מריה דל כרמן אבסקל, המכונה גם מריכרמן, גרה בדירתה במדריד יותר משבעה עשורים. ביום רביעי פרצו השוטרים פנימה ופינו אותה על אלונקה, אחרי מאבק משפטי מול קרן ההשקעות שרכשה את הדירה.
לפי התקשורת בספרד, הקרן דרשה להעלות את שכר הדירה מ-440 ל-1,650 יורו בחודש, בעוד הפנסיה החודשית שלה עמדה על 1,350 יורו בלבד. הקרן טענה שהחוזה, שעליו חתם אביה, היה צריך להסתיים כבר ב-2007, שנתיים אחרי מות אמה, ובתי המשפט קיבלו את עמדתה. הפינוי הצית גל מחאות ברחבי ספרד, ואתמול (שבת) הקימו מאות מפגינים מאהל בלב מדריד.
לדברי עורכת הדין שלה, ביאטריס דורו, אלמוני אף הציע לשלם את שכר הדירה במקומה, אבל הקרן סירבה לחתום איתה על חוזה חדש. ביום הפינוי ניתנה לה חצי שעה בלבד לארוז את הדברים ההכרחיים. מאות תומכים התקהלו מול הבניין וקראו "מריכרמן, את לא לבד!" ו"רוצחים!" כשהוציאו אותה על אלונקה אל האמבולנס. השוטרים דחפו וגררו את המפגינים שחסמו את הכניסה, וחלקם נסחבו בידיים וברגליים.
מאז הפינוי אבסקל מאושפזת בבית החולים בגלל תשישות, ובינתיים הפכה לסמל של משבר הדיור בספרד. אתמול (שבת), שעות ספורות לפני ההפגנה במדריד, היא פרסמה מבית החולים סרטון וקראה לספרדים להצטרף. "אני רוצה שמה שעבר עליי יחסוך מאחרים לעבור את אותו הדבר", אמרה בסרטון שהפיץ איגוד השוכרים של מדריד. "אני רוצה שזה ייתן לאנשים כוח להיאבק ולעזור לשנות את החוקים שאפשרו לפנות אותי".

ההפגנה, שאירגן איגוד השוכרים, הוציאה לרחובות עשרות אלפים ששקשקו במפתחות ושרקו במשרוקיות. לפי הרשויות השתתפו בה כ-25 אלף איש, ואילו המארגנים טענו ליותר מ-300 אלף. בתום הצעדה הקימו המפגינים כמאה אוהלים בכיכר פוארטה דל סול, מול בניין ממשלת מחוז מדריד, ורובם נשארו שם כל הלילה.
"אנחנו לא יכולים יותר. או שספסרות הדיור תיפול, או שהממשלה תיפול", כתב האיגוד ברשת X, וקרא לתושבי העיר להצטרף למאהל. "התחושה היא שאנשים לא הולכים לשום מקום עד שמשהו ישתנה, אחת ולתמיד, בשביל כולם", אמרה אחת המפגינות, מריה חוארס, פסיכולוגית בת 47.
ריקרדו לופס, עובד בית מרקחת בן 40, אמר שהוא מקווה שמה שקרה למריכרמן יהיה נקודת מפנה במשבר הדיור, והוסיף: "אנחנו מוכנים, או לפחות אני, להישאר כאן כל הלילה אם צריך".
מאז הפינוי מתמודדת ממשלת השמאל בראשות פדרו סאנצ'ס עם ביקורת חריפה על טיפולה במשבר הדיור. הממשלה צפויה לאשר בישיבתה הקרובה, ביום שלישי, חבילת צעדים שזכתה לכינוי "צו מריכרמן", ובהם חידוש אוטומטי של חוזי שכירות והגבלות נוספות על פינויים.
אלא שלא ברור אם הפרלמנט, בו הממשלה לא מחזיקה ברוב, יאשר את חבילת החקיקה. הצעת חוק דומה כבר נפלה מוקדם יותר השנה, אבל הפרשה הגבירה את הלחץ על המפלגות לפעול.
ספרד חלוקה בשאלה איך לפתור את המשבר. ממשלת השמאל דוחפת להגנה רחבה יותר על שוכרים ולהרחבת הפיקוח על שכר הדירה, ואילו ממשלת מחוז מדריד השמרנית מעדיפה להשאיר את העניין לכוחות השוק, ובמפלגתה, המפלגה העממית (PP), קוראים לזרז את היתרי הבנייה ולהעניק הטבות מס לרוכשי דירות.
נשיאת המחוז, איזבל דיאס איוסו, טוענת שבמדריד נבנות יותר דירות מבכל אזור אחר בספרד. על הפינוי עצמו אמרה ביום חמישי כי "זו לא החלטה שלנו", אלא יישום של חוקים שלממשלה ולשותפותיה "היו שמונה שנים לשנות", והאשימה את סאנצ'ס בעידוד "הבערת הרחובות".
גם איוסו עומדת במוקד הביקורת. ממשלת המחוז רכשה, דרך סוכנות נדל"ן ציבורית, פנטהאוז יוקרה ב-6.3 מיליון יורו, ובאופוזיציה טוענים שאיוסו התכוונה לגור בו בעצמה ועקפה את כללי השקיפות וההוצאה הציבורית, והיא מכחישה. ביום הפינוי קראו המפגינים מול הבניין: "הפנטהאוז של איוסו למריכרמן!".
הזעם על מחירי הדיור מבעבע בספרד כבר שנים, ועם התקרבות הבחירות הכלליות בשנה הבאה הוא הפך לאחד הנושאים הבוערים במדינה. לפי הערכת בנק ספרד, חסרות כ-700 אלף דירות במדינה שבה חיים כ-50 מיליון איש. פרשנים מסבירים כי הביקוש הגובר דוחף לעליית שכר הדירה, בין היתר בלחץ התיירות הגוברת וההגירה למדינה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
