ההפגנות בטורקיה נמשכו ההפגנות גם הלילה (שישי) במחאה נגד מעצרו של מנהיג האופוזיציה הבולט אקרם אימאמאולו בטענות לשחיתות, כאשר לפי הרשויות בטורקיה יותר מ-1,900 אנשים נעצרו בגל המחאה הנוכחי. בתוך כך, מדינות המערב גינו, ברפות מסוימת, את הדיכוי הפוליטי שמפעיל הנשיא ארדואן נגד יריביו – כאשר אנקרה דוחה את הטענות, אך בו-בזמן מעלה הילוך בצעדיה נגד התקשורת במדינה.
מבין מאות האלפים שיצאו לרחובות, מי שכבש את הטוויטר, עמודי החדשות וערוצי הטלוויזיה בכל העולם הוא דווקא לא אחר מ-פיקאצ'ו. התמונות של מפגין המחופש לגיבור הצהוב והחשמלי של סדרת האנימה האהובה בורח מפני תותחי המים של כוחות המשטרה במאמץ גדול בעזרת רגליו הקצרות הפכו לתופעת רשת בפני עצמה. הגיבור הצהוב הופיע גם הלילה, אחרי שהפך אתמול לכוכב המחאה.
Japonya'dan, Türkiyeye ültimatom; " Bizim Picachu ya dokunursanız bunu savaş sebebi sayarız."
Haluk Levent pic.twitter.com/4H8l31bX8W— ░K░o░n░u░s░a░n░ ░T░u░r░k░i░y░e░ (@ozguralan33) March 27, 2025
בעוד אנקרה דוחה את הביקורת הבינלאומית, BBC הבריטית דיווחה שכתב הרשת גורש מטורקיה לעצר שנלקח מהמלון בו שהה לטובת סיקור המחאה. בנוסף שבעה עיתונאים מקומיים שסיקרו את המחאה נעצרו ושוחררו לאחר מכן.
אימאמאולו, שמוביל על ארדואן בסקרים מסוימים ונחשב ליריבו הפוליטי המשמעותי ביותר, נעצר בשבוע שעבר וביום ראשון מעצרו הוארך לפתיחת משפטו בגין אישומי שחיתות. שר המשפטים ילמאז טונץ' אמר בראיון לתקשורת הבינלאומית באיסטנבול כי אנקרה ביקשה משותפיה האירופיים לפעול ב"היגיון בריא", והוסיף כי חומרת האישומים נגד אימאמאולו הצריכה את מעצרו. "איננו רוצים במעצרו של אף פוליטיקאי, אבל אם יש ראיות להפרה של החוק אז זה יכול לקרות", אמר טונץ׳.
הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון האשים את הממשלה הטורקית בביצוע "התקפות שיטתיות" על חירויות האזרח. "(אירופה) זקוקה לטורקיה שלוקחת אחריות על הביטחון האירופי, (ו)ממשיכה בדרכה הדמוקרטית תוך כיבוד ההתחייבויות שלקחה על עצמה", אמר.
מעצרו של אימאמאולו והמחאות בעקבותיו מתרחשים בזמן שנדמה שמעמדה של טורקיה בזירה העולמית נוסק: המשטר החדש בסוריה צמח מתוך קבוצות חמושות שבהן תמכה, אירופה נאלצת לחזר אליה לאחר נטישת ארה״ב והיחסים עם הממשל החדש בארה״ב נראים כבעלי אופק חיובי כאשר רק השבוע ביקר בוושינגטון שר החוץ הטורקי על רקע דיווחים על אפשרות לחידוש מכירת מטוס הקרב f-35 לאנקרה.
האופוזיציה מתכננת לקיים במוצאי השבת הפגנות גדולות ברחבי המדינה כחלק מהמשך המחאה. ארדואן מצדו ביטל את המחאות וכינה אותן "הצגה", והזהיר מפני השלכות משפטיות למפגינים – כאשר הרשויות אסרו על התכנסויות גדולות בניסיון לבלום את המחאה. שר הפנים הטורקי אמר כי 1,879 אנשים נעצרו מאז פרוץ המחאות ביום רביעי שעבר, והוסיף כי בתי המשפט האריכו את מעצרם של 260 עד למשפט. חלקם נעצרו בביתם לאחר התבטאויות ברשת, זאת במקביל להשעיית מספר חשבונות X (לשעבר טוויטר) ולניסיון להגביל אתה הגישה לרשתות החברתיות.
עוד נמסר כי 150 שוטרים נפצעו במחאות, בהן נראה שימוש משמעותי בתותחי מים, גז מדמיע וכדורי גומי.
במקביל, רשות הרדיו והטלוויזיה הטורקית הודיעה ביום חמישי כי היא קנסה ארבעה ערוצי טלוויזיה אופוזיציוניים בגין הסיקור שלהם את פרשת אימאמאולו בטענה שהם מסיתים ל"שנאה ועוינות". על הערוץ SZC נאסר מלשדר למשך 10 ימים, כאשר הרשויות הזהירו כי הפרה נוספת עלולה להוביל לשלילת רישיון. על שלושה ערוצים נוספים הוטלו קנסות והורו להם להשהות תוכניות מסוימות. מוקדם יותר השבוע דווח כי ערוצי הטלוויזיה במדינה קיבלו הוראה להפסיק להעביר שידורים ישירים ממוקדי המחאה.
"אנחנו נענשים על דיווח, על ניסיון להשמיע את קולם של האנשים ברחובות, על שידור ההתכנסויות הציבוריות הגדולות ביותר שמתרחשות בטורקיה לאחרונה", אמר עורך SZC TV אוזגור צ'קמקצ'י לרויטרס. "אני לא חושב שזה הגיוני. אנחנו נענשים על שאנחנו פשוט עושים את העבודה שלנו."
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו