אדם זורק כוס יין לעבר יהודי באנטוורפן. צילום: רשתות חברתיות

"יהודים לא בטוחים יותר": גל תקיפות אנטישמיות - בעיר שהייתה סמל לדו-קיום באירופה

שתי תקריות אנטישמיות מכוערות התרחשו בשבוע שעבר באנטוורפן • בראשונה, אדם שפך יין על נערה יהודייה במסעדה: "הוא צעק -'שוחטת ילדים'" • במקרה אחר, ילד עם כיפה הוכה ברחוב • סקר קבע: בלגיה הכי פחות בטוחה ליהודים באירופה

ילד שחבש כיפה הותקף ברחוב ויין הותז על פניה של נערה ברצף של תקריות אנטישמיות מכוערות בשבוע שעבר ברחובות העיר הבלגית אנטוורפן, בה קהילה יהודית גדולה ושהייתה פעם סמל לדו-קיום ביבשת.

רשתות חברתיות

התקרית הראשונה אירעה במהלך יום שישי האחרון כאשר אב ובתו צעדו ברחובות אנטוורפן. כאשר השניים חלפו ליד מסעדה, אדם שישב במסעדה עם פניו לרחוב קם, לקח את כוס היין שלו והתיז את הנוזל ישירות לתוך עיניה של הנערה כשהוא מקלל וצועק ״תשוחרר פלשתין״. מייד לאחר מכן הוא לקח את הכוס השנייה של האדם שישב איתו במסעדה ושפך גם אותה על הנערה.

כאשר האב ובתו התעמתו עם האיש, הוא החל לצעוק על הנערה שהיא ״שוחטת ילדים״, מבצעת ״רצח עם״, קללות נמרצות וגסויות נוספות. אף שעוברי אורח ואנשי המסעדה ניסו להרגיע אותו, הוא לא פסק והמשיך לקלל את היהודים שהוא כלל לא מכיר. גם כשהובהר לאיש שהוא מתועד, הוא המשיך לקלל.

״מה שעצוב לגלות בתגובתה של המנהלת ובתגובה הכללית בציבור הבלגי זה שקודם כל מגנים על התוקף ומחפשים להסיר אחריות, במקום לעמוד באופן ברור נגד אלימות ואנטישמיות״, אומר רלף פייס, יו״ר מרכז המידע והמחקר היהודי בבלגיה (Joods Informatie & Documentatiecentrum (JID)). ״יהודים לא בטוחים יותר בבלגיה ואם מסתכלים על הדמוגרפיה במדינה אנחנו מבינים שזה רק יהיה גרוע יותר. אם לא נקום אנחנו עבור עצמנו, אף אחד לא יקום עבורנו, אנחנו לבד. וזה לא מסר נעים אבל זו האמת״.

תקרית בולטת נוספת שאירעה רק אתמול קשורה לילד יהודי שצעד לבדו עם כיפה ברחובות העיר אנטוורפן, עד שניגש אליו אדם עם מראה מזרח תיכוני, צעק בפניו ״תשוחרר פלשתין״ והכה אותו בחוזקה בפניו.

רלף פייס, יו״ר מרכז המידע והמחקר היהודי בבלגיה, צילום: יואב דודקביץ'

״האנטישמיות בבלגיה מקובלת היום. זה כמו בשנות ה-30 – אפשר להאשים את היהודים וזה מתקבל בהבנה. אמנם בניגוד לשנות ה-30 יש לשמחתנו את מדינת היהודים וליהודים יש לאן ללכת, אבל בציבוריות יש הכלה של תקריות אנטישמיות. אני חושב שהחובה של כל יהודי באירופה היא להגן על ישראל איפה שרק אפשר. לצערי אני רואה שיש יהודים שבמקום להגן על ישראל הולכים נגדנו והתקשורת אוהבת אותם – הם מראים 'הנה, יש כאן יהודי שנגד ישראל'.

נכון, ישראל לא מושלמת, היא מדינה דמוקרטית ומותר לבקר את ישראל, אבל צריך לזכור שיש לנו רק מדינה אחת ויש אמצעי תקשורת שמנצלים יהודים כדי לפגוע בישראל וגם זה בסוף מקדם אנטישמיות ומביא אותה לרחוב. ממשלת בלגיה חייבת לקחת את המקרה הזה כדוגמה ולהעניש את האיש הזה בחומרה כדי שאחרים יבינו שאסור לעשות מעשים כאלה, כי אם לא יענישו אותו בחומרה, אז אחרים יבינו שיש לגיטימציה לפגוע ביהודים, וככל שעובר הזמן אנחנו מרגישים שהלגיטימציה הזאת גוברת״.

רק בשבוע שעבר התפרסם סקר מקיף שנערך בכמה ממדינות אירופה ובוצע לבקשת ״איגוד הארגונים היהודים באירופה״ (EJA) בראשות הרב מנחם מרגולין, ואשר בדק את רמת התמיכה והביטחון שמדינות באירופה מעניקות לקהילות היהודיות.

הסקר, שנערך על ידי חברת הסקרים האירופית המובילה IPSOS בקרב 4,400 נשאלים מגרמניה, צרפת, בריטניה, ספרד, הולנד ובלגיה, מצא כי במקום האחרון מבין ששת המדינות נמצאת בלגיה, שהיא המדינה הכי פחות בטוחה ליהודים מבין המדינות שנבדקו. הנתונים שנאספו מהנשאלים העידו על תחושת ניכור גבוהה כלפי יהודים ותמיכה מזערית בהתערבות ממשלתית בכל הקשור לתמיכה בביטחון יהודי המדינ

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...