הבלוף האיראני: מו"מ עם ארה"ב במקביל לתחזוק שלוחות הטרור

למרות הפרסומים הזרים, טהרן עדיין רואה בחות'ים בעלי ברית חשובים • גורם בתימן מסר ל"ישראל היום": "התקיפות של ארה"ב החלישו אותם, אבל לא ברמה הנדרשת", ותהה היכן המעורבות הישראלית • במקביל, ממשיך הסיוע לחיזבאללה בדרכים אלטרנטיביות, וגם בסוריה חורשים מזימות

מנהיג החות'ים, עבד אל מלכ אל חות'י. המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי. צילום: רשתות ערביות, EPA

איראן נערכת למשא ומתן ישיר מול ארה"ב ביום שבת, אבל לא מוותרת על שלוחות הטרור שלה באזור. למרות פרסומים זרים, גורמים ערביים שוללים את האפשרות שטהרן "נטשה" את החות'ים. במקביל, הסיוע לחיזבאללה בלבנון ממשיך ותאי טרור חדשים הוקמו בזירות נוספות.

כך, לדוגמה, העיתונאי התימני עדנאן אל־ג'בראני התייחס לפרסום ב"טלגרף" וציין כי בכל מקרה איראן לא הודתה רשמית בנוכחות צבאית כלשהי בתימן. "זו אסטרטגיה קבועה שלה, שאין לה סיבה לשבור. איראן זקוקה כעת לחות'ים יותר מתמיד, ורואה בהם 'אח צעיר', שיכול לסייע בבידוד שלה מול ארה"ב", קבע הפרשן.

במקביל, לפי גורם בדרום בתימן ששוחח עם "ישראל היום", "לא ידוע כרגע על מגעים עם האמריקנים לגבי סיוע צבאי לממשלה הפרו־סעודית בתימן, אבל מה שבטוח הוא שאף פעולה צבאית (אווירית; ש"ק) לא תצליח ללא מבצע קרקעי". לדברי הגורם, המתנגד לחות'ים, "ההתקפות החלישו אותם במידת מה, אבל לא ברמה הנדרשת". בהקשר זה, הוא תהה היכן התפקיד הישראלי בזמן הזה.

"החלישו אותם - אך לא במידה הנדרשת". תקיפות ארה"ב בתימן (ארכיון), צילום: רשתות ערביות

נכון לכתיבת שורות אלה, ישראל לא הגיבה באופן אקטיבי נגד שיגורי הטילים הבליסטיים לעברה ופינתה את הבמה לארה"ב. האמריקנים, כך נראה, לא רוצים לעורר התנגדות למבצע בקרב מדינות באזור. אלו חוששות שמעורבות של ירושלים תהפוך לתירוץ עבור החות'ים לתקוף בשטחן. אלא שבכיר בארגון הטרור הפרו־איראני, מוחמד אל־בוח'יתי, איים רק היום (שלישי) כי אם סעודיה ואיחוד האמירויות יסייעו לקואליציה האמריקנית, התשתיות שלהן יותקפו.

בינתיים בלבנון, ארה"ב תולה תקוות שווא בצמרת השלטונית החדשה בביירות, שתסייע בפירוז של חיזבאללה מנשקו. פגישותיה של השליחה מורגן אורטגוס בסוף השבוע עם הנשיא, ראש הממשלה ויו"ר הפרלמנט במדינה, הוגדרו "חיוביות", אבל ספק רב אם יובילו למבצע כלשהו נגד ארגון הטרור. בשיחה השבוע עם משלחת אמריקנית לסיוע ללבנון, עאון הסתפק בהבטחה כי לא יהיו אמצעי לחימה או קבוצות חמושות פרט לאלה של המדינה, וטען כי "הבעיות ייפתרו באמצעות תקשורת ודיאלוג".

הפגנה של תומכי חיזבאללה ליד שדה התעופה בביירות, צילום: EPA

ההצהרות של עאון כמובן לא מטרידות את פרויקט ההברחות של חיזבאללה. אכן, הארגון איבד את מסדרון הנשק מסוריה בעקבות עליית השלטון האסלאמיסטי, והסתפק בהעברת תחמושת שנותרה מאחור. למרות זאת, מקור מערבי חשף בפני התקשורת הסעודית כי חיזבאללה מסתמך יותר על נתיב ההברחות הימי. מסלול זה מנוהל על ידי גורמים בכוח קודס האיראני, ומופעל על ידי בכיר חיזבאללה וופיק ספא. האחרון שרד ניסיון חיסול במלחמה ומפעיל רשת של משתפי פעולה בנמל ביירות. הגורם המערבי הזהיר כי השימוש בנמל ביירות להברחות נשק מרחיק השקעות זרות, אבל ספק אם זה מה שיגרום לעאון ושותפיו לפעול בתקיפות נגד חיזבאללה.

הבלוף האיראני מתגלה בשתי זירות נוספות. בבגדד גורמים פוליטיים הבטיחו לאחרונה כי השלוחה המקומית של החות'ים אינה פועלת במישור הצבאי. מנגד, שר "ההסברה" של החות'ים בתימן התגאה בעצמו במיליציה מקומית, שהארגון מפעיל בעיראק ונקראת "גדוד נסראללה". לפי מקורות ערביים, הכוח מורכב מ-700 עד 1,200 מחבלים וקלט פעילי מיליציות שנמלטו מסוריה. לא מהנמנע שכוח זה מחפה כעת על הקושי לשגר טילים מתימן בשיגורי הכטב"מים האחרונים מכיוון מזרח.

אפילו בסוריה הוכרז כבר לפני חודשיים על ארגון טרור חדש בשם המקורי למדיי "ההתנגדות הסורית". מדובר במעין בלון ניסוי ביום שלאחר משטר אסד. התוצאות לא איחרו לבוא וחילופי אש בין "גורמים מקומיים" לכוחות צה"ל כבר התרחשו מספר פעמים בתקופה האחרונה. במקביל, מסלימים האיומים בציר הפרו־איראני לפיגועים בחו"ל.

נראה שהרפובליקה האסלאמית הסכימה להיכנס למשא ומתן ישיר מול ארה"ב בעיקר כדי להימנע מהאיום הצבאי. ואולם, טהרן לא ויתרה כלל על אסטרטגיית שלוחות הטרור שלה. אדרבא, במשמרות המהפכה מנהלים מאמץ להרחיב את המעגל, כך שגם אם זרוע אחת נפגעה או תיפגע, זרוע אחרת תמשיך לפעול.

16 החודשים האחרונים היו מהקשים שידע המחנה האיראני. קריסת משטר אסד בסוריה, תבוסת חיזבאללה בלבנון וחיסול צמרת חמאס בעזה, היו מכות משמעותיות למחנה, אך שלטון הטרור בטהרן לא הלך לשום מקום.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר