נשיא ארצות הברית טראמפ הכריז לפני שעה קלה על הפסקת אש בין ישראל ללבנון, שתכנס לתוקף החל מחצות - שעון ישראל. עוד הודיע טראמפ יזמין את נתניהו ואת נשיא לבנון עאון להיפגש בבית הלבן.
"זה עתה קיימתי שיחות מצוינות עם הנשיא המכובד מאוד של לבנון, ג'וזף עאון, ועם ראש ממשלת ישראל, ביבי נתניהו. שני המנהיגים הללו הסכימו כי כדי להשיג שלום בין מדינותיהם, הם יחלו באופן רשמי בהפסקת אש בת 10 ימים, שתיכנס לתוקף בשעה 17:00 (שעון החוף המזרחי) ביום שלישי".
עוד הוסיף טראמפ: "ביום שלישי נפגשו שתי המדינות לראשונה זה 34 שנים כאן בוושינגטון הבירה, יחד עם מזכיר המדינה המצוין שלנו, מרקו רוביו. הנחיתי את סגן הנשיא ג'יי.די. ואנס ואת מזכיר המדינה רוביו, יחד עם יושב ראש המטות המשולבים, דן "רייזין" קיין, לעבוד עם ישראל ולבנון כדי להשיג שלום יציב. היה לי הכבוד לפתור 9 מלחמות ברחבי העולם, וזו תהיה העשירית שלי, אז בואו – נסיים את זה!".
״בנוסף להצהרה שפורסמה זה עתה, אני מתכוון להזמין את ראש ממשלת ישראל, ביבי נתניהו, ואת נשיא לבנון, ג׳וזף עאון, לבית הלבן לשיחות המשמעותיות הראשונות בין ישראל ללבנון מאז 1983, לפני זמן רב מאוד. שני הצדדים רוצים לראות שלום, ואני מאמין שזה יקרה, במהרה!".
רה"מ נתניהו עורך בשעה זו שיחת ועידה עם השרים ומסביר להם על הצעדים העתידיים בלבנון. ל"היום" נודע כי הפסקת אש כזו תתקיים רק ביחס לירי מעבר לליטאני, כפי שפורסם ב"היום" הבוקר (חמישי). עוד נמסר כי צה"ל צפוי להישאר בשטח שתפס בדרום לבנון, ולהמשיך ולפעול בו.
הקולות בלבנון
מוקדם יותר היום שוחחו נשיא ארה״ב דונלד טראמפ ונשיא לבנון ג׳וזף עאון בטלפון. לפי דיווח של הערוץ הקטארי אל-ערבי, לבנון קיבלה הודעה כי הפסקת אש עם ישראל תוכרז בתוך שעות, כך מפי מקור בלשכת הנשיאות הלבנונית.
מלשכת הנשיאות הלבנונית נמסר: "שיחת טלפון התקיימה אחר הצהריים בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לנשיא לבנון ג'וזף עאון, הנשיא עאון הודה שוב על מאמציו של טראמפ להגיע להפסקת אש בלבנון ולהבטיח שלום ויציבות, כהכנה לתהליך שלום באזור. הוא הביע תקווה שמאמצים אלה יובילו להפסקת אש בהקדם האפשרי. טראמפ הביע תמיכה בנשיא עאון ובלבנון, והדגיש את מחויבותו למלא את בקשת הלבנונים להפסקת אש בהקדם האפשרי".
בנוסף, נשיא לבנון ג'וזף עאון סירב היום (חמישי) לשוחח בטלפון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, כך דיווחו כלי תקשורת ערביים.
הערוץ הלבנוני MTV דיווח כי כבר בבוקר נשיא לבנון ג'וזף עאון שוחח עם ראש הממשלה נוואף סלאף, יו"ר הפרלמנט נביה והמנהיג הדרוזי ווליד ג'ונבלאט, והודיע להם כי הוא מסרב לדבר עם ראש ממשלת ישראל נתניהו בשיחה עם מזכיר המדינה האמריקני רוביו.
בה בעת, לשכתו של עאון אישרה כי קיבל שיחת טלפון מרוביו. עאון הודה לו על מאמצי וושינגטון להפסקת אש ועל התמיכה בכל הרמות. מצידו, רוביו הדגיש כי מתנהלים מאמצים מתמשכים להשגת הפסקת אש, כדי להכין את הקרקע לכינון שלום, ביטחון ויציבות בלבנון. עוד צוין שהוא הביע תמיכה והערכה בעמדותיו של עאון.
במהלך היום, עאון הדגיש בפגישה עם השר הבריטי לענייני המזה"ת המיש ניקולאס כי "הפסקת האש שאנחנו דורשים עם ישראל היא שער הכניסה הטבעי למו"מ ישיר". לדבריו, "החלטות הממשלה לריכוז הנשק יבוצעו כדי להבטיח הגנה לכל הלבנונים. הלבנונים רוצים שהמדינה שלהם תהיה אחראית לביטחון שלהם. לבנון שואפת לעצור את ההסלמה בדרום ובכל האזורים. המו"מ ינוהל אך ורק על ידי השלטונות הלבנוניים כי מדובר בסוגיה של ריבונות שאי אפשר לשתף בה אף גורם אחר".
השתתפו בהכנת הידיעה אריאל כהנא ואור שקד
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
