בכירים חוסלו, המנהיגים נשארו: הסיבה שחיזבאללה עדיין עומד על רגליו

צמרת חיזבאללה אמנם איבדה בכירים ומפקדי שטח רבים במנגנון הצבאי, אבל צמרת ההנהגה כמעט שלא נפגעה כלל • לדברי חוקרת לבנונית ששוחחה עם "היום", זו הסיבה המרכזית שהשלטון בביירות נרתע מעימות עם הארגון בנושא פירוק הנשק

מחבלי חיזבאללה בדרום לבנון, מאי 2023. צילום: AP

עם סופו של מבצע שאגת הארי בלבנון וייתכנות להארכת הפסקת האש בשבוע הבא, עולה כי צמרת חיזבאללה אמנם איבדה בכירים ומפקדי שטח רבים במנגנון הצבאי, אבל צמרת ההנהגה כמעט שלא נפגעה כלל.

כ"ץ מאיים על נעים קאסם: "ישלם בראשו" // דוברות משרד הביטחון

למרות איומים מצד הדרג המדיני בישראל, מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם שרד את סבב הלחימה הנוכחי. כך גם מוחמד רעד, ראש הסיעה הפרלמנטרית של הארגון, ומי שנחשב לסגן המזכ"ל.

בכיר נוסף שסיים את הסבב הנוכחי בחיים הוא מוחמד פניש, שמכהן בתור ראש המועצה המבצעת. מדובר ב"ראש הממשלה של חיזבאללה", שאחראי על המערכים "האזרחיים" בארגון כמו המערכים הכלכליים, החברתיים והתקשורתיים. בעבר שימש בתפקיד זה האשם ספי א-דין, יורשו של חסן נסראללה שחוסל זמן קצר אחריו.

חוסל. ספי א-דין, צילום: GettyImages

מלבדם ניתן למנות מספר בכירים נוספים: ראש המועצה הפוליטית איברהים אמין א-סיד, ראש המועצה המשפטית מוחמד יזבק, סגן ראש המועצה המבצעת עלי דעמוש, ראש יחידת התיאום והקישור חוסיין עבדאללה, ו-12 חברי פרלמנט. עבדאללה החליף בתפקיד את וופיק ספא, שמשמש כיום בתור עוזר של ראש המועצה הפוליטית.

גם במנגנון הצבאי, שרדו בכירים מאוד בחיזבאללה. בראש היעדים ניתן למנות את מוחמד חיידר - יועץ צבאי שמשמש בפועל כ"רמטכ"ל חיזבאללה". גם אבו עלי ראדה, מפקד היחידה המרחבית באדר שחולשת על האזור שמצפון לנהר הליטאני, שרד את סבב הלחימה הנוכחי. שני מקביליו ביחידות המרחביות נאסר ועזיז שמדרום לנהר הליטאני - חוסלו בשנתיים האחרונות.

 

בראש הבכירים שצה"ל חיסל נמנה מפקד החזית הדרומית בחיזבאללה - יוסף איסמעיל האשם. מדובר במחליפו של עלי כרכי שחוסל. הוא היה אחראי בעבר על פעילות הארגון בעיראק. שם, סייע למיליציות השיעיות בייעוץ ובאימונים לפני שנקרא חזרה ללבנון.

בימים שלפני הפסקת האש, חוסל בדרום לבנון מפקד גזרת בינת ג'בייל בחיזבאללה, עלי רד'א עבאס. מדובר במפקד הרביעי של אותה גזרה שחוסל מאז מבצע חיצי הצפון. מלבדו, במהלך מבצע חושך נצחי חוסלו עשרות מפקדי שטח בארגון. בסך הכל, צה"ל ושב"כ חיסלו יותר מ-1,800 מחבלי חיזבאללה במבצע שאגת הארי.

עם זאת, ארגון הטרור עדיין מחזיק בסדר כוח של עשרות אלפי מחבלים. לדברי חוקרת לבנונית ששוחחה עם "היום", זו הסיבה המרכזית שהשלטון בביירות נרתע מעימות עם הארגון בנושא פירוק הנשק. היא הסבירה כי קיים חשש שחילופי אש כאלה יובילו את המדינה למלחמת אזרחים, שתנוצל על ידי סוריה וישראל לכיבוש שטחים מהמדינה. עוד היא ציינה כי בעת הנוכחית, הצבא הלבנוני עדיין חלש יותר מחיזבאללה.

בהקשר זה, במכון המחקר "עלמא" הבהירו כבר בתחילת אפריל כי "מאמץ החיסולים הישראלי צריך להיות מקיף, ולכוון הן לדרג ההנהגה הפוליטי והן לדרגי הפיקוד וההנהגה הצבאייים של חיזבאללה. נראה שהמאמץ הישראלי מתמקד בדרג הפיקוד וההנהגה הצבאי. זהו מרכיב מרכזי וחשוב ויש לו השפעה משמעותית על הפעילות המבצעית. עם זאת, כדי להחליש עוד יותר את 'מדינת חיזבאללה', יש לבצע מאמץ חיסול משולב ומקביל גם נגד הדרג הפוליטי".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר