לצד אבו מאזן והשגריר האיראני: האם ישראל תגיע למצעד יום הניצחון בכיכר האדומה?

לפני שבוע יזמה אגודת ידידי אוקראינה בישראל עצומה ברשת ובה קריאה לממשלת ישראל שלא להשתתף בטקס • בנוסף נעשתה פנייה לשרים אדלשטיין, אלקין וסער בבקשה לשינוי ההחלטה • יו"ר האגודה: "הדבר יעלה שאלות באשר לצד שבו בחרה ישראל"

נתניהו במצעד יום הניצחון (ארכיון). צילום: עמוס בן גרשום לע"מ

האם ישראל תשלח נציגים לטקסי יום הניצחון הרוסי ("9 במאי") על גרמניה הנאצית? לפי שעה מסתמן שכן, וזאת למרות שרוב מדינות המערב מדירות את רגליהן מהטקסים מאז שרוסיה פלשה לאוקראינה ב-2022. שגרירת ישראל במוסקבה אמרה לתקשורת הרוסית כי נציגים ישראלים ישתתפו במצעד, כפי שעשו בשנים מאז החלה המלחמה.

על ידי פנייה לשר זאב אלקין ויו"ר ועדת החוץ והביטחון, העומדים בראש אגודת הידידות ישראל-אוקראינה בכנסת, מבקשת לשנות את ההחלטה ועל העצומה שתומכת בה חתמו אלפים.

הנשיא פוטין מגיע למצעד המפתח ליום הניצחון בכיכר האדומה במוסקבה / רויטרס

9 במאי הוא יום החג הלאומי לציון הניצחון על גרמניה הנאצית (במערב מצוין המועד יום לפני כן, 8 במאי). מאז הפלישה הרוסית המלאה לאוקראינה בפברואר 2022 מדירות רוב מדינות המערב את רגליהן מהטקסים הרשמיים, המשמשים פעמים רבות כבמה לתעמולה הרוסית נגד קייב, שמתוארת על ידי מוסקבה פעמים רבות כ"פאשיסטית" ו"נאצית".

מי בכל זאת יגיע? לפי הדיווחים ברוסיה, נכון לעכשיו אישרו את השתתפותם בטקס יו"ר הרשות הפלשתינית אבו מאזן ושגריר איראן ברוסיה, ולפי הדיווחים בין היחידות שיצעדו בסך בכיכר האדומה צפויה גם נציגות של צפון קוריאה. את הטקס יכבדו ראשי מדינות של כמה מהמדינות ובהם נשיאי בלארוס ואזרבייג'ן, ומאירופה יגיעו נשיא סרביה, ראש ממשלת סלובקיה וראש רפובליקת סרפסקה, המהווה ישות אוטונומית בשליטת המיעוט הסרבי בבוסניה, שנחשבים כולם מקורבים לפוטין.

לצד הפניות לאלקין ואדלשטיין, שיגרה האגודה מכתב גם לשר החוץ גדעון סער בבקשה שיפעל לשינוי ההחלטה. המכתב נשלח אחרי שבשבועיים האחרונים מתקפות רוסיות על מרכזי ערים באוקראינה הרגו 52 אזרחים, מהם 9 ילדים.

טנק במצעד הניצחון בכיכר האדומה, צילום: אי.פי.אי

באגודה מבקשים להבהיר שהבקשה לא מייצגת הסתייגות מאירועי הוקרה לנופלי המלחמה הגדולה – אלא מהשימוש שעושים בקרמלין בזכרם כדי להצדיק את הפלישה לשכנה ממערב. "אנו מכבדים ומוקירים את זכר הנופלים במלחמת העולם השנייה", מציינים באגודה. "רבות ממשפחות יוצאי ברית המועצות איבדו את יקיריהן באותה מלחמה. אולם כיום, סמלי 9 במאי הפכו לכלי תעמולתי להצדקת מלחמה חדשה – המלחמה שרוסיה מנהלת נגד אוקראינה", כתבו בפנייה, "השתתפות ישראלית בטקס כזה עלולה להיתפס כתמיכה בשלטון שהוא עוין לישראל, ואשר משתמש באירועים מסוג זה לא כדי לקדם זיכרון ושלום – אלא כדי להפיץ מסרי שנאה, הסתה והכחשת אחריות לפשעים".

"מול עינינו נמשכת זה למעלה משלוש שנים אחת המלחמות ההרסניות והכואבות ביותר של המאה ה-21", נכתב בפנייה. "רוסיה, מארגנת הטקס, מפציצה מדי יום תשתיות אזרחיות באוקראינה. אזרחים חפים מפשע נהרגים, אזורים שלמים נהרסים, בתי חולים, בתי ספר ובנייני מגורים נמחים מעל פני האדמה".

אבו מאזן, ישתתף במצעד, צילום: רשתות ערביות

לפני שבוע יזמה האגודה עצומה ברשת ובה קריאה לממשלת ישראל לשנות את ההחלטה. יותר מ-5,000 איש חתמו עליה, נכון לשעת כתיבת שורות אלה. "אני יודעת שקל להתעלם מעצומות מהסוג הזה, וגם אני יודעת שאם התקבלה ההחלטה אז יהיה מאוד קשה לערער עליה", אומרת יו"ר אגודת ידידי אוקראינה בישראל, אנה ז'רובה, ל"ישראל היום". "המטרה היא קודם כל להגיד שאנחנו לא מתעלמים מהאירוע, ושאפילו אם שגרירת ישראל תהיה נוכחת בטקס כזה בלי משלחת רשמית, הדבר עדיין יעלה שאלות באשר לצד שבו בחרה ישראל, בוודאי כאשר איראן ורוסיה מתחבקות".

לדברי ז'רובה, גם אם דבר לא ישתנה, "יש למכתב חשיבות מוסרית ואופרטיבית. נוכחות ישראלית בטקס הזה, לנוכח המתרחש באוקראינה, תהיה בגדר שפל מוסרי".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר