המו״מ הישיר בין ארה״ב לאיראן החל היום (ראשון) באתר הנופש בירגנשטוק שבהרי שווייץ, בתיווך קטאר ופקיסטן. לפני תחילת הפסגה נשאו דברים סגן נשיא ארה״ב ג'יי.די. ואנס, ראש ממשלת פקיסטן שהבאז שריף וראש ממשלת קטאר, ולראשונה מזה שנים צולמו נציגים אמריקנים בכירים לצד נציגים איראנים בכירים.
ואנס, שעומד בראש המשלחת האמריקנית, הגדיר את המעמד כ״פגישה היסטורית״ ואמר כי מעולם לא נפגשו ההנהגות של ארה״ב ואיראן בדרג כה בכיר. את המשלחת האיראנית הובילו יו״ר הפרלמנט מוחמד באקר קאליבאף ושר החוץ עבאס עראקצ'י, ואילו את המשלחת האמריקנית הוביל ואנס לצד השליחים סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר.
סוכנות הידיעות ״תסנים״ המקורבת למשמרות המהפכה טענה כי איומיו של טראמפ עצרו את המו״מ בשווייץ והטילו ספק על המשכו. הסוכנות טענה מפי "גורם בקיא" כי האיומים האמריקניים הקפיאו את השיחות בבירגנשטוק וכי לא ברור אם יתחדשו.
לבנון צפויה לעמוד במרכז הדיונים
לפי הדיווחים, איראן התנתה את המשך המגעים בהפסקת הלחימה בלבנון, וטענה כי כל עוד וושינגטון לא הבטיחה הפסקת אש שם, לא ייפתח השלב המהותי של המו״מ, ובכלל זה הדיון בתוכנית הגרעין. דובר משרד החוץ האיראני אסמאעיל בקאעי מסר כי שיחות בירגנשטוק יימשכו יום אחד בלבד ויעסקו אך ורק ביישום מזכר ההבנות, ולא בסוגיות המהותיות שנועדו לשלב הבא.
דקות לאחר פתיחת השיחות, פרסם הנשיא דונלד טראמפ ברשת ״טרות' סושיאל״ פוסט בו התייחס למצב בלבנון: ״איראן חייבת לעצור מיד את שלוחיה הממומנים בלבנון מלחולל צרות״, כתב, ״ואם לא יעשו זאת, נכה באיראן שוב בעוצמה, בדיוק כפי שעשינו בשבוע שעבר, רק חזק יותר!!!״.
סוכנות הידיעות ״תסנים״ המקורבת למשמרות המהפכה הוסיפה כי מצר הורמוז לא ייפתח מחדש כל עוד הפסקת האש בלבנון אינה נשמרת וכל עוד לא יונפקו פטורים מסנקציות לייצוא הנפט האיראני.
ואנס מנה את ההישגים שלטענתו כבר הושגו: ״פתיחת מצר הורמוז וסיום התוכנית הגרעינית של איראן, כל הדברים האלה כבר הושגו״, ואמר כי כעת השאלה היא אם הצדדים יצליחו ״לפתוח דף חדש ולשנות את היחסים במזרח התיכון לצמיתות״.
התקדמות רבה הושגה
התקדמות רבה הושגה ״כבר בשעות האחרונות״. באשר ללבנון אמר ואנס כי בימים האחרונים חלה ״התקדמות רבה בהבטחת יציבותה של הפסקת האש״, והוסיף כי ״הדברים האלה תמיד קצת מבולגנים״. הוא ציין כי בהשוואה למצב לפני שלושה חודשים, ובהמשך גם לפני שלושה שבועות ולפני שלושה ימים, נרשמה התקדמות נוספת בכל שלב. אחת העיתונאיות טענה בשאלתה כי ״ישראל מבצעת משהו כמו ג'נוסייד בלבנון, והעניין המרכזי הוא לעצור את זה״.
ואנס לא התייחס להאשמה, והשיב כי ארה״ב ״עשתה יותר מכל ממשלה אחרת בעולם בחודשים האחרונים כדי לעצור את העימות בלבנון״. הוא הוסיף כי הנשיא טראמפ ״התחייב להביא להפסקת אש אזורית מלאה״, ואמר שהוא ״מרגיש טוב מאוד״ ביחס למצב בלבנון, אך ציין כי ״נותרה עוד עבודה לעשות״.
תגובת המתווכות
ראש ממשלת פקיסטן שהבאז שריף הביע תקווה כי הצדדים יצאו מהפסגה ״עם מסמך נפלא ביד שיקדם שלום, התקדמות ושגשוג״, והודה לוואנס ולמפקד הצבא הפקיסטני עאסם מוניר על "ההתמדה והסבלנות שגילו במהלך המגעים".
ראש ממשלת קטאר הגדיר אף הוא את האירוע כ״היסטורי״ ואת ההסכם כ״משמעותי לא רק לביטחון האזור אלא גם לכלכלה העולמית״, אך סייג כי ״זו אינה החגיגה המרכזית, שתגיע רק כשנגיע להסכם הסופי״.
שר החוץ הפקיסטני מוחמד אסחאק דאר, שנמצא בקהיר לטובת פגישה עם מקיבליו ממצרים, טורקיה וסעודיה, אמר היום בריאיון לרשת אל-ערביה כי ״העניינים בין אמריקה לאיראן התקדמו מאוד״, והוסיף: ״אנחנו בטוחים שאמריקה ואיראן יגיעו להסכם סופי״. לדבריו, ״אמריקה ביקשה את העברת המאגר הגרעיני של איראן, והגענו לפתרון של דילול ההעשרה״, וכי ״איראן הביעה את שביעות רצונה והסכמתה להפחית את רמת ההעשרה של המאגר שברשותה״.
עוד אמר כי ״תיק הסנקציות על איראן יידון באופן דו-צדדי מול אמריקה״, וכי ״נשיא ארה״ב פיקח על השיחות באופן אישי, ואמריקה ואיראן הגיעו למסקנה שהדיפלומטיה היא הפתרון״. לצד זאת תקף את ישראל ואמר כי ״תקיפות ישראל בלבנון פרובוקטיביות וצריכות להיפסק״.
איומי טראמפ
בריאיון לרשת ״פוקס ניוז״ איים הנשיא דונלד טראמפ על איראן. בהתייחסו לדברי נשיא איראן אמר טראמפ כי ״כדאי לו לשמור על הפה שלו, כדאי לו להתיישר, אחרת נשתלט על שאר המדינה״.
הנשיא הבהיר כי מזכר ההבנות הוא בשלב זה הארכה של הפסקת האש בלבד, ולא ההסכם הסופי מול המשטר האיראני, והדגיש כי בידיו ״כל הקלפים״ ושהוא שומר לעצמו מגוון אפשרויות אם האיראנים לא יתחייבו ברצינות לשולחן המו״מ. ״יש לי אופציה של 60 יום, ואני יכול לעשות כל מה שאני רוצה אחרי שהאופציה הזאת תסתיים״, אמר.
טראמפ התייחס גם לעתיד מצר הורמוז וחזר שוב על אמירתו כי ארה״ב עשויה להפוך ל״מלאך השומר״ של המצר, לגבות בעצמה אגרות מעבר ולקבל בתמורה נתח מהנפט, כ-20% לדבריו. עוד אמר הנשיא כי 19 מיליון חביות נפט גולמי יצאו אתמול מהמפרץ הפרסי כתוצאה ממזכר ההבנות עם איראן. הוא סיפר כי אמר ישירות לבכירים איראנים ״אתם סוגרים את זה, ולא תהיה לכם מדינה״, ואיים כי ״ייתכן שנשתלט על המצר אם נצטרך. אני אפוצץ להם את הצורה״.
באשר ללבנון הביע טראמפ שוב אכזבה מכך שישראל אינה מצליחה לחסל את חיזבאללה, ואמר כי הישראלים ״לא יכולים לעשות שום דבר בלי להפיל בניינים״. לדבריו, הוא קרוב ל״מסור את המשימה לסוריה״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
