מוחמד בן סלמאן קוצר בימים אלה את פירות סבלנותו. חרף הרצון בארה"ב לכרוך יחד את הנורמליזציה עם ישראל והקשרים עם הממלכה, לממשל טראמפ חוקים משלו. והנה, לפחות הטבה אחת שנשמרה ליום שאחרי הסכם עומדת להימסר ליורש העצר מבלי שנדרש לקחת סיכון או לשלם במחווה כלשהי לירושלים.
כבר זמן רב שהנסיך מבין לאן הרוחות נושבות במזרח התיכון. אמנם ישראל מנהלת מלחמה צודקת מול חמאס בעזה, אבל היא משלמת על כך במטבע מדיני קשה. דעת הקהל במדינות ערב הפכה עוינת יותר מתמיד ואף שליט במחוזותינו לא שש ללכת נגד הזרם. נדמה שמבחינת בן סלמאן הסיכונים שלקח ברפורמות הכלכליות והחברתיות שלו הם די והותר בשלב זה. ממילא הגורמים השמרנים בממלכה מתפלצים כמעט מדי שבוע ממופעי המוזיקה ברחבי "ארץ האסלאם".
יתר על כן, בעלי הבית החדשים בוושינגטון פחות מתעניינים בישראל כשמדובר באינטרסים הכלכליים שלהם. בתחילת השבוע נועד מזכיר האנרגיה כריס רייט עם הנסיך עבד אל־עזיז בן סלמאן, אחיו של יורש העצר ושר הנפט. לאחר המפגש, תדרך ווייט את העיתונאים המקומיים בדבר ההסכם המתגבש בין הצדדים בתחומי האנרגיה. מהלך שיכלול סיוע לפרויקט הגרעין האזרחי ושיתוף פעולה בתהליכי כרייה ועיבוד של מינרלים. רייט גם חשף את הסיבה: "תחת הנהגת טראמפ, בארבע השנים הקרובות אנחנו כמעט בטוחים שנראה מחירי אנרגיה נמוכים יותר בממוצע לעומת ארבע השנים האחרונות".
אך לא רק אינטרס כלכלי דוחף את האמריקנים לזרועותיהם הפתוחות של הסעודים, אלא גם ניתוח מפוקח של הזירה הבינלאומית. סעודיה מנהלת קשרים הדוקים עם פקיסטן, מדינה מוסלמית עצומה שמחזיקה בארסנל נשק גרעיני. משלחות ביטחוניות נוהגות לבקר מעת לעת בבירות ריאד ואסלמבאד ולהיפגש עם הדרגים הגבוהים ביותר.
מעבר לכך, גם המעצמה המתחרה סין מחפשת אחר הזדמנויות חדשות במזרח התיכון, במיוחד בכל הנוגע לתחום האנרגיה. במילים אחרות, לבן סלמאן יש יותר מאלטרנטיבה אחת לסיוע. האמריקנים יודעים זאת וספק רב אם יחכו לישראלים.
מעבר לכך, עוד בינואר גילה שר הנפט הסעודי כי בכוונת הממלכה לייצר רווח כספי מכל המינרלים שבשטחה, כולל אורניום. הוא הכריז על תוכניות להעשיר ולמכור אורניום, ואף לייצר "עוגה צהובה" (אבקת אורניום), חומר המשמש לייצור דלק לכורים גרעיניים. בריאד מדגישים לאור רגישות הסוגיה כי כוונתם היא רק לגוון את מקורות האנרגיה שלהם. יחד עם זאת, במקרה שאיראן תפרוץ לפצצה, בן סלמאן הבהיר יותר מפעם אחת כי סעודיה תהיה חייבת לפתח נשק גרעיני משלה.
ד"ר פייסל אל-פאיק, מנהל מחקרי האנרגיה לשעבר, שפך אור בטלוויזיה הסעודית על התכנון ארוך הטווח של סעודיה. "בשנת 2016 שאלתי את אדון מוחמד בן סלמאן בוועידת 'סעודיה 2030' לגבי עתיד האנרגיה המתחדשת. הוא הזכיר לי שלממלכה יש 6% של עתודות האורניום בעולם. בהתאם לכך, כמובן שארה"ב או מדינות אחרות ישאפו להיות שותפות מסחריות בבניית (מערך) אנרגיה גרעינית למטרות שלום.
"צריך לזכור גם שסעודיה היא צרכנית האנרגיה הגדולה במזרח התיכון עם חברת החשמל הגדול ביותר. מדי יום עולות באש בערך מיליון חביות (נפט) כדי לייצר חשמל. לכן אנחנו זקוקים לגז, למקורות אנרגיה מתחדשת וגם לאנרגיה גרעינית".
לטענת המומחה הסעודי, המדיניות של הממלכה יציבה ולא השתנתה לאור חילופי השלטון בממשל בארה"ב. ועדיין, הוא מודה בעצמו שחילופי הממשל שיחקו תפקיד. לדבריו, בזמן ביקורה של מזכירת האנרגיה הקודמת ג'ניפר גרנהולם בשנה שעברה, מיזמי אנרגיה גרעינית כלל לא הוזכרו, והדיבור הוגבל לענייני משבר האקלים. ואין זה פלא שהמזכיר החדש כריס רייט להוט לקדם את הענף. כמו בכירים אחרים בממשל החדש, הוא מגיע מהמגזר העסקי, ושימש לפני מינויו בתור מנכ"ל ליברטי אנרג'י, אחת חברות הגז והנפט הגדולות בארה"ב. מבחינתו אין דבר כזה "אנרגיה לא נקייה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו