מסמכים שהודלפו ביום שישי האחרון מצביעים לכאורה על עסקת ענק של מטוסי קרב מתקדמים בין רוסיה לאיראן, כאשר במרכזן מכירת 48 מטוסי סוחוי 35 המתקדמים לטהרן. עסקת מכירת המטוסים עצמם ידועה מזה זמן רב, אך דיווחים חוזרים ושונים נפוצים מעת לעת על אספקת המטוסים – שלפי שעה לא התרחשה עדיין.
גם אמינותה של ההדלפה הנוכחית לא ודאית, וכן גם אין ודאות לגבי מועד הכנת הטבלה המדוברת, שעשויה לשקף מציאות לא עדכנית.
האתר האופוזיציוני הרוסי ״דה אינסיידר״ היה הראשון לדווח על הדליפה ביום חמישי, כאשר קבוצת ״בלאק מירור״ פרסמה את החלק הראשון של המסמכים. יום למחרת הופצו באינטרנט צילומי מסך של טבלת תמחור פנימית המפרטת את עסקאות המטוסים.
ההדלפה של קבוצת ההאקרים ״בלאק מירור״ מכילה לכאורה יותר מ-300 מסמכים של תאגיד הביטחון הממשלתי הרוסי ״רוסטק״ וכוללת פרטי תמחור ועסקאות נשק בהיקף מאות מיליוני דולרים, לצד מנגנונים לעקיפת הסנקציות המערביות.
אתר המודיעין הצבאי ״ארמי רקוגנישן״ ניתח את טבלת התמחור בניסיון לזהות אתה סימון הקוד של הלקוחות בטבלה. קוד 364, שזוהה כאיראן, מפרט עסקה של 48 מטוסי סוחוי 35 עם מערכות אוויוניקה ולוחמה אלקטרונית בשווי כ-589 מיליון יורו, עם אספקה צפויה עד 2028 ומקדמה של 15%.
קוד 012, שזוהה כאלג׳יריה, כולל שתי עסקאות נפרדות: ציוד לוחמה אלקטרונית למטוסי סוחוי 34 בשווי 176 מיליון דולר עד 2026, וערכות אוויוניקה מלאות למטוסי סוחוי 57 מדור חמישי בשווי 239 מיליון דולר.
האתר הצליב את הכמויות ולוחות הזמנים עם מידע קודם על עסקאות נשק רוסיות והצביע על איראן ואלג׳יריה כלקוחות הסבירים ביותר, אך הדגיש שהמידע טרם אושר רשמית.
במרץ 2023 אישרה איראן לראשונה באופן רשמי שהגיעה להסכם עם רוסיה על רכישת מטוסי סוחוי 35. ״מטוסי הסוחוי-35 מתאימים מהבחינה הטכנית עבור חיל האוויר האיראני ולכן איראן הגיעה להסכם סופי על חוזה לרכישתם״, נמסר אז מהמשלחת האיראנית לעצרת האו״ם בניו יורק.
חודש קודם לכן חשפה איראן בסיס תת-קרקעי חדש של חיל האוויר שנועד לקלוט מטוסי קרב חדישים. העסקה נתפסה כתמורה לאספקה האיראנית למוסקבה של מאות מל״טים מתאבדים מסוג שהאד-136 עבור המלחמה באוקראינה.
מטוסי הסוחוי 35 הם מטוסי קרב מהדור הרביעי המתקדם (לדוגמא, מטוסי F-16I הישראליים נחשבים כחלק מאותה משפחה) המיועדים לשדרג את מערך מטוסי הקרב האיראני, הנחשב לאחד המיושנים באזור ומבוסס בעיקר על מטוסי F-14, F-4 ומיג-29 ותיקים. מועמד אחר לחיזוק חיל האוויר האיראני שעולה מעת לעת הוא המטוס הסיני J-10.
לצד זאת, מכירת 12 מטוסי סוחוי 57 לאלג׳יריה תהפוך אותה למדינה האפריקאית הראשונה שתפעיל מטוסי דור חמישי. לרוסיה ואלג׳יריה יחסים דיפלומטיים וצבאיים הדוקים, כאשר אלג׳יריה נמצאת ביריבות מסורתית מול מרוקו ומבקשת לחזק את עליונותה האווירית באזור.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו