שתי תלמידות יהודיות בנות שש בבית ספר בלונדון ספגו קללות "רוצחי תינוקות" רק כי שרו בעברית. ילד בן 13 במחוז דבון הצדיע במועל יד ואמר "ליהודים לא צריכות להיות אותן זכויות כמו אחרים". תלמיד בעיר נוריץ' ספג קללות במשחק כדורגל וכונה "יהודי שחור".
כל אלה הם רק חלק מאירועים שנחשפו בדו"ח מקיף של העיתון ה"טלגרף" שפורסם אתמול (ראשון) על תקריות אנטישמיות בבריטניה כלפי ילדים ובני נוער יהודים הלומדים בבתי ספר לא יהודים.
פרו פלשתינים תוקפים שוטרים בפטישים במשרדי אלביט באנגליה // משטרת בריטניה
לפי דו"ח אירועי האנטישמיות לשנת 2025 של Community Security Trust (CST), שפורסם ב-11 בפברואר, במהלך השנה החולפת התרחשו 3,700 תקריות אנטישמיות ברחבי הממלכה המאוחדת. הנתון מסמן עלייה של 4% לעומת שנת 2024, והנתון השני בגובהו שנרשם אי פעם. בתקריות של שנת 2026 ניתן לציין כמובן את הצתת ארבעת האמבולנסים של ארגון הצלה בשכונת גולדרס גרין בעיר הבריה.
במקרה המדובר מלונדון, אחת הילדות, כיום בת שמונה, נדרשה לפני כשנתיים להציג שיר או פואמה המשקפת את תרבותה, והיא בחרה לשיר בעברית שיר ישראלי יחד עם חברה, שגם היא יהודייה. הוריה של הילדה סיפרו לטלגרף כי במהלך ההופעה, חבריה לכיתה צרחו עליה "רוצחי תינוקות" - מה שגרם לילדתם וחברתה למרר בבכי.
"היא הייתה ממש נסערת ומבוישת כי זה קרה מול כל בית הספר", סיפרה אימה, "אני יכולה רק להניח שהילדים שצעקו 'רוצחי תינוקות' - שהיו קצת יותר מבוגרים - ספגו את הגישה בבית או בקהילה הרחבה. הם בעצמם רק ילדים". הילדה הנוספת ששרה היא בת להורים ישראלים והם "היו מאוד נסערים כי הם חשבו שיהיה להם בטוח בבריטניה", הוסיפה האמא. במקרה המדובר, בית הספר לא התעלם, וכן פעל. נאמר כי מנהלי בתי הספר התקשר להורי הילדים שקיללו את הילדות ואמר כי התנהגותם לא מקובלת. זהות הילדים המתעללים נשמרה בשל גילם.
עם זאת, ההתעללות בילדה לא הסתיימה באירוע הזה. אימה של הילדה סיפרה כי ביום אחד כאשר שיחקה עם חברה אחרת במשחק "פיות" (fairies), הילדה זרקה את המשפט "בואו נטוס לישראל" ובתגובה תלמידה אחרת שהייתה במקום השיבה: "שם לא הורגים תינוקות?". גם במקרה הזה בית הספר התקשר להורי הילדה הפוגעת, והבהיר כי האמירה בלתי מתקבלת לחלוטין. למרות זאת, האם מעידה כי "נראה שאנשים נרמלו את ההתעללות ביהודים. ההרחבה של זה (פגיעה על רקע אנטישמי) לילדים היא פשוט מזעזעת".
הדו"ח של "טלגרף" כולל תיעוד של מקרים נוספים בעיר נוריץ', במחוז דבון, בעיר איפינג, בעיר לידס ועוד. בין המקרים: חריטת צלבי קרס בשירותי בית הספר, כתובות "kill Jews" בסביבת בתי ספר והתעללות על רקע אנטישמי במשחק כדורגל. הורים יהודים שדיברו עם הטלגרף דיווחו גם על נרטיבים אנטישמיים בספרי לימוד, ועל מורים שלובשים סמלי פרו-פלסטיניים בכיתה - כמו סימן האבטיח שהפך להיות סמן של המפגינים הפרו-פלסטינים ותומכי החמאס.
אייזק צרפתי, המנהל בפועל של Stand With Us UK, ארגון צדקה הנלחם בגזענות אנטי-יהודית בבתי ספר ובאוניברסיטאות, אמר בתגובה לממצאי הדוח כי "ההתפרצות המבישה של גזענות אנטי-יהודית בקמפוסים של אוניברסיטאות עלתה לכותרות שוב ושוב, אך אנו עדים בזמן אמת כיצד היא מתגנבת כעת לבתי הספר ומשמשת ילדים בכל קבוצות הגיל. זה הופך במהירות לשערורייה לאומית וחיוני שהממשלה תתחיל להשתלט עליה".
"סקנדל לאומי. זהו רק קצה הקרחון"
"אנטישמיות הופכת למאפיין מדאיג בחיי בתי הספר בבריטניה", אמר דובר ארגון Safe To Learn. מחקר של הארגון מצא כי כמעט מחצית מבתי הספר אינם מכירים באנטישמיות כצורת גזענות ספציפית בחוקים שלהם. בלונדון, לכמחצית מבתי הספר אפילו אין מדיניות לטיפול באנטישמיות. כרבע מההורים היהודים דיווחו ב-2024 כי ילדיהם חוו אנטישמיות בבית הספר או בסביבתו.
חבר הפרלמנט סאקיב בהאטי, שר החינוך בצללים, אמר בתגובה לדו"ח כי "הדיווחים המטרידים האלה צריכים להדאיג את כולנו. מערכת החינוך שלנו צריכה להיות מרחב בטוח לכל ילדינו ללא קשר לאמונתם. אסור לנו לקבל אף מקרה של גזענות, וילדינו היהודים חייבים להיות רשאים ללכת לבית הספר ללא אנטישמיות.
הוא הוסיף: "אני חושש שזה רק קצה הקרחון. אנטישמיות התפשטה במערכת החינוך שלנו בקצב מדאיג. אסור לנו לאפשר לילדים יהודים להיות מטרה להתעללות נוראית שכזו. שרת החינוך צריכה להבהיר לכל מנהלי בתי הספר שמספיק זה מספיק".
שרת החינוך ברידג'ט פיליפסון הכריזה על בדיקה מקיפה של התקריות האנטישמיות בבתי ספר ובמכללות לאחר שנתונים הראו כי מקרים הקשורים להתעללות על רקע אנטישמי ע"י חברים לכיתה הוכפלו מאז טבח 7 באוקטובר. "הנתונים חדים וברורים. יותר מדי מורים יהודים שהעלו חששות הרגישו שלא עשו דבר. זה לא מקובל", אמרה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו