שני גברים נעצרו בחשד לתכנון פיגוע בקהילה היהודית במנצ'סטר

משטרת לונדון הודיעה כי השניים נעצרו במסגרת חקירה של יחידת השיטור ללוחמה בטרור • מעצרם צפוי להיות מוארך עד יום ראשון • סגנית עוזר המפכ"ל טענה כי ההערכה היא שלא נשקף איום נוסף לציבור בהמשך לפרשה

זירת הפיגוע במנצ'סטר | צילום: רויטרס

פיגוע נגד הקהילה היהודית במנצ'סטר סוכל השבוע, כשעות ספורות לפני כניסת יום הכיפורים נעצרו בעיר שני גברים בשנות ה-30 לחייהם, בחשד לתכנון המזימה, כך הודיעה היום (שלישי) המשטרה הבריטית. המעצרים בוצעו שנה בדיוק אחרי הפיגוע בבית הכנסת היטון פארק בעיר, שבו נרצחו שני יהודים ביום הכיפורים.

השניים נעצרו במרכז מנצ'סטר והועברו לתחנת משטרה בלונדון, שם הם מוחזקים כעת. היום אישר בית המשפט את הארכת מעצרם עד יום ראשון הקרוב. לפי העיתון המקומי "מנצ'סטר איוונינג ניוז", שחשף את הפרשה, מדובר היה באיום מיידי על הקהילה היהודית, שלהערכת גורמי הביטחון סוכל ברגע האחרון.

תיעוד הפיגוע בבית כנסת במנצ'סטר במהלך יום כיפור %2F%2F רשתות חברתיות

בכירה במחלקה למלחמה בטרור מסרה כי "מדובר בחקירה יזומה ארוכת טווח שהובילה לסיכול של מה שאנו מאמינים שהיה מזימה לפגוע בקהילה היהודית באזור מנצ'סטר". לדבריה, המשטרה מודעת לכך שהידיעה תעורר דאגה נוספת בקהילה היהודית ובציבור הרחב, אך אין לדעתה איום מתמשך על הציבור.

ארגון CST, שאחראי על אבטחת הקהילה היהודית בבריטניה, הגדיר את המזימה "מצמררת לחלוטין" בשל סמיכותה ליום השנה לפיגוע, וראה בה "תזכורת נוספת לאיום הטרור החמור שניצב בפני קהילות יהודיות בתקופה הזו". בארגון מסרו כי היו בקשר הדוק עם המשטרה לאורך יום הכיפורים, וקראו לקהילה להישאר רגועה וערנית.

מתפללים ושוטרים מחוץ לבית הכנסת במנצ'סטר לאחר הפיגוע | צילום: Getty Images

הפיגוע בהיטון פארק בוצע בבוקר יום הכיפורים אשתקד, ב-2 באוקטובר, כשג'יהאד אל-שאמי, אזרח בריטי ממוצא סורי, דרס מתפללים בכניסה לבית הכנסת והחל לדקור אותם כשהוא לובש חגורת נפץ מזויפת. מלווין קרביץ בן ה-66 ואדריאן דולבי בן ה-53 נרצחו, ואל-שאמי חוסל בירי שוטרים.

במסגרת החקירה נערכו חיפושים בכתובות בליברפול ובסלפורד הסמוכה. המשטרה מסרה כי ישנם כמה כיווני חקירה שצפויים להיבדק בימים הקרובים.

מנכ"ל המועצה הייצוגית היהודית של מנצ'סטר, מארק לוי, אמר כי סיכול המזימה ביום השנה לפיגוע הופך את העת הזו למדאיגה במיוחד עבור יהודי בריטניה. הוא הודה למשטרה ולשירותי הביטחון, אך הוסיף כי אבטחה מטפלת רק בסימפטומים. "אנחנו לא יכולים פשוט להמשיך להגן על הקהילה שלנו מפני הפיגוע הבא, אלא חייבים לעשות הרבה יותר כדי למנוע מאנשים להגיע למצב שבו הם רוצים לבצע אותו", אמר. ראש עיריית מנצ'סטר רבתי מסרה כי קיבלה הבטחה שהאיום נוטרל, ושתעשה כל שביכולתה כדי "לעקור את רעל האנטישמיות".

לקראת יום הכיפורים נפרסו במנצ'סטר שוטרים חמושים כחלק ממערך אבטחה רחב סביב הקהילות היהודיות בעיר. לפי "מנצ'סטר איוונינג ניוז", מאז הפיגוע האנטישמיות במנצ'סטר רבתי מרקיעה שחקים, ובמחצית הראשונה של 2026 נרשמו שם יותר מ-200 אירועים של אלימות קשה, השחתה, איומים והפצת חומרים אנטישמיים.

הפרשה במנצ'סטר אינה מקרה בודד. באותו ערב יום כיפור נפתחה אש על שוטר שאבטח את בית הכנסת "בני יעקב" בעיר בלוויל שבאונטריו, קנדה, בזמן שכ-25 מתפללים התכנסו במקום. השוטר נפצע קשה, והיורה, גבר בן 29 שהיה חמוש ברובה ציד, נפצע אנושות בחילופי האש. ראש ממשלת קנדה, מארק קרני, גינה את הפיגוע ואמר כי "יהודים חייבים להיות מסוגלים להתפלל בבטחה, לחיות חיים יהודיים חופשיים, פתוחים וגאים".

רמת איום הטרור בבריטניה מוגדרת "חמורה", כלומר פיגוע נחשב סביר מאוד. זו גם אינה המזימה הראשונה נגד יהודי מנצ'סטר שסוכלה: בפברואר נגזרו עונשי מאסר עולם על ואליד סעדאווי בן ה-38 ועמאר חוסיין בן ה-52, שתכננו לפרוץ למצעד יהודי בעיר ולבצע בו טבח המוני בהשראת דאעש, ולאחר מכן להמשיך ולרצוח יהודים בצפון מנצ'סטר. התוכנית נחשפה באמצעות סוכן סמוי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...