"מתנת יום הולדת" לפוטין או צירוף מקרים? פיצוץ עז הרעיד הבוקר (שבת) את גשר קרים, שמחבר בין רוסיה היבשתית לבין חצי האי שסיפחה ב-2014. על פי הדיווחים, משאית התפוצצה ופגעה בשלושה קרונות מכלית עם דלק ברכבת משא. גם שני קטעים מהגשר לכלי רכב קרסו והתנועה בו כמעט בלתי אפשרית, לפחות באופן זמני.
לפי שעה, הגשר נסגר לתנועה לשני הכיוונים. במוסקבה דווח תחילה שלא היו נפגעים, אולם מה-FSB (שירות הביטחון הרוסי) נמסר כי נהרגו שלושה בני אדם. ברוסיה מכינים מעבורות כדי לסייע לאזרחיה להיכנס ולצאת מקרים. שלטונות קרים הרוסיים האשימו את אוקראינה בפיצוץ.
בתגובה, צייץ יועצו של נשיא אוקראינה זלנסקי, מיכאילו פודוליאק: "קרים, הגשר, ההתחלה. כל מה שאינו חוקי צריך להיהרס, כל שנגנב צריך לחזור לאוקראינה, כל מה שרוסיה כבשה צריך להיות מגורש". גורם במנגנוני הביטחון בקייב אמר לעיתון "אוקראינסקאיה פרבדה" שמאחורי הפיצוץ עמד שירות הביטחון האוקראיני, SBU.
מוקדם יותר בלילה פגעה אוקראינה בתחנת הרכבת באילובייסק שבמחוז דונצק - עוד צומת מרכזי. על פי הדיווחים, שש רקטות שוגרו ממערכות HIMARS והשמידו קרונות מכלית עם דלק ומתקנים נוספים. האתר שהותקף נמצא על קו הרכבת היחיד שמוביל אספקה משטחה של רוסיה לדרום אוקראינה, מלבד קו הרכבות שעובר על גשר קרים, ונכון לעכשיו (שבת) שני הקווים מושבתים.
לגשר יש משמעות עצומה לרוסיה – מהותית וסמלית. מבחינה מהותית, זהו העורק הראשי שבו מסופקים נשק, דלק וכוחות לדרום אוקראינה. באוקראינה וברוסיה הבינו מזמן שהגשר אמור להפוך למטרה, אם תרצה קייב להאט או אפילו להפסיק את שליחת התגבורות לדרום, אולם לאוקראינים לא הייתה אפשרות לפגוע בגשר מרחוק – לא באמצעות טילים בגלל הטווח הגדול מדי ובגלל שהגשר מוגן היטב במערכות להגנה אווירית, וקל וחומר שלא לא באמצעות כטב"מים, שאמנם היו גומעים את המרחק, אבל לא עוברים את מערך ההגנה. לפני שבועות אחדים הטיסה אוקראינה כטב"מים לאזור והם יורטו. כעת, אם אכן אוקראינה עומדת מאחורי הפיצוץ, נראה שההטסה אז הייתה ניסוי כלים ובדיקת מערך ההגנה.
המשמעות השנייה והסמלית היא החיבור של הגשם לחצי האי קרים. לאחר שנכבש וסופח לרוסיה אחרי "משאל עם" פיקטיבי, הזרימה רוסיה הון תועפות לשילוב חצי האי בתוך הפדרציה הרוסית.
הגשר, שהיה השקעת הדגל, נבנה על ידי חברת האוליגרך ארקדי רוטנברג, חברו האישי של פוטין עוד מימי החוג לג'ודו בסנט פטרבורג. פוטין עצמו השתתף בחנוכת הגשר ב-2018. היום הורה פוטין להקים ועדת חקירה לפיצוץ בגשר.
ההטרלה של ראש המל"ל האוקראיני לפוטין
בהכנת הידיעה השתתף נטע בר
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו