ההזמנה האיראנית מסין: מרכיבים לייצור טילים בליסטיים במשקל אלפי טונות - והקשר לחות'ים | דיווח

"וול סטריט ג'ורנל" מדווח מפי גורמים המעורים בעסקה כי טהרן מנסה לחזק מחדש את כוחה הצבאי ברקע השיחות עם ארצות הברית ופגיעת ישראל בה ובבנות בריתה • גורם ברפובליקה האסלאמית אמר כי בין היתר הוזמנו כמויות של אמוניום פרכלורט - שיאפשרו לייצר עוד כ-800 טילים • וגם: החומרים שיובאו בעבר - ונפגעו בפיצוץ בנמל שהיד רג'אי

איראן: טילים בליסטיים והכנתם לקראת שיגור במתקן תת קרקעי// מתוך X

איראן הזמינה מסין מרכיבים לטילים בליסטיים במשקל של אלפי טונות זאת במטרה "לבנות מחדש את כוחה הצבאי" ברקע התקיפות של ישראל לפני מספר חודשים ושיחות הגרעין עם איראן, כך מדווח הלילה (בין חמישי לשישי) ב"וול סטריט ג'ורנל". 

על פי מקורות המעורים בעסקה, חברה איראנית בשם "Pishgaman Tejarat Rafi Novin Co", הזמינה את מרכיבי הטילים בחודשים האחרונים מחברת Lion Commodities Holdings Ltd. שבסיסה בהונג קונג. 

תכנית הטילים הבליסטיים של איראן, צילום: WANA

 בין היתר הוזמנו כמויות של אמוניום פרכלורט, חומר המאפשר שיגור מאות טילים בליסטיים. אחד המקורות אישר כי חלק מהחומר עשוי להישלח למילציות המזוהות עם האיראנים, כמו החות'ים בתימן. עוד אישרו המקורות דיווח ישן יותר של הטיימס הבריטי לפיו איראן לאחרונה טילים בליסטיים למיליציות שיעיות המזוהות איתה בעיראק. 

משלחת איראן לאו"ם לא הגיבה לבקשת ה"וול סטריט ג'ורנל" לתגובה. דובר משרד החוץ הסיני אמר כי המדינה לא הייתה מודעת לחוזה. "הצד הסיני תמיד הפעיל פיקוח קפדני על פריטים דו שימושיים בהתאם לחוקי ותקנות בקרת הייצוא של סין, ולהתחייבותיה הבינלאומיות", אמר דובר המשרד.

טילים בליסטיים מוצגים לציבור באיראן (ארכיון), צילום: איי.פי

הפעולות נעשות כחלק מרצונה של טהרן לחזק את "ציר ההתנגדות" שלה ואת ארסנל הנשק שלה ברקע שיחות הגרעין עם ארצות הברית ופגיעת התקיפות הישראליות בתכנית הטילים שלה.עד כה איראן סירבה להפסקת העשרת האורניום שלה ושללה משא ומתן בנושא הגבלת תכנית הטילים שלה. 

חומרים מהותיים עבור דלק מוצק

אמוניום פרכלורט שהוזמן בידי הרפובליקה האסלאמית הוא חומר המשמש להצתה וחיוני עבור דלק מוצק - המשמש את הטילים הבליסטיים המיוצרים על ידי משמרות המהפכה. מוקדם יותר השנה שתי ספינות איראניות שעגנו בסין הועמסו ביותר מאלף טון של חומר אחר בשם נתרן פרכלומטרט המשמש גם את משמרות המהפכה. החומר סופק לנמלים באיראן באמצע פברואר וסוף מרץ. גורמים רשמיים אמרו כי כמות החומר הספיקה עבור כ-260 טילים לטווח קצר.

אתר תקיפה המיוחסת לישראל באיראן (ארכיון), צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

העסקה החדשה של אמוניום פרכלורט עשויה לאפשר לאיראן לייצר עוד כ-800 טילים, כך אמר גורם רשמי במדינה. החוזה, יש לציין, נחתם ככל הנראה חודשים לפני שהנשיא האמריקני דונלד טראמפ פנה למנהיג העליון של איראן והציע לדון באופן ישיר בהסכם הגרעין. 

בחודש אפריל הטיל משרד האוצר האמריקני סנקציות על שישה אישים ושישה גופים שבסיסם באיראן ובסין, זאת בשל תפקידם ב"רכישת מרכיבים להנעת טילים בליסטיים", כולל נתרן פרכלוט, עבור משמרות המהפכה. שבועיים לאחר מכן הוטלו גם סנקציות על גופים ואנשים נוספים ומסין ומהונק קונג בשל סיוע לתעשיית הטילים הבליסטיים של איראן. 

בחודש מאי משרד האוצר האמריקני הוסיף נתרן פרכלורט לרשימת החומרים שלטענתו משמשים עבור התכניות הצבאיות, הגרעיניות או עבור הטילים הבליסטיים של איראן. "ישויות ואנשים סינים סיפקו תמיכה לתוכנית הטילים הבליסטיים של איראן, כמו גם למאמצי ייצור הטילים והכלי הטיס של החות'ים, ולכן אנו ממשיכים לזהות אותם ולהטיל עליהם סנקציות", אמר גורם רשמי במחלקת המדינה

קולות הקשר של מפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר וסגן-אלוף ש׳ מפקד טייסת 201 מרגעי התקיפה באיראן// דובר צה"ל

בנובמבר 2022 חיל הים האמריקני הודיע כי פגע בכלי שיט במפרץ עומאן שנשא יותר מ-70 טון של אמוניום פרכלורט בנתיב המשמש לרוב את איראן לשליחת נשק לחות'ים בתימן. 

על פי הג'ורנל, בתקיפותיה באוקטובר, ישראל פגעה קשות ביכולתה של איראן לייצר טילי דלק מוצק, זאת בשל השמדה של "מערבלים פלנטריים" המשמשים לערבוב הרכיבים לטילים.

הפיצוץ בנמל שאהיד רג'איי באיראן, צילום: אי.אף.פי

על פי גורם רשמי, איראן החלה לתקן את המערבלים. משמעות הדבר, לדבריו היא שחלק גדול מהחומר המיובא מסין עשוי להישאר באיראן, אך חלקו צפוי להישלח למיליציות, כולל החות'ים.

פיצוץ חזק בנמל שהיד רג'אי באיראן// רשתות ערביות

 

גורם רשמי אחר מקשר בין החומרים המיובאים והדליקים לבין הפיצוץ בנמל שהיד רג'אי בחודש אפריל האחרון. על פי הדברים ב"ג'ורנל", הפיצוץ היה תוצאה של טיפול לקוי בחומרי נפץ בידי יחידה של כוח קודס. הגורם מצוטט באומרו כי לפחות חלק מהנתרן פרכלורט שיובא מסין מוקדם יותר השנה אבד בפיצוץ. 

"החומרים הללו נמצאים בסיכון גבוה לפיצוץ ולשריפה", אמר ל"ג'ורנל" פביאן הינץ, אנליסט צבאי במכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים. לדבריו, "איראן כנראה זקוקה לחומרים מחו"ל על מנת להימנע מצוואריבקבוק ביכולת הייצור המקומית שלה". עם זאת ציין כי "לתעשיות הביטחוניות של איראן אין רקורד חזק בהבטחת תקני בטיחות". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר