בקרוב על המדפים במדינה האירופית: בשר דוב

המהלך נועד להתמודד עם מה שהממשלה בסלובקיה מכנה ״מגפת התקפות דובים״ • באפריל נהרג גבר בן 59 מתקיפת דוב והמקרה הצית דיון ציבורי סוער • שר במדינה: "זה בזבוז שעד כה שלחנו את הפגרים למתקני השמדה" • ההחלטה כבר עוררה סערה בקרב ארגוני סביבתיים: "מהלך פזיז לחלוטין"

דוב חום. לשמחתו, למצולם אין קשר לכתבה (ארכיון). צילום: AFP

ממשלת סלובקיה אישרה היום (רביעי) כי החל מהשבוע הבא אזרחיה יוכלו להכניס לתפריט שלהם מוצר חדש: בשר דוב. המהלך נועד להתמודד עם מה שהממשלה מכנה ״מגפת התקפות דובים״ במדינה האירופית.

הרקע להחלטה השנויה במחלוקת הוא סדרת תקיפות קטלניות שהסעירו את סלובקיה. באפריל נהרג גבר בן 59 מתקיפת דוב והמקרה הצית דיון ציבורי סוער. ״איננו יכולים לחיות במדינה שבה אנשים פוחדים ללכת ליער״, הכריז ראש הממשלה רוברט פיצו, והודיע על תוכנית חסרת תקדים: ציד של 350 דובים חומים.

רוברט פיצו, ראש ממשלת סלובקיה, צילום: רויטרס

לפי הערכות, כ-1,300 דובים חיים בסלוקיה - אוכלוסיית הדובים השנייה בגודלה באירופה אחרי רומניה. בשנים 2020-2000 תועדו בה 54 התקפות, אך בשנים האחרונות חלה עלייה מדאיגה - הממוצע זינק לכ-10 התקפות בשנה. הממשלה טוענת שמדובר בבעיית גידול יתר שמסכנת חיי אדם.

השר פיליפ קופה הסביר את ההיגיון מאחורי מכירת הבשר: ״זה בזבוז שעד כה שלחנו את הפגרים למתקני השמדה. מעתה נאפשר לנצל כל חיה שניצודה ועומדת בתנאים הנדרשים. בשר דוב ראוי למאכל״. ארגונים תחת משרד איכות הסביבה יוכלו להציע את הבשר למכירה, בתנאי שיעמדו בכל דרישות החוק וההיגיינה.

אך התוכנית עוררה סערה בינלאומית: הדוב החום מוגדר כמין ה״קרוב לסיכון״ באיחוד האירופי, ומוגן תחת הנחיות מחמירות. מיכל ויזיק, אקולוג וחבר פרלמנט אירופי מהאופוזיציה לממשלתו של פיצו, כינה את התוכנית ״אבסורדית״ בשיחה עם ה-BBC וטען שהיא לא תפחית את ההתקפות. ״אלפי מפגשים בין אדם לדוב מסתיימים ללא פגע מדי שנה״, הדגיש, וקרא לנציבות האירופית להתערב. גם ארגון גרינפיס תקף את המהלך כ״פזיז לחלוטין״ והאשים את הממשלה בהתעלמות מחוקי השמירה על הטבע.

בשר דוב כמעט ואינו נאכל באירופה כעת, פרט לאזורים מעטים במזרח היבשת ובסקנדינביה שם הוא נחשב למעדן נדיר. רשויות הבריאות מזהירות מסכנה ממשית: טפיל הטריכינלה שעלול לגרום למחלה קשה. על פי תקנות האיחוד האירופי, כל בשר דוב חייב לעבור בדיקה לנוכחות הטפיל, ויש לבשלו בחום של לפחות 70 מעלות. הקפאה, עישון או ייבוש אינם מספיקים להרוג את הטפיל המסוכן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר