בעל הברית של ישראל בסכנה: הצתות - ו"המתקפה" של רוסיה ואיראן

המחאה נגד ראש ממשלת אלבניה, אדי ראמה, נמשכת זה שבוע, וראמה הזהיר כי המפגינים חצו "קו אדום" • לדבריו, עשרות אלפי פרופילים מזויפים שיוחסו לרוסיה ולאיראן ניצלו את המחאה נגד פרויקט קושנר • במקביל, משרד החוץ האלבני הכחיש ידיעה כוזבת שלפיה ישראל שולחת מטוס עם ציוד לפיזור הפגנות

מהומות באלבניה , רויטרס
מהומות באלבניה | צילום: רויטרס

ראש ממשלת אלבניה, אדי ראמה, האשים היום (שני) את המפגינים נגדו בחציית "קו אדום", יום אחרי שמפגינים הציתו תחנת משטרה בבירה טירנה. "הפגנות הן זכות, ואילו אלימות היא פשע", כתב ראמה בפייסבוק. העימותים בין המפגינים למשטרה נמשכים מאז יום שלישי שעבר, על רקע דרישות לשיפור התנאים באוניברסיטאות, כעס על שחיתות וקריאות להתפטרותו של ראמה. לפי הרשויות, כ-300 בני אדם נפצעו עד כה, יותר ממחציתם שוטרים.

עימותים של מפגינים עם שוטרים בטירנה שבאלבניה // רויטרס

אתמול התאספו מפגינים מול משרד החינוך ויידו אבנים בשוטרים, שהגיבו בגז מדמיע, במכתזיות ובכדורי גומי. בהמשך היום הושלכו בקבוקי תבערה לתוך תחנת משטרה ולעבר הכניסה למשרד הפנים. ראמה דחה אתמול את הקריאות להתפטר, וטען בשידור חי בפייסבוק שהמחאה מאיימת לא על ממשלתו אלא על סיכוייה של אלבניה להצטרף לאיחוד האירופי. "האלבנים צריכים לחשוב בבהירות רבה: האם הם רוצים את זה, את ההוא, או את האיחוד האירופי?", אמר. לפי לשכת קנצלר אוסטריה, ראמה ביטל פגישה שתוכננה להיום בווינה עם הקנצלר כריסטיאן שטוקר. לפי המשטרה, כתבי אישום הוגשו נגד 388 בני אדם מאז תחילת ההפגנות.

גם היום התאספו מאות מפגינים מול משרד החינוך כבר משעות הבוקר המוקדמות, ואחר הצהריים פרץ במקום עימות קצר נוסף. המפגינים יידו אבנים בשוטרים, שהגיבו בגז מדמיע ופיזרו את ההמון. סוכנות הידיעות AFP דיווחה כי קבוצה קטנה ניפצה דלתות וחלונות בבית הדין לערעורים, עד שהמשטרה התערבה. "נמשיך את התנועה שלנו עד שראמה יתפטר. אנחנו לא פושעים, אנחנו רוצים שקט חברתי ותנאי חיים טובים יותר במדינה שלנו", אמר ל-AFP סטודנט למדעים בן 22. לדבריו, "אלימות היא לא פתרון, אבל גם הממשלה צריכה לעשות חשבון נפש עמוק כדי להבין את המרד הזה".

מהומות באלבניה בין שוטרים למפגינים |

בפגישה עם שוטרים היום שיבח ראמה את תגובת המשטרה, והבטיח מענק של 2,500 יורו "לכל שוטר בקו החזית" וכן "העלאת שכר משמעותית" החל מ-1 בינואר. אתמול טען ראמה כי מאחורי המחאות עומדת "יד זרה", וסיפר כי ביום שישי נוטרל רחפן עם חומר נפץ שנועד לפגוע במשרד ראש הממשלה. היום האשים את איראן ורוסיה בהפצת דיסאינפורמציה ברשת. "רוסיה אינה בעלת ברית של אלבניה", אמר, והזהיר מפני "גל של השפעה רוסית ששוטף את כל המרחב של הרשתות החברתיות".

במסיבת עיתונאים היום אמר ראמה כי גל ההשפעה הרוסית ברשתות החל "מהיום הראשון שבו הופיעו הפלמינגו". הוא התייחס למחאה שכונתה "מהפכת הפלמינגו", שפרצה בסוף מאי נגד פרויקט נופש יוקרתי שמקדמת חברת ההשקעות של ג'ארד קושנר, חתנו של טראמפ, באזור מחיה של עופות פלמינגו. "עשרות אלפי פרופילים מזויפים, שנוצרו במיוחד כאלבנים שמבקשים להגן על הטבע, הופעלו", אמר ראמה, "בדיוק כמו שאלפים רבים אחרים הופעלו בידי הרפובליקה הטרוריסטית של איראן, כדי להגן על הטבע באלבניה". אחרי חודשים של הפגנות שקטות ברובן, המחאה הסלימה בשבוע שעבר, כשהסטודנטים הצטרפו אליה.

ראמה, מבעלי הברית הקרובים של ישראל באירופה, טען כבר ביוני בריאיון ל"יורוניוז" כי גורמים עוינים מנצלים את המחאה למען הגנת הסביבה ואת יחסי אלבניה עם ישראל, וכינה את ההפגנות "אנטישמיות".

מפגינה באלבניה צועקת על שוטרים במהלך המהומות |

בשולי המחאה נשמעו מסרים נגד "השתלטות ציונית". ביום שישי הופצו ברשתות באלבניה טענות כוזבות שלפיהן נחתו בטירנה מטוסים עם ישראלים, שישמשו "שכירי חרב" נגד הסטודנטים המפגינים. הממשלה ונמל התעופה הכחישו שנוספו טיסות מישראל לטירנה. באותו יום נסגרה שגרירות ישראל בטירנה לכמה שעות.

היום הכחיש משרד החוץ האלבני ידיעה שלפיה ממשלת ישראל שולחת מטוס עם ציוד לפיזור הפגנות לממשלת ראמה. לדברי דובר המשרד, הטענה הופצה אתמול ברשתות במסווה של דו"ח מודיעיני, שקשר את המשלוח להסכם שיתוף הפעולה שעליו חתמו בטירנה בשבוע שעבר שר החוץ גדעון סער ומקבילו האלבני. "מדובר פשוט בפברוק", אמר הדובר, והזהיר כי "ידיעות כוזבות כאלה חסרות אחריות וראויות לעונש".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר