"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X

בנמלי אוקראינה המלחמה הכלכלית כבר החלה

רוסיה הודיעה על סגירת אזורים שלמים בים השחור ובים אזוב לשיט אזרחי, עד 19 בפברואר • המשמעות: רובו של החוף האוקראיני יושתק • לפי הערכות בקייב, המצב יוביל להפסדים של עשרות מיליוני דולרים

,עודכן
0השמעה
תרגיל של כוחות אוקראיניים ליד קייב, צילום: אי.אף.פי

כחלק מהמתיחות המתמשכת, הודיעה רוסיה על סגירת אזורים שלמים בים השחור ובים אזוב לשיט אזרחי, בין 13 ל-19 בפברואר, באמתלה של "תרגילים צבאיים". ההודעה נמסרה בעיצומם של התרגילים הגדולים שמבצעת רוסיה בבלארוס, והמשמעות שלה היא שרובו של החוף האוקראיני ישותק, ולכן - לפי הערכות בקייב - המצב יוביל להפסדים של עשרות מיליוני דולרים בגין אובדן סחר. רוסיה מואשמת בכך שהיא מנהלת מלחמת סחר, ואפילו מעין מצור ימי. התרגילים הימיים צפויים לכלול 140 ספינות מלחמה, בהשתתפות 10,000 איש.

אף שסגירה של מרחבי מים לפרק זמן קצר בגלל תרגילים צבאיים היא לא עניין חריג תחת החוק הבינלאומי בים השחור, במיוחד בכל הקשור לפעילות רוסית - לפי מומחים באוקראינה, הפעם המצב שונה. "לא יהיו נתיבי סחר אפשריים לאוקראינה בים השחור", הסביר אחד המומחים, "זה משהו שלא קרה כבר שמונה שנים".

עשרות טנקים רוסיים בסמוך לגבול אוקראינה

האזור שייאסר לפעול בו מגיע עד לגבול המים הטריטוריאליים של אוקראינה, ונפרס על פני כ-800 ק"מ בחוף הדרומי שלה. המשמעות היא סגירה של המצר שדרכו נכנסים לים אזוב. "בכל הנוגע לאגן הים השחור, השיט אפשרי רק אם כלי השיט חורג מנתיבי השיט המומלצים כדי לעקוף את אזורי הירי", מסרה רשות הנמלים הימיים האוקראינית, "לכן המצב מגביל את ממדי הספינות".

סך הסחורות שעברו דרך הנמלים בחופה הדרומי של אוקראינה בשנת 2021 עמד על 153 מיליון טונות, כלומר כ-60% מהיצוא ו-50% מהיבוא, לפי אומדנים. אם יהיה מצור (גם אם בצורה של "הגבלות") למשך כחודש, אוקראינה תפסיד כחמישה מיליארד דולר, כלומר כ-3.3% מהתל"ג. זה יעלה ל-9.9% אם המצור יימשך שלושה חודשים.

קיים חשש גובר שלצד הפעילות הצבאית של רוסיה בגבולות יגיע גם חנק כלכלי, שיהיה אחד הכלים האפקטיביים ביותר ללחוץ על קייב. לטענת אולג סולודוחוב, מייסד חברת ספנות, המצב עשוי להיות קשה עוד יותר מהצפוי. "עצם החשש הגיאופוליטי מוריד את שווי הסחר הימי באוקראינה בשניים-שלושה דולרים לטונה, הן ליצואנים והן ליבואנים", הוא מזהיר. "מצור יחריף את המצב ויוריד את הערך של כל טונה בחמישה-שבעה דולרים נוספים". לדבריו, כרגע שחיקת היקף הסחורות בנמלים עולה לאוקראינה כשלושה מיליון דולר ביום, כלומר כ-100 מיליון דולר בחודש בענף זה לבדו, ורק בגלל המתיחות הקיימת.

לטענת חיל הים האוקראיני, המהלכים של רוסיה לסגירת החוף בגלל התרגילים הם "ניצול יתר של החוק הבינלאומי" בגלל אינטרסים פוליטיים. גם השגרירות האמריקנית בקייב גינתה את המהלך, ואמרה כי "מדובר בלוחמה כלכלית נגד אוקראינה באמתלה של תרגילים צבאיים".

משמר הגבול האוקראיני מסר שלשום כי הרוסים ביטלו במפתיע את ההגבלות בים אזוב במזרח אוקראינה, במיוחד באזור דונבס (שבו נמצאים רבים מהבדלנים הפרו־רוסים). הם לא הסבירו בדיוק מה הסיבה להסרת ההגבלות האלו, שהיו פוגעות בשני הנמלים באזור הזה - ברדיאנסק ומריופול. האזור האסור בים השחור עדיין נותר ללא שינוי.

השבוע נראה מה באמת מתכננים הרוסים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאילהכיר