הזירה הפוליטית בצרפת כמרקחה: ראש הממשלה לשעבר, גבריאל אטאל, הכריז רשמית על מועמדותו לנשיאות צרפת בבחירות שייערכו בשנה הבאה.
אטאל, המשמש כיום כמזכ"ל מפלגת השלטון "רנסאנס", בחר להודיע על המהלך הדרמטי דווקא במהלך שיח אזרחים בכיכר הכפר הציורי מיר-דה-בארה שבמחוז אוורון. "הטוב ביותר עוד לפנינו", הצהיר המועמד הטרי והצעיר בפני התושבים, והוסיף כי החליט לרוץ לתפקיד הרם ביותר ברפובליקה מתוך אהבה עמוקה לצרפת ולצרפתים. למרות שמדובר בבשורה משמעותית, ההכרזה לא הפתיעה רבים במערכת הפוליטית, שכן אטאל הכין את הקרקע בשבועות האחרונים באמצעות קמפיין שטח אקטיבי במטרה לבסס את מעמדו כמוביל גוש המרכז.
🔴 Gabriel Attal (Renaissance) annonce sa candidature à l’élection présidentielle :
— LCI (@LCI) May 22, 2026
"C'est parce que j'aime profondément la France et que j'aime profondément les Français que j'ai décidé d'être candidat à la présidence de la République" pic.twitter.com/16nLHltXka
הבחירה של אטאל לפתוח את המרוץ דווקא באזור כפרי ומרוחק אינה מקרית. מקורביו הסבירו כי היה לו חשוב להצהיר על כוונותיו "בלב העם הצרפתי", באזור שבו למפלגתו יש אחיזה מקומית חזקה וראש עיר מטעם המפלגה. מעבר לכך, הביקור היווה עמידה בהבטחה שנתן בעבר לחקלאים המקומייים שפגש בתערוכה החקלאית הלאומית. מיד לאחר ההצהרה הרשמית, המשיך אטאל בסיור נינוח ברחובות הכפר, שוחח עם עוברים ושבים, ואף תועד כשהוא מתנסה בהכנת המאכל המקומי המסורתי "אליגו" ויושב לארוחה עם יועציו, רגע לפני שיעניק ריאיון מקיף וראשון למהדורת החדשות המרכזית של ערוץ TF1.
הכרזתו של אטאל מסמנת את יריית הפתיחה לקרב פנימי מרתק בתוך גוש המרכז הפוליטי.
אטאל, שמערכת יחסיו עם הנשיא המכהן עמנואל מקרון התקררה משמעותית מאז פיזור הפרלמנט הדרמטי בשנה שעברה, ייאלץ להתמודד מול ראש ממשלה לשעבר אחר, אדואר פיליפ, המייצג את מפלגת "הוריזון" (מפלגת "אופק"). השניים, המסתמנים כטוענים העיקריים לכתר של המחנה המרכזי, כבר הגיעו להסכמה שקטה לפיה מי מהם שיוביל באופן מובהק בסקרים בתחילת השנה הבאה, יזכה לתמיכת חברו שיפרוש מהמרוץ כדי לא לפצל את הקולות.
המועמדות של אטאל מגיעה גם בסימן חשיפה אישית יוצאת דופן, עם צאת ספרו החדש "כאדם חופשי" שבו הוא נחשף בגילוי לב נדיר. בספר חוזר אטאל לרקע המשפחתי המורכב שלו, כבן לאב ממשפחה יהודית-תוניסאית ולאם נוצרייה-אורתודוקסית, ומספר על האובדן הקשה של אביו ממחלת הסרטן כשהיה בן 26 בלבד, לצד ההתמודדות עם התמכרויותיו של האב. כמו כן, מי ששימש בעבר גם כשר החינוך, מתייחס בספרו להומופוביה שחווה מאז כניסתו לפוליטיקה, ואף ממסד לראשונה באופן רשמי ומפורט את מערכת היחסים הרומנטית שלו עם הנציב האירופי סטפן סז'ורנה.
בזמן שגושי המרכז מתארגנים, גם הקצוות הפוליטיים בצרפת לא נחים על זרי הדפנה:
משמאל, מנהיג השמאל הקיצוני ז'אן-לוק מלנשון כבר קבע את עצרת הבחירות הראשונה שלו לתחילת חודש יוני בפרבר הפריזאי סן-דני. מימין, מנהיגת הימין הלאומי מארין לה פן נערכת לאפשרות שהחלטת בית המשפט הצפויה ביולי תמנע ממנה להתמודד.
לה פן הבהירה כי אם ייאסר עליה לרוץ, היא תתגייס בכל כוחה לקמפיין של יורשה הפוליטי, ז'ורדן ברדלה, ואף הצהירה כי אם הוא ייבחר לנשיאות היא לא תכהן כראש הממשלה שלו, אך אם המצב יאפשר לה להתמודד והיא תנצח – ברדלה יהיה זה שימונה לראש הממשלה תחתיה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו