מאגר אורניום מועשר (ארכיון), תצלום לוויין של המתקן הגרעיני באיספהאן. צילום: אי.פי, רויטרס

תצלומי לוויין חושפים: כך נערכה איראן למבצע אמריקני להוצאת האורניום

תצלומי לוויין חושפים כיצד איראן הקימה מחסומי עפר, גדרות ומכשולים מול הכניסות למתחם התת קרקעי באיספהאן • לפיהמכון למדע וביטחון בינלאומי, (ISIS) המחסומים נועדו להוסיף מורכבות ״לכל מבצע קרקעי שיבקש להיכנס ולתפוס את האורניום המועשר המאוחסן שם״ • טראמפ הבטיח כי המקום תחת מעקב וכי "ארה"ב תעבוד יחד עם איראן להוציא את האבק הגרעיני"

איראן הציבה מחסומים, גדרות ומכשולים נוספים בפני פתחי המנהרות במתחם התת-קרקעי באיספהאן, כך עולה מתצלומי לוויין שפורסמו אתמול (חמישי) על ידי המכון למדע וביטחון בינלאומי (ISIS). ההדמאות, שמתוארכות ליום רביעי, חושפות מה שנראה כהיערכות איראנית לאפשרות של מבצע צבאי להוצאת מאגר האורניום המועשר מהמקום.

המתחם התת-קרקעי באיספהאן נחשד זה מכבר כמיקום האחסון העיקרי של מאגר האורניום המועשר האיראני ברמה גבוהה. מנכ"ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) רפאל גרוסי הצהיר כי במתחם מוחזקים לפחות כמחצית ממלאי האורניום האיראני המועשר לרמה סף-צבאית של 60%, כלומר כ-220 ק"ג. ביוני 2025 הותקפו פתחי המנהרות על ידי ארה"ב וישראל ונחסמו, ומאז ההערכה הפומבית בישראל ובארה"ב כי המאגר קבור במעמקי ההר.

השינויים במתחם באיספהאן במהלך המלחמה,

תצלומי הלוויין מגלים כי בין ה-18 במארס ל-8 באפריל התרחשו שינויים גדולים באתר: מול שלוש כניסות המתחם התת-קרקעי נוספו מחסומים שלא היו קיימים קודם לכן. בולטת במיוחד הכניסה הדרומית, שם הראו תצלומי לוויין שנחשפו לאחרונה כי ערב מבצע עם כלביא הגיעה למקום משאית ועליה כ-18 חביות שלפי חלק מההערכות הכילו את מאגר האורניום המועשר. כעת הוצבו שם שני מחסומים חדשים: סוללת עפר ברוחב שני מטרים, ומחסום נוסף העשוי מחומר לא מזוהה. שני כלי רכב שנצפו חונים בעמדת הביקורת הסמוכה מעידים על פעילות שוטפת ומעקב ביטחוני באתר.

גם בשתי הכניסות האחרות נצפו שינויים משמעותיים. בכניסה האמצעית, שבמארס הייתה פנויה לחלוטין, הוקמו כעת שני מחסומי עפר וגדרות חדשות. בכניסה הצפונית ערמת עפר גדולה חוסמת את הדרך הראשית, ועל דרך העוקפת נוספו שני מחסומים נוספים.

התיעוד האחרון של מאגר האורניום המועשר של איראן, צילום: ISIS
המחסומים שהוקמו על דרך העפר המובילה לכניסה בה נצפה מה שנחשד למאגר האורניום,

לפי הדוח, המחסומים ״נועדו ככל הנראה להגביל עוד יותר את התנועה לעבר מתחם המנהרות, ולהוסיף מורכבות לכל מבצע קרקעי שיבקש להיכנס אליו ולתפוס את האורניום המועשר המאוחסן שם״. המכון מציין כי המחסומים ניתנים לפינוי באמצעות בולדוזרים ומחפרים, אך ״הדבר יאריך את לוח הזמנים הנדרש לפינוי פתחי המנהרות ולביסוס גישה קרקעית״.

לאורך המלחמה דווח על האפשרות שטראמפ יורה על מבצע צבאי לתפיסת האורניום המועשר. מומחים צבאיים תיארו את המשימה כאחת המורכבות ביותר, כזו שתדרוש כיבוש שטח איראני, תחת אש מתמדת ופעולות הנדסיות מורכבות. לאחר הכרזת הפסקת האש כתב טראמפ ברשתות החברתיות: ״לא תהיה העשרת אורניום, וארה״ב תעבוד, יחד עם איראן, לחפור ולהוציא את כל אבק הגרעין הקבור לעומק. החומר נמצא תחת מעקב לוויין מדויק ביותר״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...