מניעת כניסתן של חברות בית הנבחרים הבריטי לישראל אמש (שבת) מובילה לעימות פוליטי חריף היום בין ממשלת הלייבור למפלגה השמרנית שבאופוזיציה.
הבוקר שר החוץ הבריטי דיוויד לאמי כינה את ההחלטה הישראלית שלא לאשר את כניסתם ארצה של חברות מפלגתו יואן יאנג ואבתיסאם מוחמד כאירוע "בלתי מקובל, מזיק (ליחסים בין המדינות) ומדאיג מאד". הוא הוסיף כי "הבהרתי לעמיתיי בממשלת ישראל שזו לא הדרך להתייחס למחוקקים בריטים".
"It's shocking that we have Labour MPs who other countries will not allow through"
— BBC Politics (@BBCPolitics) April 6, 2025
Conservative leader Kemi Badenoch says countries must be able to "control their borders" after two Labour MPs were denied entry to Israel#BBCLauraK https://t.co/49MSD0PIQI pic.twitter.com/7QeK1uCYrs
מאוחר יותר, ראשת המפלגה השמרנית קמי בנדוק גיבתה את ההחלטה הישראלית ואמרה כי "מדינות צריכות להיות מסוגלות לשמור על גבולותיהן". בנדוק הוסיפה כי מה שמדהים הוא "שיש חברי לייבור שמדינות אחרות לא מכניסות לשטחן" כשהיא מציינת את החשש הישראלי שיאנג ומוחמד יפרו את החוק הישראלי. היא הוסיפה כי "גם אנחנו לא מכניסים אנשים" וכי אין צורך לקבוע תקדימים אחרים בנושא.
בפוסט ב-X לאמי השיב לבנדוק וכתב כי "זה מבזה שאת מעודדת מדינה אחרת שעצרה וגירשה שתי חברות פרלמנט בריטיות. האם היית אומרת אותו דבר אם היה נאסר על חברי פרלמנט שמרנים להיכנס לסין?". הוא הוסיף כי "הממשלה תמשיך לעמוד על זכותם של חברי פרלמנט להגיד את מה שבדעתם, לא משנה מאיזו מפלגה הם".
.@KemiBadenoch it’s disgraceful you are cheerleading another country for detaining and deporting two British MPs. Do you say the same about Tory MPs banned from China?
— David Lammy (@DavidLammy) April 6, 2025
This government will continue to stand up for the rights of our MPs to speak their mind, whatever their party. https://t.co/91W4H9vLWt
בנדוק לא נשארה חייבת. "בניגוד לסין, ישראל היא בעלת ברית שלנו ודמוקרטיה. שר חוץ טוב היה מסוגל להבחין בכך. אולי חברי פרלמנט מהלייבור יכולים לשים את האינטרס הלאומי הבריטי בראש במקום לקדם תעמולה של החמאס בפרלמנט", כתבה בפוסט משלה ב-X.
יאנג ומוחמד, שנבחרו לראשונה לפרלמנט בשנת 2024, היו לדבריהן אמורות להשתתף במשלחת חברי פרלמנט לביקור ביהודה ושומרון, כאשר בין מארגני המשלחת הייתה "המועצה להבנה בריטית-ערבית" (CAABU). שדולה בריטית ביקורתית לישראל, מתנגדת לציונות ומבקשת להילחם "בטיהור האתני ביהודה ושומרון וברצח העם בעזה".
בהצהרה משותפת שפרסמו, הביעו השתיים תדהמה מ"הצעד חסר התקדים של הרשויות הישראליות למנוע את כניסתן", והוסיפו כי זה "חיוני שמחוקקים יוכלו לראות, ממקור ראשון, את המצב בשטחים הפלסטיניים. מחוקקים צריכים להרגיש חופשיים להתבטא בכנות בבית הנבחרים, ללא חשש שיהפכו למטרה".
מוחמד ויאנג נבחרו לבית הנבחרים ב-2024. מוחמד מרבה לתקוף את ישראל, בעיקר על רקע המלחמה בעזה. בפברואר האחרון יזמה מוחמד מכתב בחתימת 61 חברי בית נבחרים ולורדים, שקרא לאיסור על סחורות מהתנחלויות ישראליות בשטחים הפלסטיניים. בצל הוצאת צווי המעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון דאז גלנט, קראה לממשלת בריטניה "לבחון מחדש את היחסים עם ישראל".
יואן יאנג מחתה נגד "הזוועות בעזה", קראה לממשלה הבריטית למסור עדכון לגבי הטלת סנקציות על השרים בן גביר וסמוטריץ' ותקפה את ישראל על פגיעה בעיתונאים במהלך המלחמה.
כאמור, אתמול מסר שר הפנים משה ארבל כי סורבה כניסתן של שתי חברות פרלמנט בריטיות שנחתו בטיסה מלונדון. לפי הודעת השר, "בתשאול שנערך לנוסעים התברר כי טענתן שהגיעו במסגרת משלחת רשמית מטעם הפרלמנט הבריטי הייתה שקרית, וכי אף גורם רשמי בישראל לא הכיר בהגעת 'המשלחת' האמורה". עוד נטען בהודעת השר כי עלה "בתשאול כי מטרת הגעתן הייתה 'לתעד את כוחות הביטחון ולהפיץ דברי שנאה כנגד ישראל'".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו