המטרה - לעורר מחדש מלחמת אחים: איראן שוב בוחשת בסוריה

תיעודים קשים של השפלת בני מיעוטים פורסמו בסוריה, חלקם נהרגו בחילופי אש כשחיפשו מבוקש מהמשטר הישן • בכיר איראני חשף את שאיפותיה של טהרן להחזיר את השליטה באזור: "בתוך פחות משנה צעירי סוריה ישיבו לחיים את ההתנגדות ויסכלו את התוכנית של ארה"ב וישראל" • תושב סורי סיפר ל"ישראל היום" כי בעימותים שפרצו השתתפו תומכיה של איראן ואנשי משטר אסד לשעבר

נוצרים מפגינים אחרי שריפת עץ אשוח בסוריה. צילום: אי.פי.איי

הצהרותיו האופטימיות של מנהיג סוריה החדש, אחמד א־שרע אל־ג'ולאני, נפגשו השבוע עם המציאות העגומה. המתח העדתי, שהוסתר עמוק בחליפותיו האפורות, צף ועלה על פני השטח לרגל ימי חג המולד. עצי אשוח הוצתו, נוצרים בדמשק יצאו להפגין, והיכל תפילה עלאווי נשרף בטרטוס. מהר מאוד אנשיו של א־שרע החלו לפרסם תיעודים קשים של השפלת בני מיעוטים. חלקם נהרגו בחילופי אש כשחיפשו מבוקש מהמשטר הישן.

השלטון האסלאמיסטי בסוריה רודפים אחרי עלאווים, שחשודים בתמיכה במשטר הקודם (26.12.24) // רשתות ערביות

האצבע המאשימה הופנתה מהר מאוד לאיראן, שנחשדה בניסיון לדרדר את סוריה בחזרה לכאוס. פעיל סורי, שתומך בשלטון החדש, סיפר ל"ישראל היום" כי בעימותים שפרצו במוקדים שונים השתתפו תומכיה של איראן ואנשי משטר אסד לשעבר. המטרה, אמר, היא לעורר מחדש מלחמת אחים, כפי שעלה מהצהרתו של חמינאי. גם הגורמים הרשמיים בדמשק לא ניסו להסתיר את העוינות כלפי טהרן. שר החוץ הסורי, אסעד שיבאני, הזהיר את האיראנים לבל ייצרו אנרכיה בארצו, שאם לא כן יישאו בהשלכות.

דווקא הבכיר האיראני מוחסן רדאי נתן חיזוק לדברים. הוא אמר שצעירי סוריה לא ישתקו על הרודנות של השלטון החדש. "בתוך פחות משנה הם ישיבו לחיים את ההתנגדות בסוריה ויסכלו את התוכנית של ארה"ב, ישראל ומדינות האזור", ניבא רדאי, וחשף את שאיפותיה של טהרן להחזיר את החוליה האבודה בציר האיראני.

המתח העדתי צף. א־שרע אל־ג'ולאני, צילום: רויטרס

גיוס תמיכה במערב

בטהרן בונים על השבריריות של השלטון החדש. מאז הפיל את משטרו של אסד, א־שרע עסק בגיוס תמיכה מהמערב. בפגישות עם דיפלומטים, הוא הבטיח לשמור על זכויותיהן של העדות השונות. לאירופה יש בהחלט אינטרס להיענות לחיזורי המנהיג האסלאמיסטי. לפי נתוני האו"ם, רק בגרמניה שוהים יותר מ־850 אלף פליטים סורים. הדבר האחרון שא־שרע צריך הוא תיעודים של דיכוי מחאה, שיבריחו ממנו את החיבוק החם של המוסדות הבינלאומיים. על זה בדיוק איראן בונה: להפוך את המשטר החדש למצורע, לכרסם בעמודי התווך שלו.

נפילתו של משטר אסד (ארכיון), צילום: אי אף פי

לצד זאת צריך לומר: איראן הופכת לתירוץ מאוד נוח מבחינת השלטון החדש. דמון שאפשר לשלוף בכל פעם שצריך להסביר דיכוי של הפגנות או בני מיעוטים. הארגונים האסלאמיסטיים של מטה תחריר א־שאם בהחלט ראויים למידה רבה של חשדנות. הקרבה האידיאולוגית שלהם לארגונים ולתנועות כמו אל־קאעידה, דאעש והאחים המוסלמים מטילה עליהם את חובת ההוכחה. במרוצת הזמן יהיה קשה לתרץ כל מחאה ציבורית במזימה איראנית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר