עונש מוות: כך "החוק נגד כישוף" יצא משליטה במדינה הערבית

ברקע החוק שהעבירה הממשלה בלוב בשנה שעברה נגד "כישופים", גורמים סלפים רודפים את המיעוט הסופי המתון • אדם במדינה נרצח כי "עסק בכישוף" • בהתאם לחוק המדינה: "קוסם" עלול לעמוד בפני עונש מוות אבל שופט יוכל להקל את עונשו לכדי מאסר עולם

כישוף (אילוסטרציה). צילום: GettyImages

מאז נפילתו של קדאפי באביב הערבי בשנת 2011, נראה שלוב לא יודעת שקט: בשנים האחרונות היא הפכה ליעד חם לטרוריסטים ולארגוני פשע אשר עסקו בהברחת פליטים לאירופה, והתחוללה בה מלחמת אזרחים שנייה בין ממשלות שעודן מסרבות להכיר האחת בשנייה.

לוב: 55 נהרגו בעימותים בין כוחות הצבא בעיר טריפולי (ארכיון) // רויטרס

בחודש ינואר בשנה שעברה, העבירה הממשלה אשר יושבת בעיר טוברוק שבמזרח המדינה, חוק האוסר על "כישוף ופעילות מיסטית" בתחומיה. החוק הוצע על ידי גורמי הדת הן במערב ובמזרח, אך מיושם כעת רק בצדה המזרחי של המדינה המפולגת.

לפי דיווחים מקומיים, גורמים סלפים מנצלים את החקיקה על מנת להעמיק את רדיפת בני המיעוט הסופי במדינה. מותו בעינויים של פתחי מחמוד בן עלי א-זעירי (56), אשר סירב למסור מידע בעניין, חושף את הסכנה לה חשופים אנשי הזרם הדתי המתון במדינה הצפון אפריקאית.

המוסד הלאומי לזכויות האדם בלוב מסר ביום שישי האחרון, כי הוא "עוקב אחרי מותו של פתחי" אשר נעצר בחודש אוגוסט האחרון כחלק ממבצע רחב יותר של מעצרים נגד פעילים סופיים בעיר בנגאזי. הארגון הוסיף כי הנרצח "סירב להודות באישומים", חרף העינויים הקשים עימם התמודד במהלך מעצרו וכי הוא "מהווה את המקרה הרביעי של מוות בן המיעוט הסופי על רקע אישום ב'כישוף'".

לוב (ארכיון), צילום: רויטרס

בהתאם לחוק שהועבר בשנה שעברה, "קוסם" עלול לעמוד בפני עונש מוות במידה ויוכח כי כשפיו כללו כפירה באיסלאם, או לחילופין, גרמו למותו של אדם. עם זאת, השופט יוכל להקל את עונשו לכדי מאסר עולם, או מאסר של 15 שנה עם קנס בגובה 100 אלף דינר לובי.

הממשלה שבמזרח המדינה נהנית מתמיכת מצרים ואיחוד האמירויות, בעוד שזו בטריפולי נשענת על חסותה של טורקיה. בתוך כל המאבקים ביניהן, נראה כי גם המיעוטים הדתיים בלוב סובלים מהשלטון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר