טראמפ על רקע מצר הורמוז. צילום: AFP, REUTERS

האולטימטום מתקרב, וחזרה למלחמה קרובה יותר מהגעה להסכם

סוף שבוע של בלבול במפרץ: שר החוץ האיראני הכריז על פתיחת מצר הורמוז, טראמפ חגג ב-Truth Social, אך משמרות המהפכה הגיבו באש חיה לעבר מכליות • בעוד הנשיא האמריקני מאיים "נתחיל להפציץ שוב", בטהרן בוחנים הצעה לשחרור 20 מיליארד דולר בתמורה לוויתור על האורניום • השעון מתקתק: האולטימטום פוקע ביום רביעי

אירועי סוף השבוע החלו בהכרזה אופטימית של שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ׳י, כי מצר הורמוז פתוח – והסתיימו ברצף אירועי ירי של משמרות המהפכה לעבר ספינות במצר. האירועים הבהירו כי למרות הפסקת האש, ארה״ב טרם השיגה את יעדה בפתיחת נתיב השיט הקריטי, וכלל לא בטוח שיש באיראן כתובת אחת שיכולה להבטיח זאת – ודאי שלא במנגנון האזרחי שלה.

ביום שישי אחר הצהריים הודיע עראקצ׳י ברשת X כי ״המעבר לכלל כלי השיט המסחריים דרך מצר הורמוז מוכרז פתוח לחלוטין לאורך שארית הפסקת האש״. טראמפ מיהר להגיב ברשת Truth Social: ״איראן הודיעה זה עתה שהורמוז פתוח לגמרי ומוכן למעבר מלא. תודה!״.

עבאס עראקצ'י (ארכיון), צילום: אי.פי.אי

בעקבות ההצהרות צנחו מחירי הנפט ביותר מ-11%, כ-20 אוניות החלו לנוע לעבר המצר, והנשיא שיגר בתוך שעה סדרה של פוסטים נוספים. בין היתר טען כי איראן ״הסכימה לעולם לא לסגור את הורמוז שוב״ וכי היא ״מסירה את כל המוקשים הימיים בסיוע ארה״ב״.

בנוסף, טראמפ הבהיר כי ״המצור הימי יישאר בתוקף מלא וללא שינוי בכל הנוגע לאיראן בלבד, עד אשר העסקה שלנו איתה תושלם ב-100%״, אך הוסיף כי התהליך אמור להתקדם במהירות שכן רוב הנקודות כבר הוסכמו.

בינתיים, באיראן עוררה ההודעה של עראקצ׳י ביקורת קשה מצד המחנה הניצי. סוכנות הידיעות "תסנים", המקורבת למשמרות המהפכה, תקפה את ההכרזה וכינתה אותה ״ציוץ גרוע ולא שלם שיצר עמימות מטעה״. סוכנות הידיעות "מהר" תקפה בחריפות אף יותר וטענה כי ״הציוץ סיפק לטראמפ הזדמנות לחרוג מהמציאות ולהכריז על עצמו כמנצח המלחמה״.

בשבת הודיעה מפקדת ח׳תם אל־אנביא, המטה המאוחד של הכוחות המזוינים האיראניים, כי ״השליטה במצר הורמוז חזרה למצבה הקודם, והוא נתון כעת לניהול ובקרה קפדניים של הכוחות המזוינים״. דובר המטה הוסיף כי כל עוד ארה״ב לא תאפשר חופש שיט מלא לכלי שיט איראניים, המצב במצר יישאר על כנו.

בשעות הצהריים פתחו כלי שיט של משמרות המהפכה באש לעבר שתי ספינות סוחר בדגל הודי שניסו לחצות את המצר, ואלו נאלצו לחזור על עקבותיהן. באחת המכליות, "סנמאר הראלד" (Sanmar Herald), נקלטה הקלטת רדיו שבה רב החובל הטיח באנשי משמרות המהפכה: ״נתתם לי אישור מעבר, השם שלי שני ברשימה שלכם. אתם יורים עכשיו? תנו לי לחזור אחורה״. במקביל, דיווח המרכז הבריטי לפעולות ימיות (UKMTO) כי ספינת מכולות נפגעה מטיל מצפון-מזרח לעומאן. משרד החוץ ההודי הביע ״דאגה עמוקה״ וזימן דיון דחוף בנושא.

טראמפ התייחס בשבת למתרחש ואמר: ״אנחנו מנהלים שיחות טובות מאוד, אבל הם ניסו להתחכם ולסגור את המצר שוב. הם לא יכולים לסחוט אותנו״. הוא הוסיף איום מפורש: ״אני לא יודע אם אאריך את הפסקת האש. לצערי, נצטרך להתחיל להפציץ שוב״.

בתוך כך, ה"וול סטריט ג׳ורנל" דיווח כי הצבא האמריקני נערך להרחיב את אכיפת המצור הימי, ובכוונתו להשתלט בימים הקרובים על מכליות נפט הקשורות לאיראן במים בינלאומיים ברחבי העולם. למרות ההסלמה, הערוץ הדיפלומטי נותר פתוח; המועצה העליונה לביטחון לאומי באיראן הודיעה כי היא בוחנת ״הצעות חדשות״ מוושינגטון שהועברו דרך פקיסטן. לפי הדיווחים, ארה״ב שוקלת להפשיר 20 מיליארד דולר בתמורה לוויתור איראני על מלאי האורניום המועשר. עם זאת, זמן ומיקום לסבב הבא טרם נקבעו, והאולטימטום של טראמפ להגעה להסכם מסתיים כבר ביום רביעי הקרוב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...