שיחות המו"מ עם לבנון: השאלה הפתוחה שתכריע אם העימות יתרחב

מפרטים חדשים שנחשפים מסבב השיחות בין ישראל ללבנון בפנטגון, עולה כי וושינגטון הבהירה ללבנון שעליה להיות בעלת הסמכות בעניין מלחמה ושלום - בניגוד למצב כיום • הפערים בין הצדדים עדיין קיימים, כשישראל דורשת את הפסקת הירי ופירוק חיזבאללה, בעוד לבנון דורשת הפסקת אש קבועה

בשטח האש נמשכת ללא הפסקה. כוחות צה"ל בסמוך לגבול לבנון. צילום: אי.פי.איי.

העיתון הלבנוני "נדאא אל-ווטן" דיווח היום (שבת) על פרטים חדשים מסבב השיחות בין ישראל ללבנון בפנטגון.

על פי מקורות אמריקניים, הדיונים של המשלחות הצבאיות נועדו לבסס מנגנוני תיאום מעשיים כדי לצמצם את הסיכון לעימות נרחב יותר. המקורות הוסיפו כי וושינגטון הבהירה כי מדינת לבנון צריכה להיות בעלת הסמכות על החלטות בדבר מלחמה ושלום (בניגוד למצב שבו חיזבאללה מחליט על כך). לדברי הגורמים, בוושינגטון ובירושלים ממתינים לתשובה על השאלה הזו שנותרה פתוחה בביירות.

השגריר לייטר על הפגישה ההיסטורית בוושינגטון אנחנו ולבנון באותו צד// שגרירות ישראל

לפי הדיווח, המשלחת הלבנונית כללה מספר קצינים, בראשם בריגדר גנרל ג'ורג' רזקאללה, ובראש המשלחת הישראלית עמד תא"ל עמיחי לוין, מפקד החטיבה האסטרטגית באגף התכנון. מהצד האמריקני השתתפו בשיחות שלושה בכירים מהפנטגון. מקור צבאי אמריקני אמר כי ניתן להתייחס לשיחות האלה גם ברמה המדינית ולא רק כמפגש תיאום צבאי.

מקורות המקורבים לפנטגון מסרו כי מסלול המשא ומתן הביטחוני נועד לטפל במספר סוגיות: הסדרי הגבול היבשתי, פעולות פיקוח וצעדים ראשוניים לאזור פיילוט.

ועדיין, קיימים פערים בין הצדדים. לפי הדיווח, ביירות שואפת להפסקת אש קבועה, נסיגה וסלילת הדרך לתהליך שיקום. לעומת זאת, ישראל דורשת קודם כל את סיום השיגורים מלבנון, הטלת מגבלות על חיזבאללה ופירוק של ארגון הטרור מנשקו.

למרות זאת, צויין כי לשני הצדדים יש אינטרס למנוע קריסה של המשא ומתן. מקורות דיפלומטיים הדגישו את נושא הצעדים ההדרגתיים והמשך ההתקדמות. לפי הגורמים, השיחות יכולות לפחות לייצר מנגנון להמשך השיח בין המדינות ולתרום לצמצום ההסלמה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר