ראש ממשלת אירלנד מיאהל מרטין, פארק הרצוג. צילום: Getty Images, מתוך X, השימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים

ראש ממשלת אירלנד על שינוי שמו של פארק הרצוג: ״ההצעה תיתפס כאנטישמית״

מועצת העיר דבלין צפויה להצביע מחר על הסרת שמו של הנשיא השישי חיים הרצוג מפארק בעיר ● ממשלת אירלנד, שעצמה נחשבת לאחת העוינות ביותר לישראל, יצאה הפעם נגד המהלך

ראש ממשלת אירלנד מיהאל מרטין קרא היום (ראשון) לבטל את ההצעה לשנות את שמו של פארק בדבלין הנושא את שמו של הנשיא השישי חיים הרצוג. ״ההצעה תמחק את התרומה העשירה של הקהילה היהודית לחיים האיריים לאורך עשורים רבים״, כתב מרטין בהודעה רשמית, ״זוהי הכחשה של ההיסטוריה שלנו, ובלי ספק תיתפס כאנטישמית״.

מרטין הוסיף כי ״ההצעה מפלגת באופן בוטה ושגויה. יש לשמר את תרומתה של הקהילה היהודית-אירית להתפתחות המדינה שלנו ולהכיר בה בנדיבות״. הוא קרא לחברי מועצת העיר דבלין ״לשקול ברצינות את ההשלכות של המהלך הזה״.

ההצעה לשנות את שם הפארק הוגשה בדצמבר 2024 על ידי חברת מועצה ממפלגת האופוזיציה שין פיין. ועדת ההנצחה והשמות במועצה הצביעה עוד ביולי בעד שינוי השם, עם התנגדות בודדת אחת בלבד. מועצת העיר צפויה להצביע על ההצעה מחר.

מנגד, ממשלת אירלנד יצאה נגד המהלך. שרת החוץ הלן מקאנטי קראה לחברי המועצה להצביע נגד, וסגן ראש הממשלה סיימון האריס כתב כי ״אני מתנגד לחלוטין לתוכניות לשנות את שם פארק הרצוג. זה שגוי. אנחנו רפובליקה מכלילה״.

הפארק, הממוקם בשכונת ראת׳גר בסמוך לבית הספר היהודי היחיד באירלנד, נקרא על שם הרצוג בשנת 1995 לציון 3,000 שנים לירושלים. הרצוג, יליד בלפסט, היה בנו של יצחק הלוי הרצוג, שכיהן כרב הראשי של אירלנד ולאחר מכן כרב הראשי הראשון של מדינת ישראל. נכדו, יצחק הרצוג, מכהן כיום כנשיא המדינה.

ממשלת אירלנד עצמה נחשבת לאחת העוינות ביותר לישראל באירופה. במאי 2024 הכירה אירלנד באופן חד-צדדי במדינה פלשתינית, ובדצמבר אותה שנה הורה שר החוץ גדעון סער על סגירת שגרירות ישראל בדאבלין, לאחר שאירלנד הצטרפה לתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג. ״אירלנד חצתה את כל הקווים האדומים ביחסה לישראל״, אמר סער בהודעתו.

פארק הרצוג בבירת אירלנד, צילום: לפי סעיף 27 א לחוק זכויות יוצרים

ההחלטה עוררה ביקורת חריפה בקהילה היהודית באירלנד. מועצת הנציגות היהודית של אירלנד קראה לחברי המועצה לדחות את ההצעה, והזהירה כי ״הסרת שמו של הרצוג מהפארק תיתפס באופן נרחב כניסיון למחוק את ההיסטוריה היהודית-אירית שלנו״. שר המשפטים לשעבר אלן שאטר תקף אף הוא את ההחלטה וכתב: ״מועצת העיר דבלין הפכה לנאצית לחלוטין״.

לשכת הנשיא יצחק הרצוג הוציאה הודעה ובה נמסר כי ״מחיקת שמו של הרצוג, אם אכן תתבצע, תהיה צעד מביש ומחפיר. אנו מקווים שמורשתו של דמות שעמדה בחזית המאבק באנטישמיות ובעריצות עדיין תזכה לכבוד הראוי לה״.

חלק מחברי המועצה מבקשים לקרוא לפארק ״פארק פלשתין החופשית״. באפריל 2024 פעילים פרו-פלשתיניים השחיתו את לוחית ההנצחה בפארק וניסו לשנות את שמו ל״פארק הינד ראג׳ב״, על שם ילדה פלשתינית שנהרגה בעזה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...