בזירה האיראנית הפנימית לא נראית, וכנראה גם לא צפויה, שום התגמשות. להפך. הגנרלים של משמרות המהפכה, שתפסו את מוקדי השלטון, מתחרים ביניהם בהצהרות מי יותר קיצוני. למעשה, גם אם היה גנרל בתוך המשטר שמעוניין להגיע להסכם, הוא לא יכול היה לעשות זאת בגלל רמת הקיצוניות שאליה נע המשטר.
אפשר להגדיר את המצב במשטר האיראני כמעין עיוורון הנובע מקיצוניות אידיאולוגית. דוגמה לכך נראתה אתמול, כאשר קבוצה איראנית קיצונית הפגינה נגד קבוצה קיצונית אחרת, שלדעתה אינה מיליטנטית מספיק. מדובר היה בהפגנה שקראה לביטול המל"ל האיראני, הגוף שמייעץ למנהיג העליון. גם המל"ל עצמו מורכב מגנרלים של משמרות המהפכה, ולכן למעשה היתה זו הפגנה של קיצוניים יותר נגד קיצוניים פחות.
עלייה בסיכוי לעימות
המשמעות של המצב הזה היא שהאפשרות לעימות מחודש בין ארה"ב וישראל לבין איראן עולה משמעותית. הסיבה המרכזית לכך היא שאי אפשר להשאיר את המציאות כפי שהיא כיום, ולכן נראה כי אפשרות העימות התחזקה באופן משמעותי.
עם זאת חשוב לציין כי חלקים מהציבור האיראני רוצים בהמשך המלחמה. האשטאג מיוחד של גולים איראנים, שתופס תאוצה גם בקרב הציבור בתוך איראן, קורא לארה"ב ולישראל "לסיים את המלאכה".
"אתם תפציצו, ואנחנו נבנה אחר כך" - נכתב באותו האשטאג. אמירה זו מלמדת על מצבו הקשה של הציבור באיראן, שסובל ממשבר כלכלי עמוק, עד כדי כך שלעיתים מרוב מחסור אין אפילו לחם בחנויות.
הסנטימנט העממי כלפי ישראל חיובי מאוד. למשל, הציבור האיראני שמח על עלייתו של נועם בתן לגמר האירוויזיון. קיימת בקרב חלקים מהציבור האיראני אהדה גדולה לישראל. רבים רואים בה מדינה שמצליחה כמעט בכל תחום, ויש כלפיה הערכה ואף הערצה. ככה זה באיראן: כשאוהבים, אוהבים לגמרי; וכששונאים, שונאים לגמרי.
המרוויחה העיקרית - סין
להבנתי, המפגש בין נשיא ארצות הברית טראמפ לבין נשיא סין שי אינו צפוי להוביל להתערבות סינית במשבר במפרץ או לסייע בעצירת המלחמה.
הסיבה לכך פשוטה: לסינים אין עניין להתערב. מכליות סיניות נעות כיום במפרץ הפרסי ללא בעיה, ולא איראן ולא ארה"ב מונעות זאת מהן. באופן פרדוקסלי, סין אף נהנית כיום מגישה כמעט בלעדית לנפט האיראני, ולכן מבחינתה המצב דווקא רווחי.
למעשה, סין כמעצמה היא אולי הגורם שמרוויח מהמלחמה הזו. לכן אין לה שום דחף להתערב. להפך, הסינים אף שמחים לראות את ההתכתשות המתמשכת בין איראן לארה"ב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו