סבב המשא ומתן בין ארה״ב לאיראן יתקיים בעומאן, כך מדווחת סוכנות הידיעות AFP מפי דיפלומט ערבי, לאחר שאתמול (שלישי) דווח כי איראן נסוגה מההסכמה לערוך את השיחות באיסטנבול.
סוכנות הידיעות ״תסנים״ המקורבת למשמרות המהפכה טוענת כי השיחות יוגבלו ל״תיק הגרעיני״ ולהסרת הסנקציות בלבד - למרות הדרישות האמריקניות בקשר לתוכנית הטילים של טהרן והתמיכה בארגוני הטרור באזור.
לפי הדיפלומט, האמריקנים אישרו את המיקום החדש אך טרם הושגה הסכמה על מתכונת השיחות. מקור נוסף באזור אמר ל-AFP כי הפגישה באיסטנבול הייתה אמורה לעסוק בסוגיית הגרעין, הטילים ובתמיכה בארגוני הטרור באזור, בהשתתפות מדינות נוספות. כעת למעשה איראן למעשה ביטלה אותה ודורשת לפתוח את תנאי המשא ומתן מחדש, נוסחה שארה״ב דחתה עד כה.
מנגד, תסנים דיווחה כי השיחות יתקיימו ביום שישי במוסקט בפורמט עקיף, כשעראקצ'י ייצג את איראן ושליחו של טראמפ סטיב ויטקוף את ארה״ב. מדובר במתווה דומה לשיחות שהתנהלו בין הצדדים לפני המלחמה - חמישה סבבים באפריל-מאי 2025 שהתקיימו בתיווך עומאני אך ללא תוצאות ונקטעו בעקבות המלחמה ביוני.
אתמול דווח ב״היום״ כי הנשיא טראמפ עומד על ארבע דרישות מאיראן: ויתור על תוכנית הגרעין, עצירת פרויקט הטילים הבליסטיים, הפסקת מימון ארגוני הטרור וטיפול ראוי במפגינים. לפי הדיווח, לממשל האמריקני ברור שאיראן לא תיענה לדרישות ושאין סיכוי להסכם והמטרה היא לאסוף לגיטימציה לפעולה צבאית.
לפי ה״וול סטריט ג׳ורנל״, המהלכים הדיפלומטיים של איראן, לצד ההסלמה הצבאית אתמול, שכללה שיגור כטב״מ לעבר נושאת מטוסים אמריקנית והטרדת מכלית נפט אמריקנית במצרי הורמוז - מצביעים על כך שטהראן נחושה להפוך את היוצרות ולהפעיל לחץ על ארה״ב. גורמים מהמערב ומהמזרח התיכון אמרו לעיתון כי מדובר בטקטיקות משא ומתן איראניות מוכרות, שינויי מיקום ונושא ברגע האחרון כדי לערער את הצד השני.
כעת, אומרים גורמים מהאזור כי ההתפתחויות הובילו להורדת ציפיות לגבי תוצאות סבב השיחות בשישי. גורמים במאמצי התיווך אמרו ל״וול סטריט ג׳ורנל״ כי הם צופים חילופי רעיונות ללא תוצאות קונקרטיות, וחלקם כבר משלימים עם כך ש"העימות צבאי בלתי נמנע", לשון הדיווח. לפי הדיווח, המטרה המינימלית היא להגיע להצהרה כללית של שני הצדדים על מחויבות לדיפלומטיה והורדת מתח.
בכיר בממשל האמריקני אמר לעיתון כי טראמפ עקבי בעמדתו שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני, ונוקט בעמימות מכוונת - כדי לשמור על מטרותיו האסטרטגיות ותוכניותיו הצבאיות בסוד.
מקורות בכירים בטהרן מסרו לערוץ אל-מיאדין כי המשטר מעוניין בחידוש המו"מ מהנקודה שבו נעצר לפני מלחמת 12 הימים בקיץ, כאשר הדיונים יעסקו בנושא הגרעין בלבד. על פי המקורות, שר החוץ האיראני עבאס ערקאצ'י יהיה הנציג של המשטר והשליח האמריקני סטיבן וויטקוף יהיה הנציג של ממשל טראמפ. הם הוסיפו כי טהרן דרשה שלא תהיה נוכחות של מספר גדול של מדינות אחרות.
עוד נמסר מפי המקורות כי המו"מ יחל במתווה בלתי ישיר ויהפוך לשיחות ישירות אחרי שטהרן תשיג הבטחה אמריקנית למחויבות על מה שיוסכם עליו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו