משרד החוץ הצרפתי אסר אתמול (שני) על שגריר ארה"ב בפריז, צ'ארלס קושנר, לפנות ישירות לשרי הממשלה הצרפתית, לאחר שלא התייצב לפגישה אליה זומן במשרד החוץ. קושנר, אביו של חתנו של הנשיא ג'ארד, זומן להסביר את פרסום השגרירות האמריקנית מאתמול (ראשון), שבו הביעה עמדה בנוגע למותו של פעיל ימין צרפתי שהוכה למוות על ידי פעילי שמאל קיצוני בליון ב-12 בפברואר.
שר החוץ ז׳אן-נואל בארו גינה אתמול כל ניסיון לנצל את הרצח "למטרות פוליטיות" וזימן את קושנר לפגישה בערב. אולם לפי מקורות דיפלומטיים שמסרו לרויטרס, במקומו התייצב פקיד בכיר מהשגרירות, בטענה למחויבויות אישיות.
"בעקבות פרסום השגרירות האמריקנית בנוגע לטרגדיה שאירעה בצרפת ונוגעת אך ורק לדיון הציבורי הלאומי שלנו, שאנו מסרבים לאפשר לנצל אותו, השגריר צ׳ארלס קושנר זומן למשרד החוץ. הוא לא הופיע", הוסיף הגורם.
"לנוכח אי-ההבנה הברורה של הדרישות הבסיסיות של תפקיד השגריר והכבוד שבייצוג המדינה, ביקש השר כי קושנר לא יורשה עוד לפנות ישירות לשרי הממשלה הצרפתית", נמסר. עם זאת, הובהר כי קושנר יוכל להמשיך בתפקידו הדיפלומטי ולנהל "חילופי דברים" עם גורמים רשמיים.
קאנטן דרנק, פעיל ימין בן 23, הוכה למוות על ידי פעילי שמאל קיצוני בהפגנה נגד פוליטיקאית ממפלגת השמאל הקיצוני "צרפת בלתי כנועה" (LFI) בליון ב-12 בפברואר. שגרירות ארה"ב בפריז ומחלקת המדינה פרסמו ברשת החברתית X כי הם עוקבים אחר המקרה, והזהירו כי "השמאל הקיצוני האלים נמצא בעלייה" ויש להתייחס אליו כאיום על ביטחון הציבור. גם ראש ממשלת איטליה ג׳ורג׳ה מלוני התייחסה לאירועים, מה שהוביל לחילופי דברים חריפים עם הנשיא מקרון, שקרא לה להפסיק "להגיב על מה שקורה במדינות אחרות".
זהו אינו העימות הדיפלומטי הראשון של קושנר עם הממשלה הצרפתית. כבר בסוף אוגוסט שנה שעברה הוא זומן למשרד החוץ, לאחר שפרסם מכתב פומבי לנשיא מקרון בו האשים את צרפת בחוסר פעולה נגד אנטישמיות וטען כי מדיניותה כלפי ישראל "מעודדת קיצוניים ומסכנת את החיים יהודיים". גם אז קושנר לא התייצב, וממלא מקומו בשגרירות הגיע במקומו.
הפרשה מתרחשת על רקע מתיחות גוברת בין וושינגטון לפריז. מקרון האשים לאחרונה את ממשל טראמפ בגישה "אנטי-אירופית בגלוי" ובניסיון לפרק את האיחוד האירופי, טראמפ מאיים בהטלת מכסים כבדים על מוצרים צרפתיים ואילו פריז נוקטת בעמדה תקיפה ביחס להפרות תקנות אירופיות על ידי ענקיות הטק האמריקניות.
העימות עם השגריר האמריקני בפריז הוא חלק משורה של עימותים בין נציגים דיפלומטיים אמריקניים לממשלות אירופיות. בשבועות האחרונים התפתח עימות חריף בין שגריר ארה״ב בבלגיה ביל וייט לממשלה הבלגית, לאחר שהאשים את בריסל באנטישמיות בעקבות חקירה פלילית נגד שלושה מוהלים באנטוורפן.
בפולין, תקף השגריר האמריקני את יו"ר הפרלמנט והכריז על ניתוק הקשרים עימו לאחר שזה סירב לתמוך במועמדותו של טראמפ לפרס נובל לשלום ואמר כי הנשיא האמריקני "אינו ראוי" לפרס.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
