חברת הפרלמנט האירי קתרין קונולי ניצחה היום (שבת) בבחירות לנשיאות המדינה, כך עולה מספירה חלקית של הקולות. המתרחה מולה, הת'ר האמפריז, הכירה בהפסדה ובירכה אותה. קונולי נמצאת בקצה הספקטרום השמאלי הפוליטי באירלנד, והיא ידועה בעמדותיה העוינות כלפי ישראל ובביקורת החריפה שלה על ארה״ב והאיחוד האירופי.
Catherine Connolly, who is winning election as the next President of Ireland by a landslide today, speaking about Palestine in September:pic.twitter.com/clTRMw9ZNK
— Niall Stanage (@NiallStanage) October 25, 2025
קונולי, בת 68, פסיכולוגית קלינית במקצועה ועורכת דין לשעבר, נבחרה לפרלמנט ב-2016 ושימשה כסגנית יושבת ראש בית הנבחרים. היא התמודדה כמועמדת עצמאית בתמיכת כל האופוזיציה השמאלית, כולל מפלגת שין פיין והמפלגה הסוציאל-דמוקרטית. לפי נתונים ראשוניים, היא צפויה לזכות ביותר מ-60% מהקולות - פער גדול מהמועמדת שזכתה לתמיכת הממשלה והקואליציה.
קונולי תחליף את מייקל היגינס, שכיהן כנשיא אירלנד במשך שני כהונות. אירלנד נחשבת לאחת המדינות העוינות ביותר לישראל באירופה, יחד עם ספרד. בדומה לתפקידו בישראל, תפקיד הנשיא באירלנד הוא בעיקר סמלי, עם סמכויות מוגבלות לבחון את החוקתיות של חקיקה.
בספטמבר 2024 היגינס האשים את שגרירת ישראל בדבלין שהדליפה מכתב ברכה ששלח לנשיא איראן החדש, אבל התברר שהאיראנים עצמם פרסמו אותו. בינואר 2025, ביום השואה הבינלאומי, תקף את ישראל בטקס לציון 80 שנה לשחרור אושוויץ - למרות שניצולי שואה והקהילה היהודית ביקשו ממנו להימנע מכך.
קונולי מגיעה מהקצה השמאלי של הפוליטיקה האירית, שגם כך עוינת את ישראל. רק בספטמבר האחרון היא עוררה סערה כשתקפה את ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר על אמירתו שלחמאס אין עתיד בהנהגה הפלשתינית.
🇮🇪Catherine Connolly: “The Palestinians must decide in a democratic way who they want to lead their country.”
— The Resonance (@Partisan_12) September 22, 2025
“After what happened on October the 7th, do you think Hamas can have a role?”
🇮🇪Catherine Connolly: “History did not start on October the 7th...” pic.twitter.com/DlEt1RU9EZ
היטא אמרה כי חמאס הוא ״חלק ממרקם החיים של העם הפלשתיני״ והוסיפה: ״אני מאירלנד, עם עם היסטוריה של קולוניזציה, ואני אהיה זהירה מאוד בלהגיד לעם ריבוני איך לנהל את המדינה שלו. הפלשתינים חייבים להחליט, באופן דמוקרטי, מי ינהיג את המדינה שלהם״.
״ההיסטוריה לא התחילה ב-7 באוקטובר״
היא נאלצה להגיב על הביקורת נגדה, שהגיעה אף מראש הממשלה האירי מישל מרטין, ואמרה כי "גינתה לחלוטין" את חמאס. היא תיארה את ישראל כ״מדינה טרוריסטית״ ואמרה שמה שקרה ב-7 באוקטובר היה ״בלתי מקובל לחלוטין״, אבל טענה שמעשי חמאס לא מהווים רצח עם וש״ההיסטוריה לא התחילה ב-7 באוקטובר״.
מעבר לעמדותיה כלפי ישראל, קונולי ידועה כמבקרת קשה של האיחוד האירופי ונאט״ו, והיא מתנגדת לתוכניות להגדלת הוצאות צבאיות של מדינות אירופה. היא גם תיארה את ארה"ב כ"כוח אימפריאלי"
בספטמבר היא עוררה מחלוקת כשהשוותה את הגדלת ההוצאות הצבאיות של גרמניה להתעצמות הצבאית של גרמניה הנאצית בשנות ה-30, ואמרה שגרמניה מקדמת את הקומפלקס הצבאי-תעשייתי כזרז כלכלי.
ב-2018 ביקרה קונולי בסוריה בזמן מלחמת האזרחים, כשהמדינה עדיין תחת שלטון הרודן בשאר אסד. הביקור אורגן על ידי פעילה מדבלין ואושר על ידי ממשלת אסד. בתחילה היא טענה ששילמה בעצמה על הנסיעה, אבל התברר שהיא מומנה מכספי משלם המסים. פעילים אירים-סורים גינו את הביקור ואמרו שהוא סיפק לגיטימציה למשטר אסד.
קונולי גם התנגדה לסנקציות נגד משטר אסד, כשטענה שאלה יפגעו בעיקר באזרחים הסורים עצמם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו