רמטכ"ל הצבא של ממשלת האחדות הלובית מוחמד עלי אחמד אל-חדאד, השולטת במערב המדינה ובטריפולי, נהרג הערב (שלישי) בהתרסקות מטוס סמוך לבירת טורקיה אנקרה. מטוס העסקים המריא מאנקרה בדרכו ללוב, אך כ-64 ק"מ לאחר ההמראה נותק הקשר עמו. בתקשורת הטורקית פורסם סרטון ממצלמת אבטחה שבו נראה פיצוץ סמוך לזמן היעלמות.
הממשלה הלובית פרסמה הודעת אבל ומשרד הפנים הטורקי הודיע כי צוותי החיפוש הגיעו לשרידי המטוס. ראש הממשלה הלובי עבדול חמיד דביבה אמר בהודעה כי על המטוס היו חמישה אנשים - מלבד אל-חדאד, גם מפקד כוחות היבשה הלובי, מנהל רשות הייצור הצבאי, יועץ לרמטכ״ל וצלם מלשכתו. ״האירוע הטראגי והכואב הזה התרחש כשהם חזרו מביקור רשמי באנקרה. המדובר באובדן כבד לאומה, לצבא ולכל העם״, אמר.
לוב מפולגת לשתי ממשלות מתחרות - ממשלת האחדות הלאומית בטריפולי, וממשלה מתחרה במזרח הנתמכת על ידי הגנרל חליפה חפתר. טורקיה תומכת בממשלה בטריפולי ושלחה כוחות צבאיים, מל״טים וכלי נשק למדינה, מה שסייע לה להדוף התקפות של חפתר הנתמך על ידי מצרים, איחוד האמירויות ורוסיה. אתמול האריך הפרלמנט הטורקי את האישור להצבת חיילים טורקים בלוב לשנתיים נוספות.
לפי דיווחי ערוץ החדשות הטורקי NTV, טיסות הוסטו משדה התעופה באנקרה בעקבות האירוע. תושבים סמוך לבירה דיווחו כי שמעו רעש חזק. משרד ההגנה הטורקי הכריז מוקדם יותר השבוע על ביקורו של אל-חדאד באנקרה, וציין כי הוא נפגש עם מקבילו הטורקי ועם מפקדים צבאיים נוספים.
שר הפנים הטורקי אישר כי על המטוס היו חמישה אנשים - אל-חדאד וארבעה נוספים. לפי דבריו, המטוס היה בדרכו מאנקרה לטריפולי כשביקש לבצע נחיתת חירום באזור העיירה היימאנה, דרומית לאנקרה, אך לאחר מכן נותק הקשר עימו.
"תקלה חשמלית"
ראש מינהל התקשורת של הנשיאות הטורקית, בורהאן א-דין דוראן, תדרך כי מטוסו של רמטכ"ל מערב לוב, חווה "תקלה חשמלית", והטייס העביר בקשה לנחיתת חירום, לפני שהתרסק ליד אנקרה. חקירת נסיבות ההתרסקות הקטלנית עדיין בבדיקה.
"המטוס מדגם דאסלוט פלקון 50 המריא משדה התעופה באנקרה אתמול בשעה 17:17 ויצא לדרך לטריפולי. בשעה 17:33 דיווחה בקרת התעופה האווירית על מצב חירום עקב תקלה חשמלית". מדובר במטוס עסקים מתוצרת צרפתית בגודל בינוני.
גורמים רשמיים בלוב ובטורקיה הודיעו כי בסך הכל נהרגו בהתרסקות שמונה בני אדם, בניהם ארבעה בכירים לובים ושלושה אנשי צוות אווירי. לפי הדובר הטורקי, בקרת התעופה האווירית כיוונה את המטוס חזרה לכיוון שדה התעופה של אנקרה, אך "המטוס נעלם ממסך המכ"ם בשעה 17:36 (שעון טורקיה), והקשר עימו אבד לפני שהתרסק.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו