החיזור של א-שרע: ״מגדל טראמפ בדמשק״, הסכמי אברהם והמחלוקת בממשל

מקורות ביטחוניים אמרו ל״טיימס״ הבריטי כי א-שרע עשוי להציע פתיחה במשא ומתן על הצטרפות להסכמי אברהם • ברשתות הזרות דיווחו על ההצעה של מנהיג סוריה לטראמפ לעסקה כלכלית בנוסח הסכם המינרלים עם אוקראינה, שתעניק עדיפות לחברות אמריקניות בגישה למשאבי טבע

טראמפ ואל ג'ולאני. צילום: AP, EPA

עיתון ״הטיימס״ הלונדוני הצטרף אתמול (שני) לדיווחים בתקשורת הערבית על כך שנשיא סוריה הזמני אחמד א-שרע ייפגש עם נשיא ארה״ב דונלד טראמפ במהלך מסעו במדינות המפרץ השבוע, אך הוסיף כי בקרב בכירי הממשל ישנה מחלוקת באשר לתועלת שבפגישה זו.

גם בסוכנות הידיעות ״רויטרס״ התייחסו לאפשרות של פגישה, אך דיווחו כי למרות המאמצים היא לא סבירה.

שיירה לוגיסטית של צבא טורקיה בתוך שטחי סוריה // רשתות חברתיות

ב״טיימס״ וברויטרס הצטרפו לדיווח בשבוע שעבר של בלומברג על ההצעה של מנהיג סוריה א-שרע לטראמפ לעסקה כלכלית בנוסח הסכם המינרלים עם אוקראינה שתעניק עדיפות לחברות אמריקניות בגישה למשאבי טבע וחוזים במדינה על פני סין. גורם ביטחוני אמריקני שתואר כבעל קשרים הדוקים למזרח התיכון אמר ל״טיימס״: "אם מסתכלים על המבנה של עסקת המינרלים באוקראינה, זה יכול להיות תבנית לסוריה".

ג׳ונתן באס, אמריקני תומך טראמפ ומנכ״ל חברת גז, שלפי ״בלומברג״ העביר את הצעתו של א-שרע לבית הלבן, אמר ל״רויטרס״ כי א-שרע אמר לו במהלך פגישתם בסוף אפריל שהוא ״רוצה מגדל טראמפ בדמשק״. באס הוסיף כי א-שרע אמר ״אני רוצה שלום עם השכנים שלי״ והציע כי עסקה עם ארה״ב תכלול גם שיתוף פעולה נגד איראן והתקרבות לישראל.
באס ביקר את התנהלותה של ישראל מול סוריה. ״א-שרע שלח לישראלים ענף זית. ישראל שלחה טילים. אנחנו צריכים את טראמפ כדי לעזור לסדר את מערכת היחסים הזו", אמר באס.

יעבוד גם בסוריה? שר האוצר האמריקני סקוט בסט וסגנית ראש ממשלת אוקראינה הראשונה יוליה סווירידנקו חותמים על עסקת מינרלים, צילום: אי.אף.פי

מקורות ביטחוניים אמרו ל״טיימס״ כי א-שרע עשוי אף להציע פתיחה במשא ומתן על הצטרפות להסכמי אברהם, במסגרתו הוא עשוי להיות מוכן ליצור אזור מפורז או לאפשר לישראל להמשיך בנוכחות ביטחונית בדרום-מערב סוריה, באזור החיץ שצה״ל כבר תפס מאז נפילתו של אסד.

מקור ביטחוני אמריקני נוסף אישר כי האפשרות של הצטרפות סוריה להסכמי אברהם הוצגה לממשלת א-שרע בתיווך איחוד האמירויות. א-שרע אישר בשבוע שעבר את קיומו של ערוץ שיחות עקיף בין ירושלים לדמשק.

הממשל האמריקני כבר העביר לדמשק רשימת תנאים לצורך הסרת הסנקציות, ביניהם השמדת נשק כימי, שיתוף פעולה במאבק בטרור, הרחקת לוחמים זרים מתפקידים בכירים וסיוע באיתור עיתונאי אמריקני נעדר. כחלק מהניסיון להיענות לדרישות אלו עצרה ממשלת א-שרע שני מנהיגים של הג'יהאד האסלאמי הפלשתיני ואת ראש החזית העממית לשחרור פלשתין - המפקדה הכללית, וכן פשטה על משרדי ארגונים פלשתיניים וסגרה אותם.

פטרונו של א-שרע. ארדואן, צילום: רויטרס

היום התייחס טראמפ לסוגיה הסורית במהלך דברים שנשא בבית הלבן ואמר כי הוא שוקל להסיר את הסנקציות מעל סוריה כדי להעניק לה ״התחלה חדשה״, זאת בהתאם לבקשתו של נשיא טורקיה ארדואן, פטרונו של א-שרע.

ב״טיימס״ טענו כי בקרב צוותו של טראמפ יש מחלוקת חריפה בנוגע לתועלת שבפגישה הזאת. אחת המתנגדות המרכזיות לה היא ראש המודיעין הלאומי טולסי גבארד, שביקרה בסוריה במהלך מלחמת האזרחים, נפגשה עם אסד והכחישה שהרודן הסורי המודח השתמש בנשק כימי נגד אזרחיו.

לטענת הדיווח, וולץ מנע מטראמפ ללמוד על ויתורים שסוריה מוכנה להסכים להם. מייק וולץ וטראמפ, צילום: AP

גורם נוסף שהוזכר כמתנגד להתקרבות לסוריה הוא היועץ לביטחון הלאומי המודח מייק וולץ, שלטענת הדיווח מנע מטראמפ ללמוד על ויתורים שסוריה מוכנה להסכים להם. כזכור, ה״וושינגטון פוסט״ דיווח בעבר כי וולץ הודח בין היתר בשל דחיפתו לתקיפה נגד מתקני הגרעין באיראן ותיאום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בסוגיה.

מי שמתואר כתומך בהתקרבות לסוריה הוא השליח המיוחד של הנשיא סטיב ויטקוף, זאת בתמיכת מדינות המפרץ שמאמינות בגישתו העסקית.

תומך בהתקרבות לסוריה. ויטקוף, צילום: רויטרס

למרות הניסיונות להוציא לפועל פגישה בין טראמפ לא-שרע, ״רויטרס״ מציינת כי פגישה בין שני המנהיגים במהלך ביקור הנשיא האמריקאי באזור נחשבת ללא סבירה, וזאת בשל המחלוקת בקרב צוותו של טראמפ ולוח הזמנים העמוס.

מקור קרוב לא-שרע אמר ל״רויטרס״ כי פגישה בסעודיה עדיין אפשרית, אך לא אישר אם המנהיג הסורי קיבל הזמנה. "אם הפגישה תתקיים או לא, לא נדע עד הרגע האחרון", אמר המקור. מקור אחר אמר כי צפויה פגישה ברמה בכירה בין סוריה לארה"ב, אך לא בין המנהיגים עצמם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר