הסרט יהפוך למציאות? דיווח: "בריטניה מפתחת כלי לחיזוי מקרי רצח"

לפי דיווח ב"גרדיאן" הבריטי, לתכנית קראו בתחילה "פרויקט חיזוי הרצח" אבל השם שלה שונה ל"פרויקט שיתוף נתונים לשיפור הערכת סיכונים" • מבקרי הפרויקט טוענים כי "הנתונים שיאספו במסגרת הפרויקט ייצרו הטיה בתחזיות נגד בני מיעוטים-אתניים ואנשים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך"

הסרט יהפוך למציאות? מתוך "דוח מיוחד". צילום: מתוך הסרט "דוח מיוחד"

ממשלת בריטניה מפתחת כלי טכנולוגי שידע לאתר רוצחים פוטנציאליים. כלי "חיזוי הרוצחים" ידע לזהות אנשים שיש סבירות גבוהה שירצחו או ינסו לרצוח אנשים אחרים. מדובר על אמצעי טכנולוגי המבוסס על בינה מלאכותית שבאמצעות אלגוריתמים מתוחכמים ידע לנתח מידע השמור במערכות המחשוב של כוחות הביטחון במדינה ולייצר תחזית שתסייע למנוע מעשי פשע חמורים עתידיים.

לפי דיווח היום (רביעי) ב"גרדיאן" הבריטי, לתכנית קראו בתחילה "פרויקט חיזוי הרצח" אבל השם שלה שונה ל"פרויקט שיתוף נתונים לשיפור הערכת סיכונים". במשרד המשפטים הבריטי מקווים שהפרויקט יעזור להגביר את ביטחון הציבור, אם כי האופן שבו מעובד ומנותח המידע עלול לעורר התנגדות מצד ארגוני זכויות אדם בשל השימוש במידע פרטי רב ו"תיוג" אנשים כמסוכנים על אף שלא ביצעו פשע חמור.

שוטרת בבריטניה. ביקורת מצד ארגוני זכויות אזרח, צילום: EPA

מי שחשף את קיומו של הפרויקט הוא ארגון Statewatch שמתח ביקורת על השימוש במידע הקיים על אנשים פרטיים ללא עבר פלילי כדי לייצר חיזוי פוטנציאלי לרוצחים. גורמים רשמיים בממשלה הבריטית מכחישים את הטענות והם מסרו ל"גרדיאן" כי איסוף המידע מתבצע רק על אנשים עם רישום פלילי שעברו על החוק לפחות פעם אחת בעבר. בעוד הממשלה הבריטית טוענת כי הפרויקט נמצא כעת בשלב המחקרי, מבקרי הפרויקט טוענים כי "הנתונים שיאספו במסגרת הפרויקט ייצרו הטיה בתחזיות נגד בני מיעוטים-אתניים ואנשים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך".

סופיה ליאל, חוקרת ב-Statewatch, אמרה כי, "הניסיון של משרד המשפטים לבנות את מערכת חיזוי הרצח הזו הוא הדוגמה המצמררת והדיסטופית האחרונה לכוונת הממשלה לפתח מה שנקרא מערכות 'חיזוי' פשע. פעם אחר פעם, מחקרים מראים שמערכות אלגוריתמיות ל'ניבוי' פשע הן פגומות מטבען. המודל האחרון הזה, המשתמש בנתונים מהמשטרה הגזענית והמוסדית וממשרד הפנים שלנו, יחזק ויעצים את האפליה המבנית העומדת בבסיס מערכת המשפט הפלילי. כמו מערכות אחרות מסוגן, היא תבצע הטיה כלפי קהילות אתניות ובעלי הכנסה נמוכה. בניית כלי אוטומטי לפרופיל אנשים כפושעים אלימים היא שגויה והשימוש בנתונים רגישים כל כך על בריאות הנפש, התמכרות ונכות היא מאוד חודרנית ומדאיגה".

רישי סונאק. היוזמה החלה בתקופתו, צילום: רויטרס

מנגד, במשרד המשפטים הבריטי אמרו כי התכנית "תבדוק את מאפייני העבריינים המגבירים את הסיכון לביצוע רצח ותחקור טכניקות מדעיות חלופיות וחדשניות להערכת סיכונים של רצח. הפרויקט יספק ראיות לשיפור הערכת הסיכונים של פשיעה חמורה, ובסופו של דבר יתרום להגנה על הציבור באמצעות ניתוח טוב יותר".

דובר משרד המשפטים הבריטי הוסיף כי, "הפרויקט הזה נערך למטרות מחקר בלבד. הוא תוכנן תוך שימוש בנתונים קיימים שבידי HM שירות בתי הסוהר והמשטרה על עבריינים מורשעים כדי לעזור לנו להבין טוב יותר את הסיכון של אנשים על תנאי לעבור אלימות חמורה. דו"ח יפורסם בבוא העת".

הפרויקט, שהוזמן על ידי משרד ראש הממשלה בתקופת כהונתו של רישי סונק, מתבסס על נתוני פשיעה ממקורות רשמיים שונים, כולל שירות המבחן. סוגי המידע המעובדים כוללים שמות, תאריכי לידה, מין ומוצא אתני ומספר המזהה אנשים במחשב הארצי של המשטרה. המערכת בודקת סוגים שונים של הרשעות פליליות, הגיל שבו הורשע הפושע לראשונה ומהי מהות העבירה כולל עבירות אלימות במשפחה, וכן נתונים הנוגעים לבריאות הנפש, התמכרות, התאבדות, מוגבלויות שונות.

גורמים רשמיים בממשלה הבריטית מציינים ששירות בתי הסוהר בממלכה כבר משתמש בכלי הערכת סיכונים שונים בניסיון למנוע פשעים וכי קידום התכנית תסייע במאבק בפשיעה ובמניעת מעשי רצח במדינה.

היוזמה מזכירה במידת מה את העלילה של הסרט 'דוח מיוחד' (Minority Report) משנת 2002, שבו טום קרוז גילם קצין משטרה ביחידה המיוחדת שעצרה אנשים טרם ביצעו פשעים על סמך חיזויים של בעלי יכולות על-טבעיות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר