחזק את הכניסות מפני הפצצה אווירית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר