מחרטות מסין, הדרכות בלבנון: כך פעלה רשת הטרור בירדן

העדויות של החשודים בפרשה שופכות אור על הדרך שבה כמעט הוקם מערך טילים בירדן • "הודרכנו על מחרטות ידניות, בדקתי ומצאתי רכיבים באינטרנט"

309 ק"מ של גבול עם ירדן. צילום: גיל אליהו

עדויות מוקלטות של חשודים מרכזיים בפרשת רשת הטרור בירדן חושפות כיצד תכננו להקים מערך ייצור טילים וכטב"מים. החשודים מזוהים עם האחים המוסלמים, עברו הדרכות בלבנון, פעלו ליבוא מחרטות CNC מסין ושינעו עשרות אלפי דולרים מחו"ל למימון הפרויקט.

עבדאללה השאם (35), אחד החשודים המרכזיים, צילום: רשתות ערביות

עבדאללה השאם (35), אחד החשודים המרכזיים, היה בוגר לימודי הנדסה שעבד בתחום האנרגיה הסולארית. הוא סיפר לחוקרים כי הקשר שלו עם האחים המוסלמים החל בשנת 2001 בפעילויות בלימודים ובמסגדים. בשנת 2021 הוא עבד אצל אדם בשם איברהים שהציע לו עבודה מיוחדת. רק בהמשך התברר לו שהעבודה היא למעשה להקים מערך טילים על אדמת ירדן. הוא נעזר בקרוב משפחה שלו בשם מועאז אל-ר'אנם (34). במסגרת זאת, השניים נדרשו לנסוע ללבנון, שם הם פגשו אדם בשם אבו אחמד, הבכיר שהיה אחראי על הפרויקט.

לדברי עבדאללה, הם עברו באותה עת בדיקה ביטחונית ולאחר מכן נדרשו לחזור ללבנון, שם הם עדכנו את הממונה עליהם. "אחרי תקופה התבקשתי שוב לבקר בלבנון. אני ומועאז עזבנו את ירדן ועברנו הדרכה", אמר עבדאללה, "פגשתי את אבו אחמד, והודרכנו על מחרטות ידניות. היו שם טכנאים שלימדו אותנו איך להפעיל את המכונות ובנוסף איך לייצר דברים דומים למה שנייצר בירדן. סיימנו את ההדרכה וחזרנו לירדן. כאן אבו אחמד ביקש ממני כל מיני כלים. בדקתי באינטרנט ומצאתי את הרכיבים". לאחר תקופה עבדאללה ושותפיו שכרו מחסן והחלו לאסוף חומרים וציוד פשוט שהיו זמינים במדינה.

בהמשך עבדאללה ציין כי הכסף לרכישות סופק לו על ידי הממונה איברהים. חלק מהכסף סופק על ידי אדם בשם ח'אלי מוחסן ממדינה, ששמה לא הוזכר בעדות המוקלטת. בשלב מסוים, עבדאללה קיבל טלפון שאיתו ניהל קשר ישיר מול ראש הפרויקט בלבנון אבו אחמד. בשלב הבא, הוא רכש קרקע באזור הנקרא א-נקירה בבירה רבת עמון. באזור זה הוקם מחסן והאנגר חדשים. עבדאללה הציע לעבור למיקום זה כדי לפשט את העבודות.

מועאז אל-ר'אנם (34), שותפו של עבדאללה בפרויקט הרקטות, צילום: רשתות ערביות

קרוב משפחתו מועאז, מהנדס בעצמו, סיפר כי תחילת הקשר שלו עם האחים המוסלמים היה ב-2010, בזמן לימודיו באוניברסיטה. עד מעצרו הוא היה חבר בתנועה. "ב-2021 הציע לי בן דודי עבדאללה ללכת ללבנון", סיפר מועאז, "הלכנו לשם והכרנו את אבו אחמד (ראש הפרויקט). הוא העלה בפנינו את הרעיון להקים מערך טילים בירדן, ואחר כך ניתק הקשר עד אמצע 2022, אז נסענו שוב ללבנון ונפגשנו איתו".

"הלכנו לסדנה של מחרטות כדי ללמוד על אופן העבודה שלהן", הסביר מועאז, "חזרנו לירדן ובאותו זמן ידעתי שיש אדם בשם איברהים, שהוא חבר באחים המוסלמים, שמכיר את הפעילות שלנו ומנהל אותה עם עבדאללה. בתחילת 2023 עבדאללה הודיע לי שהוא רכש את המכונות ושם אותן במחסן בעיר א-זרקאא'. ב-2023 לעבדאללה היה רעיון לעבוד במחסן באזור נקירה (רבת עמון). הוא קנה שטח והחל בהליכי בנייה. לאחר מכן, קניתי איתו צינורות והעברנו אותם למחסן". יש לציין כי מדובר בצינורות שמשמשים לפיתוח רקטות פשוטות.

חבר נוסף ברשת הוא מוחסן אל-ראנם (53), סוחר וחבר אחר באחים המוסלמים. עבדאללה פנה אליו בשנת 2022 וביקש ממנו להעביר כסף מאחת המדינות (ששמה לא מוזכר). כשניסה לברר איתו מדוע, עבדאללה אמר לו: "יש לי פרויקט חשאי שאני עובד עליו". מוחסן נפגש עם האחראי המקומי איברהים, שנתן לו 20 אלף דולר.

ירדן: סוכלה תשתית טרור שמטרתה יצירת אנרכיה במדינה, צילום: רשתות ערביות

בהמשך מוחסן נסע לירדן והעביר את כל הכסף לעבדאללה. בשלב הבא, עבדאללה ביקש ממנו לייבא מחרטות מסוג CNC מסין. בחלוף הזמן התברר לו כי עבדאללה עובד על מערך רקטות. מוחסן אמר לו שהוא לא יכול לסייע לו דרך החברה שלו והפנה אותו לחברה אחרת.

שני חשודים נוספים בפרשה, עלי קאסם ועבד אל-עזיז הארון, התייחסו לסוגיית הכטב"מים. קאסם אישר שהוא ושני צעירים נוספים העלו את הרעיון. בעקבות כך, הם יצרו קשר עם הארון, שהיה מהנדס אווירונאוטיקה. ארבעתם נפגשו כמה פעמים ועל הארון הוטלה משימת עיצוב הרחפן. אחד מהם, אחמד ח'ליפה, הופקד על תכנון תשתית החשמל של הרחפן. הארון סיפר כי חקר את הנושא וגילה לוחות, שנכנסו לשימוש ברחפנים במלחמה באוקראינה. לאחר מכן, החבורה ניסתה לבדוק איך לייצר את הרחפנים בירדן. אביו של אחד הנאשמים היה בעל קשרים לסוחרי נשק, ולכן הם שקלו להזמין דרכו את החומרים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר