מיכלים מוכנים למשלוח, מלאים באורניום מועשר . צילום: Getty Images

טראמפ: "נשיג את האורניום המועשר, העימות יסתיים בקרוב מאד"

הבית הלבן הצטרף להכחשות ומסר לרשת "פוקס ניוז" כי הפרסומים אינם נכונים וכי טרם התקבלה החלטה בנושא על ידי שני הצדדים • בטהרן מבהירים כי עמדת המשטר נותרה עקבית וכי סוגיית דילול החומר תידון בשלב הבא של המשא ומתן, שהחל לאחר ששר החוץ הפקיסטני מסר לאנשיו את התוכנית האמריקנית

בכיר איראני והבית הלבן הכחישו במקביל את הדיווחים על הוראה חדשה של המנהיג העליון מוג'תבא חמינאי, לפיה האורניום המועשר לא ייצא מגבולות איראן. הבכיר האיראני כינה את הדיווחים "תעמולה של אויבי העסקה" והבהיר כי לא הוצאה כל פקודה חדשה, בעוד שהבית הלבן מסר לרשת "פוקס ניוז" כי הפרסומים אינם נכונים וכי שני הצדדים טרם קיבלו החלטה בנושא זה. ההכחשות הללו מגיעות ברקע דיווחים על קונצנזוס במשטר האיראני סביב דרישה זו, לצד נתוני מודיעין אמריקניים על שיקום צבאי מהיר של איראן, וכן ברקע דבריו של רוביו כי המשא ומתן רשם התקדמות מסוימת אך דרישה למערכת אגרות במצר הורמוז תכשיל כל הסכם דיפלומטי.

אילוסטרציה של המתחם הגרעיני החשאי שהותקף בטהרן %2F%2F דובר צה"ל

הבכיר האיראני הכחיש את הדברים בפני כתב "אל-ג'זירה", עלי האשם, והוסיף כי עמדת טהרן נותרת עקבית כי איראן תדלל את החומר בעצמה. לדבריו, נושא זה הוא שיידון בשלב הבא של השיחות.

הכחשה זו מגיעה לאחר שסוכנות הידיעות "רויטרס" דיווחה כי חמינאי הורה לאנשיו שלא לאפשר את הוצאת האורניום המועשר משטחה של איראן, החלטה שעלולה לסבך באופן קשה את המשא ומתן עם וושינגטון, וזאת בהמשך להגעתו של שר החוץ הפקיסטני לטהרן כדי למסור לנציגי המשטר את התוכנית האמריקנית.

על פי הדיווח ב"רויטרס", מניעת הוצאת האורניום המועשר מהווה פגיעה בדרישה אמריקנית בסיסית. מקור איראני שדיבר בעילום שם ציין כי קיים קונצנזוס בממסד שמלאי האורניום לא יעזוב את המדינה, מאחר שבכירי איראן מאמינים ששליחת החומר לחו"ל תהפוך אותה לפגיעה יותר להתקפות עתידיות מצד ארצות הברית וישראל. כאמור, הבית הלבן הדגיש בפני "פוקס ניוז" כי דיווחים אלו על הצו של המנהיג העליון, לו המילה האחרונה בענייני המדינה, אינם נכונים.

ב"רויטרס" דיווחו כי חמינאי הורה לאנשיו שלא לאפשר את הוצאת האורניום המועשר משטחה של איראן. מנהיג איראן מוג'תבא חמינאי, צילום: רויטרס

במקביל, רוביו התייחס למגעים וציין כי המשא ומתן עם איראן "רשם התקדמות מסוימת וישנם כמה סימנים טובים", אך סייג כי אינו רוצה להיות אופטימי מדי וכי יש להמתין לראות מה יתרחש בימים הקרובים. רוביו הוסיף כי הפקיסטנים צפויים להגיע היום לאיראן, אך מתח ביקורת חריפה על בעלות הברית בנאט"ו וציין כי בוושינגטון כועסים מאוד על תגובתן בנושא האיראני. כמו כן, הוא הבהיר כי הצבת מערכת אגרות במצר הורמוז תהפוך כל הסכם דיפלומטי לבלתי ישים.

בתוך כך, גורמים רשמיים הבהירו לגבי המגעים המדיניים כי "כרגע נושאים ונותנים, ונשיג את זה בדרך אחת או אחרת. הם לא ישיגו נשק גרעיני". לדבריהם, מדובר בעניין החשוב ביותר שכן אחרת "תהיה מלחמה גרעינית במזרח התיכון והמלחמה תבוא לאירופה", והוסיפו כי הקונפליקט עם טהרן "יסתיים בקרוב, מאוד בקרוב". במסגרת זו הובהר כי הכוונה היא לשים יד על החומר הנפיץ: "אנחנו נשיג את האורניום המועשר. אנחנו לא צריכים ורוצים את זה, כנראה שנשמיד את זה, אך לא ניתן להם להשאיר את זה בידם".

"יגמר בקרוב מאוד". טראמפ עם הגעתו לביקור בסין, צילום: רויטרס

בהתייחס למשבר הימי במצר הורמוז, הובהר כי המשא ומתן שמנהלת איראן עם עומאן לגבי גביית אגרות בנתיב השיט הבינלאומי אינו מתקבל על הדעת, בשעה שהאזור מאבד כעת כ-500 מיליון דולר ליום. עוד נמסר כי המצור הימי הנוכחי של חיל הים הוא אפקטיבי ב-100% ופועל "כמו חומת ברזל" המקשה על המשטר לייצר טילים ומל"טים, בין היתר בזכות טכנולוגיות הגנה חדישות מהחודשיים האחרונים, והודגש כי "אף ספינה לא הולכת או יוצאת לאיראן ללא אישור שלנו".

דוחות המודיעין: איראן חזרה לייצר מל"טים

במקביל להתפתחויות המדיניות, איראן כבר חידשה חלק מייצור המל"טים שלה במהלך הפסקת האש בת ששת השבועות שהחלה לפני כחודש וחצי. על פי שני מקורות המעורים בהערכות המודיעין האמריקני, זהו סימן לכך שאיראן משקמת במהירות יכולות צבאיות מסוימות שנפגעו עקב תקיפות ארצות הברית וישראל. ארבעה מקורות מסרו לרשת החדשות האמריקנית CNN כי המודיעין האמריקני מצביע על כך שצבא איראן מתחדש מהר הרבה יותר מההערכה הראשונית.

איראן כבר חידשה חלק מייצור המל"טים שלה במהלך הפסקת האש. כטב"ם שאהד 141 תוצרת איראן, צילום: רשתות ערביות

שיקום היכולות הצבאיות של איראן כולל החלפת אתרי טילים, משגרים ויכולת ייצור של מערכות נשק מרכזיות שנהרסו במהלך הסכסוך הנוכחי. על פי ארבעה מקורות המעורים במודיעין, שיקום זה פירושו שאיראן נותרת איום משמעותי על בעלות ברית אזוריות אם הנשיא דונלד טראמפ יחדש את קמפיין ההפצצות. הדבר גם מעלה בספק את הטענות לגבי המידה שבה תקיפות ארצות הברית וישראל הידרדרו את צבא איראן בטווח הארוך.

בעוד שהזמן לחידוש ייצור רכיבי נשק שונים משתנה, הערכות המודיעין האמריקני מצביעות על כך שאיראן תוכל לשקם במלואה את יכולת תקיפת המל"טים שלה תוך שישה חודשים, כך אמר גורם אמריקני ל-CNN. אותו גורם הוסיף כי האיראנים חרגו מכל לוחות הזמנים שהיו לוועדת הביטחון לשיקום.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...