זעזוע ברוסיה וסערה ברשתות החברתיות ברוסית: הרשויות הניחו גופה של צעיר במרכז עיירה בקווקז ועובדי ציבור הוסעו למקום כדי לצפות בה. הגופה הושארה מוטלת במרכז הכיכר כאשר תנועת כלי הרכב מתחדשת מסביב.
בקרמלין מתייחסים לאירוע כאילו לא התרחש, אבל בוועד לזכויות האדם שליד הנשיאות דווקא גינו את המעשה.
תחילתה של הפרשה לפני שלושה ימים (שני) בעיירה אצ'חוי-מרטן בצ'צ'ניה, רפובליקת מחוז בפדרציה הרוסית. לפי הדיווחים, אסקרחאן חומשב בן ה-17 התנפל על שוטרי תנועה, דקר אחד מהם למוות, אך נורה ונהרג. שליט צ'צ'ניה, רמזאן קדירוב, זעם על האירוע ובין השאר אמר שיש לגרש את קרובי הנער מהמדינה.
עד כאן שום דבר לא היה יוצא דופן במיוחד: ענישת קרובי משפחה ואף לקיחתם כבני ערובה מיושמת בצ'צ'ניה, אף שהדבר סותר את החוקה הרוסית. החריג מתחיל יומיים אחרי. לפי פרסום ותיעוד של ערוץ הטלגרם NIYSO, אתמול (רביעי) הובאה גופתו של חומשב לכיכר העיירה והושלכה שם לעיני כל. אם לא די בכך, עובדי המגזר הציבורי מהאזור הוסעו לכיכר כדי להשתתף בטקס צפייה בגופה. המטרה? ככל הנראה להעביר מסר ולהלך אימים על האוכלוסייה כדי שהמבוגרים יפקחו יותר על הצעירים. אחרי טקס ההשפלה וההרתעה, הגופה עוד הושארה זמן-מה זרוקה בכיכר - בתיעוד רואים כיצד מכוניות נוסעות סביבה - ורק אז הוסעה למסגד.
בתגובה לאירוע, מסר היום (חמישי) דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב: "לא רצוי לשפוט לפי מידע שמפיצים ערוצי טלגרם של האופוזיציה. איננו מתייחסים למקורות האלה כאמינים, ואין לנו מידע אחר". ההכחשה של התיעוד עולה בקנה אחד עם המדיניות הוותיקה של הקרמלין להתעלם מהפרות החוק בצ'צ'ניה בשל חשיבותו של שלטון קדירוב לשליטת מוסקבה בצ'צ'ניה בפרט (לאחר שתי מלחמות) ובקווקז בכלל (אזור נפיץ למדי מסיבות היסטוריות, דתיות ואתניות).
מנגד, בוועד למען זכויות האדם שליד מטה הנשיאות הגיבו בחריפות יחסית – אולי בהסכמה שבשתיקה מצד הקרמלין עצמו. "זה סותר כל נורמה חוקית ולא יכול לעמוד במבחן החוק", אמרה אחת מחברות הוועד, אווה מרקצ'ובה. "האנושות התפתחה כדי להתרחק מנקמת דם, מהוצאות להורג ומהצגה פומבית של האכזריות. לכן המתרחש, לדעתי, הוא צעד תרבותי וציביליזציוני אחורה. וחשוב מכל, זה לא עובד: מחקרים הוכיחו שענישה אכזרית לא מצמצמת את מספר הפשעים, אבל כן מקשיחה את החברה ויכולה להעלות את רמת האגרסיביות עד לבלתי-נשלטת".
עמיתה לוועד, קיריל קבנוב, הוסיף שזו אפילו לא שאלה של מוסר אלא של חוקה והאופן שבו תופסים אותה. "יש לנו חוקה אחת וחוק אחד, והם שמאחדים אותנו. כן, רוסיה היא מדינה מגוונת ורבת-אתנוסים, היא מיוחדת, אולם החוק הוא שמאחד אותנו. ואת זה צריך להבין... הכוח שלנו הוא בשמירה על החוק".
פעיל צ'צ'ני למען זכויות אדם, מוסא לומאייב, הסביר לערוץ הטלגרם הרוסי MO כי "NIYSO הם רדיקלים שקוראים להקמה של מדינה אסלאמית בצ'צ'ניה, משהו כמו דאעש. הם מנסים לקדם את הרעיונות שלהם בקרב הצעירים בצ'צ'ניה, אולם לא ברור כמה תומכים יש להם בצ'צ'ניה בפועל. בוודאי שאין שם איזו מחתרת. בה בעת, בהתחשב בדיכוי הטוטלי ובהשפלות האינסופיות של משטר קדירוב, אין דבר מפתיע בכך שהצעירים מוצאים משענת ברעיונות רדיקליים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו