נשיא טורקיה ארדואן לאחר ההפסד בבחירות המקומיות. צילום: איי.אף.פי

טורקיה: מהפכת העיריות מנדנדת את הכס של ארדואן

לראשונה מאז יסודה בשנת 2002, מפלגתו של נשיא טורקיה, מפלגת הצדק והפיתוח, לא הצליחה לזכו תברוב הקולות בכלל מחוזות טורקיה • אך הדרמה האמיתית תגיע אם טורקיה תתלך לבחירות מוקדמות • פרשנות

מהפכה! מאז הקמתה ב-2002 בפעם ראשונה, מפלגת צדק ופיתוח (AKP) של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן לא הצליחה להשיג את רוב הקולות בכלל מחוזות טורקיה. כאשר ה-AKP השיגה 35.71% של כלל הקולות היריבה המר של הנשיא, מפלגת העם הרפובליקנית (CHP) השיגה 37.40% של כלל הקולות. במילים אחרות בניגוד לכל הציפיות, אחרי 47 שנים של אי הצלחה מתמשכת ה-CHP החילונית קמה לתחייה והפכה להיות המפלגה המובילה במרוץ הבחירות.

הבשורה הרעה לארדואן: הוא לא רק הפסיד באיסטנבול, באנקרה ובאיזמיר אלא באופן חסר תקדים איבד את תמיכה המסורתית שלו במרכז האנטוליה השמרנית. אם נתרגם את זה למספרים: מתוך 81 מחוזות ה-AKP רק ניצחה רק ב-24. אפילו אם נוסיף למספר הזה את 8 מחוזות של מפלגת התנועה הלאומית (MHP) – בעלת ברית של ארדואן – רואים כי נשיא הטורקי כבר לא מצליח להשיג שליטה ברוב המחוזות.

ארדואן מצביע בבחירות המקומיות בטורקיה // רויטרס

לצד כל הנתונים המרשימים אלה חשוב גם לא להתעלם מכמה עובדות. בהשוואה לבחירות הכלליות שנערכו במאי האחרון אחוז ההצבעה ירד. כשאתמול 76.6% מכלל בעלי זכות הצבעה מימשו את זכותם הדמוקרטית במאי האחרון הסטטיסטיקה זו עמדה ב-88.9%. בנוסף לכך חשוב גם לא לשכוח את המנהיגות הכריזמטית של ארדואן. כזכור בבחירות האחרונות, המצב הכלכלי המידרדר ורשלנות בטיפול ההרס של רעידת האדמה הקטסטרופלית שפקדה את המדינה בפברואר אשתקד כלל לא הצליחו למנוע מארדואן להשיג את 52% של הקולות כדי להיבחר כנשיא.

אך הפעם, כאשר גורלו של ארדואן לא מונח על הכף באופן ישיר, מסתבר שהבוחר הטורקי עשוי להצביע אחרת. בנקודה הזאת חשוב להדגיש את התסכול של הגמלאים אשר בקשתם להעלאת קצבה נדחתה בינואר האחרון. דומה כי הגמלאי הממוצע אשר לא מצליח לסיים את החודש עם הקצבה על סך 1300 ש''ח בחר להתנקם בנשיא עקב החלטתו.

אבל עדיין מוקדם להכריז על גירושין. אפילו אם היום מפלגתו של ארדואן חוותה תבוסה קשה בקלפי, זה לא אומר כי הנשיא הטורקי יסבול באופן אישי ממפולת בבחירות הבאות. הרי כמו כל מנהיג כריזמטי לארדואן יש "בייס" נאמן שניתן להשוותו בנאמנות לזו של אוהדי קבוצת כדורגל. מנקודה הזאת ניתן להסיק מסקנה נוספת כי הנאמנות של רוב מצביעי ה-AKP היא לארדואן ולא למפלגה. כתוצאה מכך לא מן הנמנע כי ב-"יום אחרי ארדואן", דומה כי אם לא תיצור מנהיג חלופי כריזמטי ה-AKP תהפוך להיות מפלגה מן השורה וכבר לא תצליח להוביל את כל מערכות הבחירות כפי שנהגה עד היום.   

ראש עיריית אנקרה, מאנסור יאבאש, חוגג את נצחונו בבחירות,

חשיבותו של המושג מנהיגות הכריזמטית מוכיחה את עצמה גם עבור ה-CHP. ראש העיר איסטנבול אקרם אימאמאולו וראש העיר אנקרה מאנסור יאבאש אשר הביסו את מועמדי ארדואן כן בבחירות שנערכו ב-2019 וכן אתמול הפכו להיות התקווה של האופוזיציה הטורקית. לאור גילו המתקדם של יאבאש (69) אם לא תתרחש הפתעה כלשהי דומה כי אימאמאולו בן ה-53 צפוי להיות הכוכב הגדול של האופוזיציה הטורקית בבחירות שייערכו - על הנייר - ב-7 במאי 2028.

על פניו, כפי שגם החוקה הטורקית קובעת, בסוף הכהונה הנוכחית הנשיא ארדואן לא יוכל להתמודד בבחירות. אולם הסעיף 116 של אותה החוקה גם קובעת כי אם וכאשר הנשיא לא יוכל להשלים כהונה האחרונה שלו באופן מלא ואם הוא ייאלץ להכריז על בחירות מוקדמות אזי הוא יהיה רשאי לרוץ בפעם נוספת ואחרונה. במילים אחרות, אם לא יהיו התרחשויות לא צפויות, כדי לבלום את קריסת מפלגתו ארדואן יכריז על בחירות מוקדמות וירוץ בפעם נוספת. במקרה כזה שני מנהיגים כריזמטיים אלה יתמודדו זה עם זה.

ראש העיר איסטנבול, אכרם אימאמאולו, בנאום ניצחון בבחירות, צילום: איי.אף.פי

אבל עד שיוכל להתמודד ישירות מול ארדואן, אימאמאולו יהיה חייב להתגבר על מכשולים רבים. הרי כבר מ-2019 ארדואן סימן אותו כאויב רציני שעלול לערער על מעמדו. על רקע זה ארדואן כבר שלף את קלף הרדיפה באמצעות בתי משפט. כעת מתנהלים נגד אימאמאולו שני תיקים בבית משפט. הראשון הוא מבוסס על האשמת שחיתות מימיו ראש העיר התת מחוז בייליקדוזו Beylikdüzü באיסטנבול והשני תביעת העלבון שהוגשה נגדו עקב אמירותיו נגד שופטי מועצת הבחירות העליונה. במסגרת זאת ב-31 באפריל הקרוב יתקיים משפטו.

לסיכום, חרב דמוקלס שמונחת על ראשו של אימאמאולו, הלחץ שיופעל על כתפיו של ארדואן מצד מפלגתו והבחירות המוקדמות הצפויות יספקו לכולנו את הדרמה הפוליטית הטוב ביותר באזור כפי שלא ראינו כמותה. הספירה לאחור רק החלה אמש. תתכוננו.  

ד''ר חי איתן כהן ינרוג'ק הוא מומחה לטורקיה במרכז משה דיין MDC באוניברסיטת תל אביב ובמכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון JISS. הינו משמש גם כמרצה באוניברסיטאות תל אביב, אריאל, עברית ובן גוריון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו