"נמאס מהבריטים השיכורים": התוכנית החדשה במיורקה

האי הספרדי רוצה להיפרד ממסיבות הרווקים ומתיירות השכרות, ולמשוך במקומן תיירים אמריקנים עשירים ושקטים • מאחורי המיתוג מחדש: 14 מיליון מבקרים בשנה, תשתיות שקורסות ותושבים שנדחקו להתגורר בקרוואנים

ברמן מוזג שוטים , getty images
הרשויות מבקשות להיפרד ממסיבות הרווקים ומהנופשים השיכורים | צילום: getty images

במשך שנים נודעה מיורקה כיעד מועדף על תיירים בריטים שמגיעים בזול, שותים הרבה וחוגגים עד אובדן חושים. כעת לאי הספרדי נמאס: הרשויות מבקשות להיפרד ממסיבות הרווקים ומהנופשים השיכורים - ולהחליף אותם בתיירים אמריקנים שקטים ועשירים, כך דווח ל"וול סטריט ג'ורנל".

מאחורי המיתוג המחודש עומד משבר עמוק בהרבה. במיורקה מתגוררים כמיליון בני אדם בלבד, אך האי צפוי לקבל השנה כ-14 מיליון תיירים. העומס החריף את מצוקת הדיור, פגע בתשתיות והוציא את התושבים לרחובות בקריאה: "תיירים, לכו הביתה".

 העומס החריף את מצוקת הדיור, פגע בתשתיות והוציא את התושבים לרחובות בקריאה: "תיירים, לכו הביתה". פלמה דה מיורקה. | צילום: רויטרס

מנהיגי האי מנסים כעת להרגיע את המחאה בלי לפגוע בהכנסות התיירות, שאחראיות לכמעט מחצית מהפעילות הכלכלית באיים הבלאריים. הפתרון שהם מציעים פשוט: פחות תיירים - אך כאלה שיוציאו יותר כסף.

"התיירות היא דרך החיים שלנו", אמר פדרו הומאר, מנכ"ל לשכת התיירות של פלמה, ל"וול סטריט ג'ורנל". "אנחנו צריכים פחות תיירים שיוציאו יותר".

פחות מסיבות, יותר כסף

המוניטין שיצאו למיורקה כיעד זול למסיבות מעוררים כבר שנים את זעמם של התושבים, שמתלוננים על שכרות במרחב הציבורי, עירום ושימוש בסמים. אלא שהתלות הכבדה בתיירות מקשה על הרשויות לחולל שינוי: הענף אחראי לכמעט מחצית מהפעילות הכלכלית באיים הבלאריים, שמיורקה היא חלק מהם.

בחלקים מהאי כבר הוטלו קנסות על התנהגות בשכרות, נאסרו ספינות מסיבות ומספר המשקאות המוגשים לאורחים במלונות "הכול כלול" הוגבל לשישה ביום. המטרה היא למשוך תיירים שקטים ואמידים יותר, שיבקרו גם מחוץ לעונת הקיץ, יתעניינו בתרבות המקומית ויוציאו כסף בבתי העסק באי.

במוקד נמצאים התיירים האמריקנים, שהוציאו בספרד בחודש יולי כ-410 דולר בממוצע ליום. זאת לעומת 260 דולר שהוציאו התיירים הבריטים ו-240 דולר שהוציאו הגרמנים, לפי נתוני הממשלה.

מספר המבקרים האמריקנים במיורקה זינק ב-60% מתחילת השנה ועד חודש יוני. שדה התעופה בעיר, ארכיון | צילום: רויטרס

השינוי כבר ניכר בשטח: מספר המבקרים האמריקנים במיורקה זינק ב-60% מתחילת השנה ועד חודש יוני. חברת יונייטד איירליינס הרחיבה את הטיסות הישירות לאי מניוארק שבניו ג'רזי, מלונות בוטיק המותאמים לקהל האמריקני נפתחו ברחבי מיורקה והשנה נפתח בו גם מלון של רשת היוקרה מנדרין אוריינטל.

"הם אינם קולניים בכלל. הם מגיעים מתוך רצון להכיר את התרבות, להתערות בקרב המקומיים ולרכוש אמנות ומלאכות יד מקומיות", אמר הומאר. לדבריו, האי כבר אינו פונה לתיירים מבריטניה ומגרמניה שהמניע העיקרי שלהם הוא מסיבות ושתייה.

"כמעט שלא נותר מקום למקומיים"

למרות זאת, המעבר לתיירים עשירים יותר לא הצליח להרגיע את התושבים. לטענתם, הבעיה היא מספר המבקרים ולא רק סוג התיירים שמגיעים לאי.

"הם תופסים את הרחובות, הבתים והמרחבים שלנו, ולעיתים קרובות אינם מכבדים את האנשים שעובדים עבורם", אמרה סטלה ארבונה, בת 23 העובדת במאפייה באי. "כמעט שלא נותר מקום למקומיים".

אלפי בתים ווילות במיורקה הוסבו לדירות להשכרה לטווח קצר באמצעות פלטפורמות כמו Airbnb. במקביל, שוק שחור של השכרות בלתי חוקיות צמצם עוד יותר את היצע הדיור עבור התושבים. הממשלה מגבירה את האכיפה ופועלת לבניית דיור מסובסד, אך המאמצים צפויים להימשך זמן רב.

פוליטיקאי מקומי הציע השנה להגביל את מספר התיירים המגיעים לאיים הבלאריים לרמה שנרשמה ב-2023. מנהיגי האזור מקדמים בינתיים צעדים אחרים, ובהם הגבלת מספר ספינות התענוגות וצמצום בנייתם של מלונות חדשים.

קילומטרים ספורים מחופי מגלוף ומהחנויות היוקרתיות של פלמה, חניון של בריכה ציבורית הפך לביתם של תושבים שנדחקו משוק השכירות. בגוניה איגלסיאס, בת 62, מתגוררת כבר כארבע שנים בקרוואן שאותו היא חולקת עם בנה הקטור. יותר ממאה כלי רכב דומים חונים במקום ומשמשים למגורים. "אנחנו הנזק המשני של משבר הדיור באי", אמרה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר