אזהרת שר החוץ האיראני - ו"הלוויית המיליון" של מחוסלי משמרות המהפכה

שר החוץ האיראני הזהיר שטהרן לא רוצה להרחיב את הסכסוך עם ישראל "אלא אם כן זה נכפה עלינו" • משמרות המהפכה מתכננות הלוויית מיליון איש לבכירי הארגון שחוסלו במתקפה הישראלית • תושבי ערים גדולות באיראן בורחים לאזורים כפריים מחשש לתקיפות נוספות

תקיפה ישראלית באיראן. צילום: רויטרס

שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י הזהיר היום (ראשון) כי טהרן לא רוצה שהסכסוך עם ישראל יתרחב למלחמה אזורית רחבה יותר "אלא אם כן זה נכפה עלינו". במקביל, משמרות המהפכה הכריזו על "הלוויית המיליון" לבכירי הארגון שחוסלו במתקפת הפתיחה הישראלית, שתתקיים ביום שלישי בבוקר, בעוד שתושבי ערים גדולות באיראן נמלטים לאזורים כפריים מחשש לתקיפות נוספות.

האשמות בשיבוש המשא ומתן

עראקצ'י הוסיף שארצו הייתה מוכנה להמשיך במשא ומתן גרעיני עם ארה"ב, אבל שהתקיפות של ישראל ביום שישי שיבשו את השיחות הללו והראו את "התנגדותה של ישראל לכל צורה של משא ומתן".

"זה ברור לחלוטין שהמשטר הישראלי לא רוצה שום הסכם בנושא הגרעיני; הוא לא רוצה משא ומתן, והוא לא רוצה דיפלומטיה", אמר עראקצ'י בפגישה עם שגרירים זרים ששודרה בתקשורת הממשלתי. "המתקפה על איראן בעיצומן של שיחות גרעיניות מדגימה בבירור את התנגדות המשטר הישראלי לכל צורה של משא ומתן".

שר החוץ האיראני אמר שהתקיפות של איראן על ישראל כוונו הן לתשתית צבאית והן לכלכלית, והטיח ביקורת על התקיפות הישראליות בבתי זיקוק פטרוכימיים איראניים כמסכנות סכסוך אזורי רחב יותר.

שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י, צילום: אי.אף.פי

"הלוויית המיליון" ואזהרות צה"ל

התקשורת האיראנית מדווחת על הלוויית ענק למחוסלים של משמרות המהפכה שתתקיים ביום שלישי. ההלוויה תחל בשמונה בבוקר ובמשטר מתכננים השתתפות של מיליון איש לבכירי הארגון שחוסלו במתקפת הפתיחה הישראלית ביום שישי האחרון.

מוקדם יותר, צה"ל פרסם אזהרות בפרסית לאזרחי איראן וקרא להם להתרחק ממתקנים של משמרות המהפכה. בהודעה של דוברי צה"ל בערבית ובפרסית נכתב: "זוהי אזהרה דחופה לשוהים כרגע או בעתיד הקרוב בכלל מפעלי האמל"ח באיראן והגופיים המסייעים להם. למען בטחונכם, אנו מבקשים מכם להתפנות מיידית משטח המפעלים, ולא לשוב עד להודעה חדשה".

איראנים בורחים מהערים הגדולות

חלק מהתושבים בטהרן בורחים מבירת איראן כשתחושת הפאניקה תופסת לנוכח ההסלמה בסכסוך עם ישראל. רבים נוסעים לכיוון הצפון, ליד הים הכספי, שהוא יותר כפרי ומבודד. תושבים אמרו ל-CNN שהכבישים כל כך עמוסים בפקקים שקשה לנוע.

פקקים בטהרן // השימוש נעשה לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

תורי דלק בטהרן, צילום: רשתות ערביות

משפחה אחת החליטה לעזוב את טהרן עם שני ילדיהם הקטנים וההורים הקשישים שלהם. הם חוששים שהממשלה שיכנה פקידים ומנהיגים צבאיים בתוך שכונות מאוכלסות בצפיפות של המעמד הבינוני-גבוה - מה שמסכן אזרחים.

תיעוד מיירוט טיל איראני, צילום: אי.פי.אי

בעיר שיראז, תורים ארוכים לדלק נוצרים ברחבי העיר. תושבים גם אוגרים אוכל, מים וחיתולים. מכוניות מלאות משפחות עם מזוודות ומים קשורים לגג נראו ברחבי העיר עם משפחות רבות שעוזבות לאזורים כפריים. משפחה אחת אמרה שהם המתינו שעה כדי לקבל דלק כדי שיוכלו לעזוב.

ראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו נשבע "לפגוע בכל אתר ובכל יעד של משטר האייתולה", בהתייחסות למנהיג העליון של איראן.

עיתונאי מהציר האיראני, מהרדאד ח'לילי, תיאר הלילה בטלגרם את מצב הרחובות בטהרן: "הערב יכולתי להסתובב בטהרן... מצב החירום שינה את פני העיר, אך לא ראיתי פחד בקרב האנשים. מצאתי חנויות רבות סגורות, אבל נותרו כמה חנויות. ראיתי אנשים ערים עד מאוחר ברחוב. הם דיברו וקול צחוקם משך את תשומת ליבי".

תקיפה באיראן במסגרת מבצע "עם כלביא", צילום: אי.פי

העיתונאי תיאר מפגש עם בעל חנות: "נכנסתי לחנות לקנות משהו ומצאתי את בעליה רגוע אף על פי ששמענו פיצוצים כשעה קודם לכן. אמרתי לו, 'הדבר האחרון שמדאיג אותך זה הישראלים'. הוא אמר לי 'כן, לא רואים'". לדבריו, "התנועה ברחוב שככה, אבל עדיין ראיתי מכוניות חולפות באיטיות מדי פעם. האם יש פחד? בוודאי, אבל מה שראיתי לא היתה כניעה. טהרן, למרות כאב המלחמה, חיה ונושמת ולא כורעת ברך".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר