נשיא לבנון מאשים את איראן: "משתמשת במדינתנו כ'קלף מיקוח'"

"העוינות בין ישראל ללבנון חייבת להסתיים לנצח", אמר ג'וזף עאון בראיון ל-CNN • הנשיא הוסיף כי נתניהו וחיזבאללה, מנהלים "מלחמה חסרת תועלת" שלעולם לא תוביל לתוצאה הרצויה

נשיא לבנון ג'וזף עאון. צילום: AP

נשיא לבנון ג'וזף עאון תקף היום (שישי) בריאיון לרשת CNN את איראן, והאשים אותה בכך שהיא מנצלת את ארצו כקלף מיקוח במאבקה מול ארה״ב וישראל.

״אתם לא מנסים לעזור לנו, העם הלבנוני משלם את המחיר עבור האינטרסים שלכם. האינטרסים שלנו לא מתלכדים עם האינטרסים שלכם״, אמר עאון למגישה כריסטיאן אמנפור, והוסיף - ״זאת לא הארץ שלכם, זאת הארץ שלנו״.

עאון דחה הצהרה של משמרות המהפכה מיום רביעי, שבה דרשו את נסיגת ישראל מלבנון כחלק מהסכם הפסקת האש בין ארה״ב לאיראן. ״הם משתמשים בלבנון כקלף מיקוח במשא ומתן שלהם מול ארה״ב. זה בלתי מתקבל על הדעת״, אמר.

רקטות של חיזבאללה פוגעות בכנסייה בדרום לבנון // דובר צה"ל

בריאיון, שנערך בארמון הנשיאות בביירות, אמר עאון כי העם הלבנוני ״נמאס לו״ מהמלחמה בין ישראל לחיזבאללה.

עאון תקף בריאיון גם את מזכ״ל חיזבאללה נעים קאסם, יום אחרי שזה דחה את הסכם הפסקת האש בין לבנון לישראל. קאסם הצהיר אתמול (חמישי) כי תוצאת המשא ומתן הישיר היא ״חסרת תכלית, מבזה ומשפילה את לבנון״, וטען כי היא ״נדחית מכל וכל בקרב חלקים נרחבים בעם הלבנוני״.

הנשיא הלבוני הציג בריאיון תמונות של אזרחים לבנונים שנהרגו במלחמה, ואמר כי ״משפחות שלמות נמחקו״ בתקיפות ישראליות. ״אלה לבנונים. אלה לא האנשים של נעים קאסם״, אמר. עאון סיפר כי שוחח עם לבנונים מכל העדות, ובהם שיעים, ש״נמאס להם״ ממלחמת חיזבאללה בישראל. ״הם ראויים לכך שלא יראו את בתיהם נהרסים כל חמש עד עשר שנים״, אמר.

הנשיא הלבנוני פנה לישראלים ושאל אם הם ״באמת רוצים לחיות״ ב״מלחמה נצחית״, וטען כי ״פתרונות צבאיים״ לעולם לא יביאו ביטחון לתושבי הצפון. ״לא נמאסה עליכם המלחמה מאז 1948? אתם באמת רוצים לחיות בשלום? בואו נשב ונדבר״, אמר עאון בפנייה לממשלת ישראל, והוסיף: ״הגיע הזמן שכוחו של ההיגיון יגבר על ההיגיון של הכוח״.

״אנחנו מוכנים, רוצים ומחויבים (למשא ומתן לסיום המלחמה). אם אתם לא, אתם לעולם לא תחיו בשלום, בביטחון ובשלווה. אנחנו מוכנים, אנחנו מסוגלים. ואתם?״, אמר. עאון לא שלל פגישה עם רה״מ בנימין נתניהו - שתהיה הראשונה אי פעם בין מנהיגי שתי המדינות - אך הבהיר: ״לא לפני שנגיע להסכם״.

עאון אמר בריאיון כי נתניהו, יחד עם חיזבאללה, מנהלים ״מלחמת סרק״ שלעולם לא תוביל ל״תוצאה הרצויה״ להם. לדבריו, לעמים הלבנוני והישראלי יש ״הזדמנות גדולה״ לחיות בביטחון ובשלווה: ״שניהם נמאסה עליהם המלחמה מאז 1948. זוהי הזדמנות עצומה, ושניהם חייבים לבחור: מלחמה או דיפלומטיה״. בהתייחסו להסכם הפסקת האש אמר עאון: ״זה היה משא ומתן קשה עד שהשגנו פריצת דרך משמעותית״, והוסיף כי ההסכם יכול להוות נתיב ל״שלום צודק ובר קיימא״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר