מכה למקרון: אלג'יריה דורשת לגרש 12 פקידים צרפתים

במדינה הערבית מתנגדים לכתב אישום שהוגש נגד שלושה אלג'יראים בפריז שחטפו מתנגד שלטון • שר החוץ הצרפתי: "אם ההחלטה תישאר על כנה, נגיב מיידית"

נשיא אלג'יריה עבדל אל מג'יד תבון, נשיא צרפת עמנואל מקרון. צילום: AFP

המתיחות בין צרפת לאלג'יריה: השלטונות במדינה הערבית הודיעו היום (שני) ל-12 פקידים בשגרירות הצרפתית כי עליהם לעזוב את שטחה בתוך 48 שעות. לדברי שר החוץ הצרפתי ז'אן־נואל בארו, הסיבה להחלטה היא תגובה למעצרם של שלושה אלג'יראים בצרפת המואשמים בחטיפה של אופוזיציונר גולה.

"אני מבקש מהשלטונות של אלג'יריה לחזור בהם מהצעדים לגירוש שאין להם קשר לצעדים משפטיים בצרפת", הצהיר שר החוץ הצרפתי בהודעה לתקשורת, "אם ההחלטה לגירוש הפקידים תישאר על כנה, לא יהיה לנו ברירה אלא להגיב באופן מיידי".

דגלי אלג'יריה וצרפת לקראת ביקורו של עמנואל מקרון במדינה, ארכיון, צילום: רויטרס

בהקשר זה, מקורות דיפלומטיים מסרו לתקשורת הצרפתית כי בין הפקידים שמיועדים לגירוש, יש כמה גורמים ששייכים למשרד הפנים.

שלושת האלג'יראים שנעצרו בצרפת, אחד מהם עובד בקונסוליה האלג'יראית, הואשמו בפריז בפרשת חטיפה בעלת קשר לפעילות טרור. נגד השלושה אף הוגש כתב אישום בחשד לפרשת חטיפתו של איש האופוזיציה האלג'יראי אמיר בוח'רס לפני כשנה (אפריל 2024).

בוח'רס הוא משפיען רשת בן 41 שחי בצרפת מאז שנת 2016, ונחשב למבקר של השלטון באלג'יריה. השלטונות במדינה הערבית הוציאו נגדו תשעה צווי מעצר בינלאומיים, והאשימו אותו בהונאה ובפשעי טרור. מנגד, מערכת המשפט הצרפתית סירבה להסגיר אותו וב-2023 הוא אף קיבל מקלט מדיני. עורך דינו סיפר כי התקיפה שחווה בשנה שעברה היתה הפעם השנייה.

בשבת משרד החוץ האלג'יראי תקף את כתב האישום שהוגש נגד החוטפים וטען כי מדובר ב"התפתחות בלתי מוצדקת שעשויה לפגוע ביחסי אלג'יריה-צרפת".

היחסים בין המדינות הידרדרו בשנים האחרונות, אך הגיעו לשפל חדש במהלך הקיץ. הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון הביע תמיכה בתוכנית האוטונומיה לסהרה המערבית תחת ריבונות מרוקו, מה שעורר זעם רב באלג'יר. המדינה הערבית תומכת מזה עשורים בארגון חזית הפוליסריו, שדורש להקים מדינה על חבל הארץ המדברי. 

"לא לדבר צרפתית": השלט המדובר, צילום: רשתות חברתיות

בנוסף, בחודש מרץ הכריז הנשיא האלג'יאי על ביטול מעמד השפה הרשמית של הצרפתית במדינה. מדובר היה בשינוי תהומי של הסדר באלג'יריה, בה שמות של מקומות ומסמכי ממשלה כתובים בצרפתית. 15 מיליון מ-44 מיליון תושביה של המדינה דוברי צרפתית כשפת אם ואלג'יריה היא המדינה השלישית בעולם במספר דוברי הצרפתית, אחרי הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו וכמובן, צרפת. צרפת מצידה ניצלה את המשבר מול אלג'יר להחמיר את גישתה כלפי מהגרים בלתי חוקיים במדינה והחלה לגרש משטחה עשרות מבקשי מקלט שבקשתם נדחתה, או כאלו שביצעו עבירה על החוק הצרפתי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר