ארה״ב ואיראן הגיעו להסכמה להתקדם בשיחות הגרעין ולעבוד על ההיבטים הטכניים של הסכם אפשרי, כך אומר היום (ראשון) גורם בכיר בממשל האמריקני לאחר סבב השיחות הרביעי שהתקיים היום במסקט, בירת עומאן.
השליח האמריקני למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, קיים סבב רביעי של דיונים ישירים ועקיפים עם נציגי איראן היום במסקט, שם דנו ב״אלמנטים הטכניים״ של הסכם גרעין אפשרי, כך מסר הגורם הבכיר בממשל האמריקני ל״רויטרס״. לפי הדיווח, הדיונים נמשכו למעלה משלוש שעות.
״הושגה הסכמה להתקדם בשיחות עם איראן כדי להמשיך לעבוד על הפרטים הטכניים,״ הוסיף הגורם ואמר כי ארה״ב ואיראן הסכימו לקיים פגישה נוספת בעתיד הקרוב. בסוכנות הידיעות אי.פי צוטט גורם אמריקני שאמר כי ״אנחנו מעודדים מהתוצאות של היום ואנחנו מצפים לפגישתנו הבאה שתתקיים בזמן הקרוב״.
הדברים מגיעים לאחר שלושה סבבי שיחות קודמים שהתקיימו בין הצדדים, כאשר לאחר הסבב האחרון דווח על מחלוקות עקרוניות בין הצדדים לצד דחייה של סבב השיחות הרביעי ביותר משבוע. תוכנית הטילים האיראנית הוזכרה אז כנקודת מחלוקת בין הצדדים לאחר שטהרן שללה כל שיח לגביה במסגרת השיחות
שר החוץ העומאני, באדר אל-בוסעידי, אישר את קיום השיחות ואמר: ״השלמנו סבב נוסף של שיחות בין איראן לארה״ב במסקט היום. הדיונים כללו רעיונות מועילים וחדשים המשקפים רצון משותף להגיע להסכם מכובד״. לדבריו, ״הסבב החמישי של השיחות יתקיים לאחר שהצדדים יתייעצו עם ההנהגות שלהם״.
במקביל, דובר משרד החוץ האיראני, אסמעיל בקאעי, אישר כי הסבב הרביעי של המשא ומתן העקיף בין איראן לארה״ב הסתיים. בקאעי תיאר את השיחות כ״קשות אך מועילות״, וציין כי הן סייעו ״להבנה טובה יותר של עמדות הצדדים ולמציאת דרכים סבירות וריאליסטיות לגישור על המחלוקות״.
שר החוץ האיראני, עבאס ערקאצ'י, התייחס לשיחות בראיון לטלוויזיה המקומית באיראן והדגיש כי ״העשרת אורניום אינה נתונה לפשרה. בעוד שהיקף ורמת ההעשרה עשויים להיות מוגבלים כצעד לבניית אמון, עקרון ההעשרה אינו ניתן למשא ומתן״. ערקאצ'י הוסיף כי השיחות היו ״רציניות וישירות יותר בהשוואה לשלושת הסבבים הקודמים״.
ערקאצ'י הוסיף כי ״ההצהרות הפומביות הסותרות של האמריקנים אינן מסייעות למשא ומתן, והיום בשיחות אמרנו בבירור שגישה זו חייבת להשתנות״. לדבריו, ״הודגש כי תיאורים תקשורתיים סותרים פוגעים בשיחות. אם סתירות כאלה ימשכו, נאלץ להגיב בהתאם״. שר החוץ האיראני הדגיש כי ״הסרת הסנקציות נשארת אחד מיסודות המשא ומתן שלנו בכל מקרה״.
דבריו של ערקאצ'י מגיעים אחרי רצף של התבטאויות אמריקניות סותרות ביחס לעמדתם לגבי רצונה של איראן לשמור על תוכנית העשרת האורניום שלה במסגרת עסקה. בראיון שפורסם בסוף השבוע לאתר ברייטבארט, אמר השליח המיוחד סטיב ויטקוף: ״הצגנו את עמדתנו. לאיראנים אסור שתהיה פצצה. הם הצהירו בתגובה שהם אינם רוצים אחת.... אם זה מה שהם מרגישים, אז מתקני ההעשרה שלהם חייבים להיות מפורקים. הם לא יכולים להחזיק צנטריפוגות״.
אלא שביום רביעי, במענה לשאלת כתבים בחדר הסגלגל, התייחס הנשיא טראמפ לשאלת העשרת האורניום ואמר: ״עוד לא קיבלנו החלטה בנושא״. לפי דיווח ברשת NBC, התבטאות זו הובילה לאכזבה של נתניהו והשר דרמר שיקף זאת לשליחו סטיב ויטקוף.
הסבב הרביעי של השיחות מתקיים לקראת ביקורו הקרוב של טראמפ במזרח התיכון. טראמפ, שאיים בפעולה צבאית נגד איראן אם הדיפלומטיה תיכשל, חידש מדיניות של ״לחץ מקסימלי״ על טהרן מאז חזרתו לבית הלבן בינואר.
דני סיטרינוביץ', עמית מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי ולשעבר ראש ענף איראן בחטיבת המחקר של אמ״ן, העריך בשיחה עם כתבנו כי ״נראה שהדבר הראשון שהצדדים מעוניינים בו הוא מו״מ, עוד לפני הסכם סופי, לכן יש מאמץ להבטיח שהוא ממשיך להתקיים. מחיר קריסת המו״מ, שיכול להיות עימות צבאי ישיר, הוא פשוט משהו ששני הצדדים רוצים להימנע ממנו״.
סיטרינוביץ' הוסיף כי ״גם אם העמדה האמריקנית היא שאיראן צריכה לפרק את תוכנית ההעשרה שלה, כמו שוויטקוף העלה לאחרונה, נראה ששני הצדדים מאמינים שיש דרכים לגשר על הפערים העקרוניים, בין אם זה בעזרת הסכם ביניים או הסכמה לפירוק הדרגתי של תשתיות העשרה ולא מיידי״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו