נשיא סוריה אחמד א-שרע הסכים לאפשר לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית גישה אל מתקנים החשודים בפעילות גרעינית - ביניהם הכור הגרעיני שהותקף על ידי ישראל ב-2007 בדיר א-זור, כך אמר יו״ר הסוכנות רפאל גרוסי בראיון לסוכנות הידיעות AP. בנוסף, א-שרע לא שלל כי סוריה תחתור להשגת אנרגיה גרעינית אזרחית.
הראיון נערך במהלך ביקורו של גרוסי בדמשק, רק לאחרונה שהסוכנות בראשה הוא עומד פרסמה דוח חריף נגד איראן. לפי גרוסי, במהלך הפגישה הביע א-שרע עניין בפיתוח אנרגיה גרעינית אזרחית לסוריה. ״למה לא?״, ציטט גרוסי את תגובתו של הנשיא הסורי. לדברי גרוסי, סוריה תבחן ככל הנראה רכישת כורים מודולריים קטנים - זולים ופשוטים יותר להתקנה מכורים מסורתיים.
גרוסי הסביר כי מטרת הסוכנות היא להשיג ״בהירות מוחלטת״ לגבי פעילויות העבר של סוריה, שלהערכת הסוכנות היו קשורות לפיתוח נשק גרעיני. הוא תיאר את א-שרע כמי ש״מחויב להיפתח לעולם ולשיתוף פעולה בינלאומי״.
צוות מהסוכנות ביקר באתרים סוריים כבר ב-2024, בעוד אסד בשלטון. מאז נפילת המשטר בדצמבר, ביקשה הסוכנות לחדש את הגישה לאתרי התוכנית הגרעינית.
כזכור, סוריה הקימה באזור דיר א-זור כור גרעיני סודי בסיוע צפון קוריאה. ישראל השמידה את הכור בתקיפה אווירית ב-2007, אך לא לקחה אחריות לכך במשך שנים ארוכות. סוריה עצמה יישרה את השטח, העלימה ראיות ונמנעה מעימות עם ישראל. משטר אסד מעולם לא סיפק הסברים לקיומו של הכור, אך הסוכנות קבעה כי הכור ״לא תוכנן לייצור חשמל״ - רמז עבה לכך שמטרתו הייתה ייצור פלוטוניום כחלק מפרויקט לפיתוח נשק גרעיני.
לפי גרוסי, הפקחים יבדקו את אתר הכור ההרוס בדיר א-זור ושלושה אתרים נוספים, כולל מתקן נויטרונים בדמשק ומתקן עיבוד אורניום בחומס. ״אנחנו רוצים להתמקד באתרים בעלי עניין אמיתי״, הדגיש גרוסי, שהוסיף כי למרות שאין סימנים לדליפת קרינה, הסוכנות חוששת שאורניום מועשר ש"שוכב שם" עלול ליפול לידיים הלא נכונות - להברחה או סחר.
הבעת הרצון של א-שרע באנרגיה גרעינית מצטרפת למה שנראה כמו מרוץ אזורי לעבר פיתוח שכזה, דבר שמעורר דאגה בישראל. בין המדינות שמחזיקות בשאיפות או החלו כבר בפיתוח פרויקטים אלה: איחוד האמירויות, מצרים וירדן, וכמובן סעודיה – שארה״ב כבר הביעה נכונות לשתף איתה פעולה בסוגיה, גם ללא נורמליזציה עם ישראל.
שעות לאחר הראיון הזהירה ישראל את סוריה מפני חידוש שיתוף הפעולה עם צפון קוריאה בנשק לא-קונבנציונלי. ״נעשה כל הנדרש כדי שצפון קוריאה לא תחדש את תפקידה בהפצת יכולות כאלה לאזורנו״, אמר אביב עזרא, סגן מנכ״ל משרד החוץ לאסיה-פסיפיק. לדבריו, אין כרגע סימנים לחידוש הקשר, אך כל ניסיון כזה יהווה ״חציית קו אדום״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו