בחסות השמאל: אסלאמיסט מונה לפקח על לימודי הערבית בברלין

מוחמד ביידן, שעומד בראש תוכנית חינוכית עם 1,600 תלמידים, נמצא בקשרים עמוקים עם נציגי ארגונים אסלאמיסטיים ואף הביע תמיכה בטבח 7 באוקטובר • בדיקה שערך עיתון ה"בילד, מראה כי האיש קיבל את תפקידו בתקופה בה השמאל שלט בתפקידי מפתח

הפגנות פרו-פלשתיניות בברלין. צילום: Getty Images

חשיפה חדשה של עיתון בילד הגרמני מספקת היום עוד עדות לעומק החדירה של האסלאם הקיצוני אל תוך מערכת החינוך ברפובליקה הפדרלית של גרמניה. זה שנים שמערכת החינוך בברלין מציעה לתלמידים לימודי ערבית כשפת מורשת, וכעת מתברר שעומד בראש התוכנית אסלאמיסט מוצהר.

התוכנית להוראת ערבית מיועדת לילדים ממשפחות ערביות המבקשים לשפר את שליטתם בשפה. בשנת הלימודים 2024/25 נלמדה ערבית ב־55 בתי ספר בברלין, ולמעלה מ־1,600 תלמידים השתתפו בלימודים.

ביידון בבטקס זכרון למוחמד חוסיין פדלאללה, צילום: ללא

התחום מנוהל במינהל הסנאט של ברלין לחינוך, נוער ומשפחה בידי אדם בשם מוחמד ביידון. ביידון אינו רק מנהל – הוא עצמו ממשיך לשמש כמורה בבית ספר יסודי, שזכה בשנת 2025 לתשומת לב ציבורית רחבה ברחבי גרמניה בעקבות פרשה של הטרדה הומופובית מצד תלמידים מוסלמים כלפי מורה.

אלא שסיפור ההטרדה היה רק קצה הקרחון. גורמים מתוך המערכת החינוכית הפנו את תשומת לב העיתון בילד לעיסוקיו הצדדיים הבעייתיים בהרבה של ביידון. על פי המידע, הוראת השפה היא רק כיסוי לענייניו האמיתיים. ביידון פעיל במספר עמותות ערביות – בהן גם כאלה המקיימות קשרים עם ארגונים אסלאמיסטיים קיצוניים. בין היתר משמש ביידון כגזבר של האגודה הגרמנית־לבנונית AMAL בברלין. משרד הפנים הפדרלי אישר בתגובה לפניית בילד כי הארגון "ידוע כעמותה המקורבת לתנועת אמל הלבנונית".

תנועת אמל היא מפלגה ומיליציה לבנונית, המקיימת ברית עם ארגון הטרור חיזבאללה. בדוחות של שירותי הביטחון הגרמניים היא מופיעה ברשימת הארגונים האסלאמיסטיים והאסלאמיסטיים־טרוריסטיים, ומוגדרת כמיליציה שיעית קיצונית. לוחמי אמל נלחמו בשנים האחרונות לצד חיזבאללה נגד ישראל. "מיליציות אמל הן שותפות קרובות של חיזבאללה בלבנון, חולקות תפיסת עולם דומה, רואות באיראן ידידה ובישראל אויב", מאשר מומחה הטרור פיטר נוימן מקינגס קולג' לונדון בשיחה עם בילד.

הפעיל האנטי־ישראלי עבד ח’טאר ויו״ר סיעת הסוציאל דמוקרטים בפרלמנט של ברלין, ראאד סאלח, צילום: צילום מסך

וזה עוד לא הכל. תמונות שמוצגות באתר האינטרנט של הפעיל האנטי־ישראלי הברלינאי עבד ח'טאר מציגות את ביידון באירועים שונים, בהם גם טקס זיכרון לשיח' הלבנוני מוחמד חוסיין פדלאללה, אשר נפטר בשנת 2010. אם השם הזה נשמע לכם מוכר, אתם לא טועים. פדלאללה כיהן בעבר כמנהיג הרוחני של חיזבאללה", ארגון טרור השלול את זכות קיומה של ישראל ונלחם בה כבר עשרות שנים במטרה מוצהרת להשמיד את המדינה היהודית ו"לשחרר" את ארץ הקודש מהיהודים. ביידון, כאמור, נשא דברים בטקס לזכרו של פדלאללה והעלה על נס את פועלו.

בתגובה לפניית בילד, התחמקה לשכת הסנאט לחינוך של ברלין מהתמודדות עם הגילויים ומסרה כי היא "אינה נוהגת להתייחס לענייני כוח אדם פרטניים". עוד נמסר כי עובדי מדינה מחויבים "לכבד את הסדר הדמוקרטי החופשי ולהצהיר על מחויבותם לשמירתו", וכי "עמדה דוחה כלפי עקרונות חוקתיים אלה אינה עולה בקנה אחד עם עבודה בשירות הציבורי – ובפרט בתחום החינוך". עוד צוין כי "ככל שקיימים ממצאים מוכחים, הסנאט יפעל ללא דיחוי בהתאם למסגרת החוקית הקיימת".

לפי מידע נוסף שהגיע לידי בילד, מוחמד ביידון התקבל לתפקידו הנוכחי במינהל הסנאט בתקופה שבה עמד בראש המשרד נציג המפלגה הסוציאל דמוקרטית. הדבר מספק הסבר אפשרי להגעת הפעיל האיסלאמיסטי לתפקיד מפתח במערכת החינוך הברלינאית: הן ביידון והן ח'טאר מחזיקים, לכאורה, בקשרים טובים עם בכירי המפלגה הסוציאל דמוקרטית בברלין.

באתר של ח'טאר מופיעות תמונות של שניהם לצד ראאד סאלח, יו"ר סיעת הסוציאל דמוקרטים בפרלמנט של ברלין. מספרן הרב של התמונות ממחיש כי לא מדובר בצירוף מקרים: ח'טאר וסאלח מצולמים ביחד בהזדמנויות רבות בשנים האחרונות.

על פי מקורות בשירותי הביטחון הגרמניים, עבד ח'טאר נטוע עמוק בזירה האנטי־ישראלית בברלין. הוא משתייך במקביל הן לסביבת ארגון הטרור הפלסטיני "החזית העממית לשחרור פלסטין" (PFLP) והן לארגון האנטי־ישראלי Samidoun, שהוצא אל מחוץ לחוק. ח'טאר עצמו אינו מסתיר את השקפתו ואת אהדתו לטרור. גם לאחר הטבח שביצעו מחבלי חמאס ב־7 באוקטובר 2023, שבמהלכו הם רצחו כ־1,200 בני אדם, האיש המשיך להפיץ את תעמולת חמאס ולקרוא למאבק נגד ישראל.

העיתון בילד פנה לראאד סאלח בבקשה להתייחס לקשריו עם ביידון וח'טאר. בתגובה נמסר מטעמו של יו"ר סיעת הסוציאל דמוקרטים בפרלמנט של ברלין: "העובדה שאישי ציבור רבים מצולמים בשולי אירועים פומביים אינה משנה את העובדה שלא הסיעה ולא מר סאלח מקיימים קשרים עם האנשים שהוזכרו, מעבר להחלפת דברי נימוס כלליים באירועים מסוג זה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר