בשעה טובה: מפלגות המרכז בגרמניה הכריזו היום (רביעי) כי עלה בידן להרכיב קואליציה לממשלה חדשה ברשותו של מועמד המפלגה השמרנית פרדריך מרץ.
ההסכם הקואליציוני מגיע לאחר שבועות של משא ומתן בין הקנצלר המיועד מרץ לבין מפלגת הסוציאל דמוקרטים (SPD), אחרי שמרץ ניצח בבחירות בפברואר, כשמפלגת הימין הקיצוני אלטרנטיבה לגרמניה (AFD) זינקה למקום השני.
לפי דיווחים בתקשורת הגרמנית, הערכות הן שהנוצרים הדמוקרטים (CDU) יקבלו את תיקי החוץ והכלכלה וכן את משרד הקנצלר, בעוד מפלגת הסוציאל דמוקרטים (SPD) תשמור על תיקי האוצר והביטחון, ותשאיר את שר ההגנה הפופולרי בוריס פיסטוריוס בקבינט הבא של הממשלה הגרמנית.
במסיבת העיתונאים עם שותפיו הקואליציוניים, העביר מרץ מסר לבית הלבן באנגלית: "המסר המרכזי לדונלד טראמפ הוא שגרמניה חוזרת למסלול", אמר, והבטיח להגדיל את הוצאות הביטחון ולחזק את התחרותיות של הכלכלה.
הסכם הקואליציה כולל קיצוץ מסים למעמד הביניים ולבעלי הכנסות נמוכות, הפחתת מס החברות, הורדת מחירי האנרגיה, תמיכה בתעשיית הרכב החשמלי וביטול חוק שרשרת האספקה השנוי במחלוקת. בנוסף, תוקם ועדה לרפורמה נוספת במגבלות ההוצאה המעוגנות בחוקה הגרמנית, המכונות "בלם החוב", שנתפסות על ידי מבקרים כמעכבות את הצמיחה הכלכלית.
הקואליציה החדשה אותתה על עמדה נוקשה יותר בנושא ההגירה, ומתכננת להחזיר מבקשי מקלט בגבולות גרמניה ולבטל את ההתאזרחות המהירה, בין אמצעים אחרים. זהו מעבר מפורש ממדיניות ליברלית יותר תחת קודמתו השמרנית של מרץ, אנגלה מרקל, במהלך משבר המהגרים האירופי בשנת 2015.
הקואליציה הכריזה על הקמת מועצה לביטחון לאומי, וכן על צעדים להאצת רכש ביטחוני ותמיכה בבקשת אוקראינה להצטרף לברית נאט"ו.
הלחץ להגיע להסכם קיבל דחיפות חדשה מכיוון שהממשלה תיכנס לתפקידה בזמן של טלטלה עולמית בעקבות מלחמת הסחר שפרצה בעקבות תוכנית המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. מרץ הדגיש את חשיבות היחסים של גרמניה עם ארצות הברית, שותפת הסחר הגדולה ביותר שלה, ושואף להסכם סחר חופשי בטווח הבינוני. אך הוא גם הדגיש כי האיחוד האירופי זקוק לתגובה משותפת למלחמת המכסים הגלובלית.
"בו בזמן," אמר מרץ, "אי-הוודאות הכלכלית גוברת עצומות. במיוחד השבוע, החלטות הממשל האמריקני עוררו מהומה חדשה."
לראשונה: הימין הקיצוני במקום הראשון בסקרים
ברקע הדברים ובצל חשש המצביעים מאתגרים כלכליים וחוסר יכולת לטפל באתגר ההגירה, לראשונה אי פעם מפלגת הימין הפופוליסטי "אלטרנטיבה לגרמניה" (AFD) מובילה בסקרי דעת הקהל בגרמניה. בסקר שנערך על ידי מכון הסקרים Ipsos שפורסם היום ענו 25% מהגרמנים שהם תומכים במפלגה, בעוד 24% בלבד תומכים כעת במפלגה הנוצרית דמוקרטית בראשות הקנצלר המיועד פרידריך מרץ.
לחשש הזה שותפה גם הקהילה היהודית בגרמניה, וזאת לאחר שאחד מהצעדים הראשונים שביצעה אלטרנטיבה לגרמניה לאחר הבחירות הוא להחזיר שני חברי מפלגה אשר היו קשורים לשערוריות אנטישמיות לתפקידי מפתח במפלגה. כזכור, מפלגת AFD הנוקטת במדיניות אירו סקפטית ואשר מגלה תמיכה בנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, הכפילה את כוחה בבחירות האחרונות והגיעה למעל ל – 20% תמיכה. בסקרים שנערכו בגרמניה התגלה כי תומכי המפלגה היו אלו שהתנגדו בצורה הגורפת ביותר לשליחת נשק לישראל בזמן המלחמה בעזה, כך שסביר שהתחזקות המפלגה בסקרים אינה מביאה עמה בשורה טובה לישראל.
יו"ר מפלגת אלטרנטיבה לגרמניה אליס ויידל הגיבה ואמרה כי "אזרחים רוצים שינוי פוליטי - לא קואליציה של 'עסקים כרגיל'". החשש במרכז הפוליטי הוא שבמידה והקואליציה הנוכחית של שתי מפלגות המרכז הפוליטי לא תצליח להתמודד עם אתגרי השעה הכוללים מצב כלכלי מאתגר והבעיות שיצרה ההגירה ההמונית לגרמניה, בדגש על זאת שהגיעה מהמזרח התיכון, המגמה שבה מפלגות שמאל וימין קיצוני ימשיכו להתחזק לקראת הבחירות הכלליות הבאות בשנת 2029 רק תתגבר, דבר אשר עשוי להוביל לחוסר יציבות פוליטי במעצמה הגדולה והחזקה באירופה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו