מחשש לסנקציות: איראן תקיים שיחות גרעין עם בריטניה, צרפת וגרמניה באיסטנבול

שלוש המדינות הודיעו כי יטילו סנקציות על איראן עד סוף אוגוסט באמצעות "מנגנון ההחזרה המהירה" • זאת המידה והשיחות הגרעיניות שהתקיימו בין איראן וארה"ב לפני המלחמה עם ישראל לא יתחדשו

שר החוץ האיראני עבאס ערקאצ'י. צילום: אי.אף.פי

איראן, בריטניה, צרפת וגרמניה יקיימו שיחות גרעין באיסטנבול ביום שישי, כך על פי הודעה רשמית של דובר משרד החוץ האיראני. הפגישה מגיעה לאחר אזהרה מצד שלוש המדינות האירופיות על כך שכישלון בחידוש המשא ומתן יוביל להטלה מחודשת של סנקציות בינלאומיות על איראן.

שר החוץ האיראני עבאס ערקאצ'י מבקר בסעודיה// רשתות ערביות

"הפגישה בין איראן, בריטניה, צרפת וגרמניה תתקיים ברמת סגני שר החוץ," צוטט הדובר אסמעיל בגאי על ידי התקשורת הממלכתית האיראנית.

השיחות המתוכננות ליום שישי מגיעות לאחר ששרי החוץ של שלוש המדינות, המכונות E3, כמו גם ראש מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, קיימו את השיחה הראשונה שלהם ביום חמישי עם שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י מאז שישראל וארה"ב תקפו מתקני גרעין איראניים לפני חודש.

שלוש המדינות האירופיות, יחד עם סין ורוסיה, הן הצדדים הנותרים להסכם הגרעין מ-2015 שנחתם עם איראן - שממנו פרשה ארצות הברית ב-2018 - שהסיר סנקציות על המדינה המזרח תיכונית בתמורה להגבלות על תוכנית הגרעין שלה.

מקרון וסטארמר. מחזירים את איראן לשולחן הדיונים על הגרעין, צילום: אי.פי.אי

ה-E3 אמרו שהם יחזירו סנקציות של האו"ם על טהראן באמצעות "מנגנון ההחזרה המהירה" עד סוף אוגוסט אם השיחות הגרעיניות שהתקיימו בין איראן וארה"ב לפני מלחמת האוויר ישראל-איראן לא יתחדשו או יכשלו להביא תוצאות קונקרטיות.

"אם האיחוד האירופי רוצים שיהיה להם תפקיד, הם צריכים לפעול באחריות, ולהניח בצד את המדיניות הבלויה של איום ולחץ, כולל ה'החזרה המהירה' חסרת הבסיס המוסרי והחוקי לחלוטין", אמר עראקצ'י מוקדם יותר השבוע.

מנגנון ההחזרה המהירה יכול לשמש להחזרת סנקציות האו"ם לפני שהחלטת מועצת הביטחון של האו"ם המעגנת את ההסכם תפוג ב-18 באוקטובר.

למטרות אזרחיות בלבד? הנשיא האיראני מסעוד פזשכיאן בתצוגת היכולות הגרעיניות של טהרן, צילום: רויטרס

לפני מלחמת ישראל-איראן, טהרן וושינגטון קיימו חמישה סבבי שיחות גרעין שתוווכו על ידי עומאן אך נתקלו במכשולים גדולים כמו העשרת אורניום באיראן, שמעצמות המערב רוצות להוריד לאפס כדי למזער כל סיכון של הפיכה לנשק. מנגד, טהרן ממשיכה לטעון שתוכנית הגרעין שלה מיועדת אך ורק למטרות אזרחיות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר