פוטין נדחק לפינה, אך זה רק הופך אותו למסוכן יותר

הרוסים נוחלים כישלון חרוץ בכל המטרות שהציבו לעצמם, במקום להכפיף את אוקראינה למרותם, הם קיבלו מדינה עקשנית שהפסיקה לפחד • דווקא עכשיו תגובותיו של פוטין ייעשו פחות ופחות צפויות

חיילים רוסים ברחובות מריופול
חיילים רוסים ברחובות מריופול, צילום: אי.אף.פי

הסיירת "מוסקבה", ספינת הדגל של צי הים השחור הרוסי אשר טבעה בעקבות פגיעת הטילים האוקראיניים, לקחה עימה למצולות לא רק מאות מלחים וקצינים, משגרי טילים, מטוסים, מצבורי תחמושת והרבה יוהרה. על סיפון האונייה היה חפץ נוסף, קטנטן אך יקר מאוד, שמגלם במידה רבה את מצבה של רוסיה העכשווית - פיסת עץ זעירה המיוחסת לצלב שעליו נצלב ישו.

על פי הטענות, "הפיסה המקודשת" נקנתה בלא פחות מ־40 מיליון דולר והועברה לספינה "מוסקבה" ברוב טקס, כדי להגן עליה מפני פגיעת אויב אפשרית. כעת, לאחר שהיא לא ביצעה את המוטל עליה, גופי האכיפה ברוסיה פתחו בחקירה בחשד שמא שביב העץ כלל לא הגיע מן הצלב ועשרות המיליונים שבוזבזו לריק העשירו כמה מן המקורבים לצלחת הצבאית.

סיפור שביב העץ מכיל את כל המרכיבים שמהם הוכן התבשיל המכונה "רוסיה של פוטין": הרבה דורסנות, מנה של יומרנות סובייטית, קורטוב של אמונות טפלות פסאודו־דתיות והמון שחיתות. כל אלה נכחו על סיפונה של "מוסקבה", והם נוכחים בכל יחידה צבאית רוסית ובכל אחת ממערכותיה של מדינת הענק הזו.

אובדנה של "מוסקבה" סוגר מעגל, משום שתקופת שלטונו של הנשיא פוטין, שהחלה לפני כ־22 שנה, נפתחה בטביעה אחרת, מחרידה ורבת משמעות. טביעתה של הצוללת "קורסק" סימנה אז את ההתפוררות של מה שהיתה מעצמה עולמית, והיה זה פוטין שהבטיח שמראות מבישים מסוג זה לא יחזרו. הוא נטע בלב אזרחיו את האמונה שההידרדרות תיעצר והפנה מיליארדים לתעמולה, שפיארה אותו ואת הנסיקה של רוסיה תחת שלטונו, ולהצטיידות צבאית מהדהדת. התדמית של רוסיה העוצמתית עד אימה עבדה לא רע - עד שהפלישה לאוקראינה חשפה את הריקבון המסתתר מאחורי התדמית.

למי שמקבל את החדשות שלא מן המקורות הנשלטים על ידי הצנזורה של פוטין, התברר שדבר לא השתנה מ"קורסק" עד "מוסקבה". האש הבלתי מרוסנת שנשפכת בימים אלה על תושבי העיר מריופול המכותרת ועל מגיניה המעטים היא ביטוי לזעם שתקף את הצמרת הרוסית נוכח חוסר האונים של צבאו, אחד הצבאות החזקים בעולם, שהתגלה כבלתי כשיר באוויר, ביבשה ובים.

הרוסים נוחלים כישלון חרוץ בכל המטרות שהציבו לעצמם, בין שבאופן אמיתי ובין שלמראית עין כדי להצדיק את הפלישה. במקום להכפיף את אוקראינה למרותם, הם קיבלו מדינה עקשנית שהפסיקה לפחד. במקום למוטט את צבא אוקראינה, הם קיבלו אותו חזק, נחוש ומצויד במיטב הנשק המערבי. במקום להרחיק את נאט"ו, הם קיבלו אותו על גבולותיהם, כשפינלנד ושבדיה מבקשות להצטרף לשורותיו.

השאלה הגדולה היא מה יעשה הכישלון לרוסים. פוטין נוהג לספר את משל החולדה, שמגלה קמצוץ מתפיסת עולמו. כשהיה קטן, ראה בחדר מדרגות חולדה ותקף אותה. החולדה ניסתה לברוח, אך הוא מנע זאת ממנה ודחק אותה לפינת החדר. אז, כשחשב שהחיה נתונה למרותו, היא לפתע תקפה והכריעה אותו. כעת דווקא פוטין נדחק לפינה, ותגובותיו ייעשו פחות ופחות צפויות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר